Kelly Bundy

Fra dum blondine til smart businesskvinne

Christina Applegate har endelig klart å riste av seg stempelet som en tanketom bimbo. I dag er hun respektert både som skuespiller og produsent. 

<b>FILANTROP:</b> Christina er engasjert i flere veldedige organisasjoner. Her kaster hun glans over en veldedighetskonsert.
FILANTROP: Christina er engasjert i flere veldedige organisasjoner. Her kaster hun glans over en veldedighetskonsert. Foto: ntb/charles sykes/rex
Sist oppdatert

Christina Applegate begynte, som så mange andre kjente skuespillere, karrieren tidlig. Som barneskuespiller og danser fra svært ung alder, har hun i bunn og grunn vokst opp foran kamera. Men så er hun da også født og oppvokst i selveste Hollywood. 

Her til lands ble vi først kjent med Christina som datteren i den ganske så ufyselige familien Bundy. Komiserien «Våre verste år» (originaltittel Married … with Children) begynte å rulle over norske skjermer i 1989, og den ekstremt dysfunksjonelle familien med skoselgeren Al i spissen, ble en hit for TV3 i Norge. Såpass populær ble den, at det ikke er så fryktelig mange år siden reprisene fortsatt gikk jevnt og trutt på kanalen. 

Dum blondine

I serien følger vi familien Bundy, som har det til felles at de er
ganske tjukke i hue alle sammen, men dummest av dem alle er Kelly, som nevnt spilt av Christina. Hun spiller en klassisk dum blondine, som jo var en greie på den tiden. Var du blond, så var du blond. I tillegg var hun promiskuøs, utfordrende kledd, og ganske sikkert en seermagnet for mannlige seere. Kombinert med seriens popularitet, endte dette med at Christina fikk et stempel som sexsymbol og blond bimbo. Det skulle vise seg å være adskillig vanskeligere å bli kvitt, enn det var å pådra seg.

<b>SKÅL:</b> Christina med Cameron Diaz og Selma Blair i «The Sweetest Thing» (2002).
SKÅL: Christina med Cameron Diaz og Selma Blair i «The Sweetest Thing» (2002). Foto: NTB/Moviestore/REX

Christina forsøkte å distansere seg fra imaget blant annet ved å farge håret mørkere. Sladderpressen i USA viderebrakte villig bilder av den nye hårfargen og Christinas ønske om å bli sett på som noe mer enn dum og blond, men i samme åndedrag omtalte de henne som «the sex kitten from Married ... with Children». Å forandre mediene og publikums syn på henne var altså ikke gjort i en fei.   

<b>BLIKKFANG:</b> Til Christinas ergrelse var det ikke registeret som skue­spiller hun fikk vist frem i «Våre verste år». 
BLIKKFANG: Til Christinas ergrelse var det ikke registeret som skue­spiller hun fikk vist frem i «Våre verste år».  Foto: produsenten

Lettbent og forglemmelig

Til tross for at rollen som Kelly Bundy ga henne mildt sagt lite å spille på, utviste Christina Applegate et utvilsomt talent for komedie. Hun fikk etter hvert en rekke filmoppdrag innen kategorien lettbent komedie, med «Ikke fortell at barnevakten er død» fra 1991 som en av de best kjente fra starten på karrieren.

De virkelig store rollene uteble imidlertid, og motviljen mot stadig å spille dumme blondiner gjorde ikke saken lettere. Blant annet takket hun nei til hovedrollen i komedien «Legally Blonde». Filmen ble en kassasuksess, og gjorde isteden Reese Wither-
spoon til megastjerne. 

<b>AKTUELL:</b> Christina har mottatt lovord for innsatsen i serien Dead to Me. Her med motspiller Linda Cardellini. 
AKTUELL: Christina har mottatt lovord for innsatsen i serien Dead to Me. Her med motspiller Linda Cardellini.  Foto: getty Images/Charley Gallay
<b>FOTOGEN:</b> Christina er populær blant paparazziene. 
FOTOGEN: Christina er populær blant paparazziene.  Foto: getty images

Film og TV 

Med unntak av en mindre rolle i storfilmen «Mars Attacks» fra 1996 ble det stort sett forglemmelige roller i forglemmelige filmer for Christina Applegate. Hun dukket opp i en birolle i TV-serien «Venner for livet», og forsøkte seg også med tittelrollen i TV-serien «Jesse», en sitcom om en alenemor i skvis mellom hverdagsliv, jobb hos faren og med to potensielle beilere. Den gikk også på norsk TV, men ble ingen suksess hverken her eller hjemme.

Selv om rollene kom forholdsvis hyppig, og innimellom sikret henne en Emmy- eller Golden Globe-nominasjon, gikk nok Christina litt i glemmeboka for de store massene. Helt til filmen «The Sweetest Thing» (2002), der hun spilte mot Cameron Diaz og Selma Blair. Dette var imidlertid en utpreget jentefilm, så det spørs om spesielt mange av Vi Menns lesere fikk med seg den.

Men i 2004 stormet hun inn i rampelyset igjen, med den kvinnelige hovedrollen i den smått legendariske kultkomedien «Anchorman: The Legend of Ron Burgundy», der hun spilte mot Will Ferrell.

Filmen ble en umiddelbar hit, og for Christina var det nok også kjærkomment å spille den smarte karakteren (mot Will Ferrells ufattelig dumme Ron Burgundy) – selv om hun hadde blondt hår. Verden går fremover, tross alt.

<b>RØD LØPER:</b> På premieren for Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, filmen som for alvor plasserte henne på kartet igjen.
RØD LØPER: På premieren for Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, filmen som for alvor plasserte henne på kartet igjen. Foto: NTB/Charles Sykes/REX
<b>FORSIDE­MATERIALE:</b> Christina Applegate gjorde «comeback» i 1998, noe verdens manneblader fikk med seg. 
FORSIDE­MATERIALE: Christina Applegate gjorde «comeback» i 1998, noe verdens manneblader fikk med seg.  Foto: Faksimile: Maxim

Sjef og hovedrolle

Etter den tid har det blitt flust med komedier på henne, med filmene «Hall Pass» (2011), «Anchorman 2» (2013), «Vacation» (2015) og «Bad Moms» (2016) blant de mest severdige. 

Og om ikke alle filmene har vært Oscar-favoritter, har hun fått lagt seg opp en pen slump penger, både gjennom jobben som skuespiller og diverse investeringer på siden. Visstnok skal hun ha en personlig formue på nærmere 165 millioner kroner. Og mer blir det vel, nå som hun på sett og vis opplever en ny vår på skjermen. 

I 2019 gjorde hun nemlig comeback på TV, med den mørke, tidvis makabre og svært så underholdende serien «Dead to Me», en dramakomedie der Christina både spiller en av hovedrollene, samt er produsent for serien. Hun landet en Emmy-nominasjon for innsatsen, og i fjor sommer ble det klart at Netflix har bestilt en tredje sesong. 

Opprinnelig var planen at sesongen skulle ha premiere i juni i år, men pandemien har ført til utsettelser. Innspillingen kom ikke i gang før i mai, og dermed er det lite trolig at vi får se mer til Christina og motspiller Linda Cardellini før til vinteren. Vi håper, og tror, at den blir verdt å vente på.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 31 2021

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2021, og sist oppdatert 29/06 2021.

Les også