Sara og Joakim nyter livet med skjønne Ella

Kjærlighet ved første blikk

14 måneder etter at de møttes for første gang i sitt eget bryllup, ble Sara og Joakim foreldre til Ella. – Det er en ubeskrivelig følelse, smiler det lykkelige paret fra «Gift ved første blikk».

LYKKELIG FAMILIE: Sara og Joakim passer godt på sin lille baby Ella hjemme i leiligheten.
LYKKELIG FAMILIE: Sara og Joakim passer godt på sin lille baby Ella hjemme i leiligheten. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

19. november i fjor kunne Sara Mäkiperä (30) og Joakim Mäkiperä (40) fra TVNorge-serien «Gift ved første blikk» og spin-off-serien «Lykkelig gift ved første blikk» ønske sin lille datter Ella velkommen til verden.

Her og Nå fikk møte den lille familien hjemme i den fine leiligheten på Grünerløkka i Oslo kort tid etter fødselen.

– Da jeg fikk datteren min i fanget for første gang, var det en ubeskrivelig følelse. Det finnes ikke ord som er oppfunnet for å beskrive hvordan det føltes. Det er det største jeg har opplevd i mitt liv, smiler Joakim og ser bort på kona, som gir Ella mat.

– Når du ser på dette lille mennesket og tenker «Det her er vårt barn. Dette mennesket skal vi passe på helt til det klarer å passe på seg selv», er det veldig rart å tenke på. Det er store tanker, smiler Sara.

LYKKELIG SJANSESPILL: Sara og Joakim stolte på ekspertene i TVNorges «Gift ved første blikk», og giftet seg første gangen de møtte hverandre i september 2018.
LYKKELIG SJANSESPILL: Sara og Joakim stolte på ekspertene i TVNorges «Gift ved første blikk», og giftet seg første gangen de møtte hverandre i september 2018. Foto: TVNorge

Må jobbe med forholdet

Sara og Joakim ble mann og kone den aller første gangen de møttes, i sitt eget bryllup i september 2018.

Det skulle ikke gå mer enn rundt fire måneder før det nygifte paret ventet barn, og i april i fjor flyttet de inn i sin nye leilighet. Det er liten tvil om at de to har våget å gå «all in» med ekteskapet.

Samtidig er de bevisste på at det går fort i svingene.

– Det er viktig å bevare kjæreste-aspektet, for vi er fremdeles et nytt par. Nå som datteren vår skal okkupere hundre prosent av tiden vår, er det viktig at vi bruker 20 sekunder om dagen på å si at vi elsker hverandre. Det er veldig viktig å se hverandre selv om Ella er der. Vi må fortsette å jobbe med forholdet, selv om vi er blitt et ekstremt bra par, sier Joakim.

Stabilt og godt

Sara forteller at de to har det veldig godt sammen.

– Graviditeten og det å bli foreldre til Ella har definitivt ført oss sterkere sammen. I løpet av et års tid har vi blitt veldig flinke til å kommunisere med hverandre. Vi er ikke redde for å ta en diskusjon, og vi har det stabilt og godt. Det er ingen andre vi har lyst til å være sammen med, så vi har det veldig fint sammen, legger Sara til.

UBESKRIVELIG: 
De nybakte foreldrene er tomme for ord når de skal prøve å beskrive lykkefølelsen over å ha fått vakre Ella.
UBESKRIVELIG: De nybakte foreldrene er tomme for ord når de skal prøve å beskrive lykkefølelsen over å ha fått vakre Ella. Foto: Morten Bendiksen

Selve fødselen ble ikke som TV-paret hadde sett for seg. Terminen var 9. november, men dagene kom og gikk uten at babyen ville komme ut av mamma Saras mage.

PÅ 
OVERTID: 
Saras mage vokste seg større og større da lille Ella valgte å bli værende i magen flere dager over termin.
PÅ OVERTID: Saras mage vokste seg større og større da lille Ella valgte å bli værende i magen flere dager over termin. Foto: Faksimile: Instagram @saramakipera
STORE 
PLANER: På tampen av permisjonstiden vil Sara og Joakim ta Ella med på en tur rundt om i verden.
STORE PLANER: På tampen av permisjonstiden vil Sara og Joakim ta Ella med på en tur rundt om i verden. Foto: Morten Bendiksen

– Da det hadde gått fem-seks dager over terminen, ble jeg sånn «Kan du komme ut snart?». Men hun kom ikke ut da heller. Jeg holdt på å bli helt rar i hodet. Det var både kjedelig og frustrerende å vente. Jeg har aldri vært så utålmodig i hele mitt liv, sier den nybakte moren.

Fødselen varte i over tre døgn. Sara hadde rier i 48 timer og aktiv fødsel i 24 timer. Hun jobbet iherdig for å få en vanlig fødsel, men ti dager etter terminen tok legen beslutningen om at Ella skulle tas med keisersnitt.

– Jeg hadde holdt på altfor lenge, så hverken kroppen min eller babyen tålte mer. Da var keisersnitt det beste valget. Det var rart å bli kjørt inn på operasjonsstuen. Jeg fikk spinalbedøvelse og ble lam fra livet og ned. Jeg hadde rier non stop, og da legen satte en sprøyte i ryggen på meg, fikk jeg noia. Plutselig kunne jeg ikke kjenne føttene mine lenger, forteller 30-åringen.

Nyter tiden

Da Ella var født, fikk Sara holde sin nyfødte datter i noen sekunder før jordmoren ga henne videre til pappa Jokakim.

– Jeg fikk Ella i hendene med beskjeden «Nå må du ta ansvar, for kona di ligger på operasjonsbordet og blir sydd sammen». Da måtte jeg bare være den pappaen jeg skal være, forteller Joakim.

Sara forteller at det hele skjedde så fort at hun nesten ikke forsto hva som foregikk.

– Jeg tenkte «Hvor er ungen min?». Jeg lå og så etter Ella og Joakim mens jeg ble sydd. Det var først da hun ble borte at jeg skjønte at «Oi, nå har jeg blitt mamma». Jeg bare gråt og gråt, forteller Sara.

Nå nyter ekteparet den første tiden som spedbarnsforeldre, og samarbeidet mellom de to fungerer godt.

– Vi har jobbet mye med at dette er noe vi skal gjøre sammen, og at det ikke er mitt hovedansvar. Vi har snakket mye om det at Ella er begges unge, også i terapitimer. Selv om jeg har hovedansvar for matingen, betyr ikke det at Joakim ikke skal gjøre noe, forteller Sara.

Ekteparet ser allerede tydelig hvem Ella har arvet utseendet fra.

– Utseendemessig er hun prikk lik faren sin. Vi har kjent henne i fjorten dager, så vi kjenner henne bare så vidt. Hun er veldig flink til å si fra når hun vil ha noe, og så er hun veldig fornøyd når hun er fornøyd. Litt på samme måte som foreldrene sine, ler Sara.

Reiser jorden rundt

De siste ukene har TV-seerne kunnet følge graviditeten i sesong to av «Lykkelig gift ved første blikk» på TVNorge og strømmetjenesten Dplay.

– TVNorge hadde lyst til å lage mer TV med oss, så det siste halvåret har vi filmet til sesong to. Det har vært veldig kult. Dette er et større konsept enn den første spin-off-serien. Nå blir det flere og lengre episoder som følger forberedelsene til fødselen. Selve fødselen er ikke med, men de har også fulgt oss i dagene etter at Ella kom til verden. Det blir en ekte og ærlig sesong, sier Joakim.

De kommende månedene skal Sara og Joakim ta vare på lille Ella uten TV-kameraer til stede. Permisjonstiden skal Sara derimot bruke på å planlegge en verdensomspennende reise.

– Vi vil reise i to måneder sammen når vi begge har permisjon. Planen er å starte i USA, der vi reiser rundt på sørvestkysten. Deretter reiser vi til Hawaii før vi drar til et vennepar i Australia, og så avslutter vi det hele med bryllupet til noen venner i Italia. Vi vet ikke hvordan Ella kommer til å være når vi skal reise, men om hun er frisk og rask, planlegger vi å dra på sensommeren, forteller Joakim.

Noen vil kanskje tenke at det er for strabasiøst å reise verden rundt med en baby, men Sara og Joakim tror det vil gå fint.

– Jeg har ennå ikke funnet noe ved oss som er standard. Vi er nok litt annerledes. Når vi først bestemmer oss for noe, bare gjør vi det, smiler Joakim mens kona nikker samtykkende.

– Det er det som kjennetegner oss begge. Vi giftet oss uten å ha møtt hverandre før, kjøpte ny leilighet sammen, og så fikk vi barn. Nå har vi lyst til å gjøre noe annet, så da planlegger vi å reise verden rundt med babyen før hun begynner i barnehagen. Så får vi se hvordan det går, sier Sara med et smil.

BLEIESKIFTARBEIDER: Joakim har fått dreisen på bleieskift. Ekteparet er opptatt av at de begge har like stort ansvar for den nyfødte babyen.
BLEIESKIFTARBEIDER: Joakim har fått dreisen på bleieskift. Ekteparet er opptatt av at de begge har like stort ansvar for den nyfødte babyen. Foto: Morten Bendiksen

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2020, og sist oppdatert 05/02 2020.

Les også