helsesøster:

Vorter, neseblod, strekkmerker og gule negler?

Helsesøster Grethe har svaret på det meste!

Publisert Oppdatert

Vorte!! Hjelp!!
hva skal jeg gjøre, jeg har to vorter inne i henda. Hjelp, hvordan får man dem bort??

Vortemiddel
Hei! Vorter skyldes et virus, ogom du peller sund vorten kan viruset spre seg til huden omkring. Vortene går som regel over av seg selv etter en viss tid og da vil du for alltid være immun mot vorte viruset. Dersom du vil bli kvitt vorten kan du pensle dem med vortemiddel som du får kjøpt uten respet på apoteket. Begynner du å behandle dem når de er små trenger de ikke vokse seg så store. På apoteket kan du altså reseptfritt få kjøpt et vortemiddel som heter verucid. Dette kan du pensle på daglig og så dekke
vortene med et plaster. Dette er som regel nok til å fjerne vortene. Hjelper ikke dette kan en lege hjelpe deg å bli kvitt vortene dersom de plager deg. Om de ikke plager deg så veldig, så skader det deg ikke å vente - de vil forsvinne av seg selv før eller siden! Dette med vorter er vanlig når man er ung, nettopp fordi det er et virus -
etterhvert vil kroppen danne antistoffer mot vortene og problemet vil forsvinne, der er forklaringen på at voksne sjelden har vorter- de er immune

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Neseblod
Hei. Jeg blør neseblod hele tiden, hver dag.
Jeg blør akkurat nå når jeg skriver dette. Hjelp hva skal jeg gjøre?
Hilsen jente som e redd.

Bør snakke med lege om det
Hei! Det kan være mange årsaker til at noen blør neseblod. En lett forkjølelse, allergi, tørr inneluft, overforbruk av nesespray, at blodårene ligger for tett på nesebenet, pilling i nesen osv. Dersom du har vært plaget med dette lenge, så bør du snakke med foreldrene dine om det og ta det opp med fastlegen. Legen kan finne ut hvorfor du blør så mye og gi deg riktig behandling.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

blodårene syntes veldig godt i gjennom
Hei, jeg er en jente på 14 år, og blodårene mine syntes veldig godt gjennom huden min på partiet over brystene og på brystene. Hvorfor er det sånn??? er det noe jeg kan gjøre for å forhindre det??? plis svar. takk på forhånd!!;)

Huden er tynn på brystene
Hei! Dette er helt normalt. Huden på brystene er veldig tynn samtidig som dette er et område med god blodforsyning og da vises blodårene godt under huden. Det er ingenting du kan gjøre for å hindre dette.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Gule negler
Hei. Nå i en stund så har neglene min begynt å bli gule (nesten hele neglen), og jeg det er på alle sammen. Jeg vet ikke hva det er.
Jeg bruker neglelakk slik at det ikke skal se så ekkelt ut.
Hva kan jeg gjøre for å få det vekk.
Jeg vil ikke snakke med foreldrene mine om det.
hilsen en som trenger et svar.

Hvorfor?
Hei! Spørsmålet er hvorfor de er gule... Røyker du? I så fall: slutt!
Dersom du har brukt neglelakk over lengre tid kan neglene blir gule. Bruk basecoat før du har på negunngplelakken for å unngå misfarging. Fjern også neglelakken av og til, påfør olje og la neglene få luft gjennom natten.
Å pusse neglene med tannbørste med blekende tannkrem kan å hjelpe, det samme gjelder å presse en sitron, blande med litt vann og la fingrene være i blandingen ca.30 minutter.

Gule negler kan også skyldes soppinfeksjon og da må du fortelle det til foreldrene dine og bestille time hos fastlegen for å få behandlet denne.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Strekkmerker
Hei! Jeg er fjorten år, blir 15 i august. Nå i det siste har jeg begynt å få strekkmerker på rompa. Jeg har alltid vært ganske tynn. Veier xx kg og er snart 170 cm. Jeg har lest at det er normalt at ungdommer har strekkmerker. Men hva vil det si? Hva er strekkmerker?

Arr i lærhuden
Hei! Strekkmerker er vanlig i perioder hvor kroppen vokser og huden derfor må strekke seg. Hvor lett man får slike strekkmerker varierer fra person til person. Det har også med arv og hormoner å gjøre. Det finnes elastiske fibre i underhuden som sprekker når de overstrekkes. Når huden og dermed også disse fibrene strekkes dannes det arr i lærhuden.
Det er ingenting du kan gjøre for å hindre strekkmerkene i å oppstå men noen hevder at det kan hjelpe å smøre med oljer som inneholder vitamin E da dette skal virke på hudens elastisitet. Merkene blir blekere etterhvert og de fleste forsvinner helt eller delvis ettersom tiden går.... Det finnes nok mange kremer som lover hjelp, men få som virkelig gjør det. For de som får mange, store strekkmerker så kan noe behandles på hudklinikker, men det koster. I din alder er det nok bare å vente og se om det ikke blir mindre av dem etter hvert eller om du kan lære deg å leve med dem. Ser du deg rundt har nok de fleste litt strekkmerker slik at det faktisk er en helt normalt ting.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Stor tørsthet når jeg legger meg!
Jeg har allitd nå vært så utrolig tørst når jeg skal legge meg.
Hva er det med meg? Jeg tørster så mye at jeg må ha en vannflaske ved siden av meg! Og jeg må kanskje fylle den opp to ganger!
Det gjelder ikke bare sommrene,men vintrene også! Hjelp! Hva skal jeg gjøre?!

Sjekke blodsukkeret
Hei! Drikker du nok i løpet av dagen? Noen er naturlig mer tørste på natten enn andre, men 2 vannflasker høres litt mye ut. For sikkerhets skyld synes jeg at du skal snakke med foreldrene dine og bestille en legetime. Tørste kan være et tegn på diabetes og det er viktig å utelukke dette!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen