stiler:

Ulike stiler

Emo, Gother eller Keeg? Vi gir deg forklaringene!

Publisert Oppdatert

Lurer du på hva "emo" eller "keeg" egentlig betyr? Her følger en kjapp guide til uttrykk som brukes om forskjellige klesstiler.

Emo
Ordet emo er en forkortelse av emotional, som betyr følsom/følelsesladet. Det er også en musikkstil, og folk som kler seg i emo-stil, hører gjerne på emo-musikk. Denne stilen er et typisk eksempel på hvordan musikk preger en type klesstil og oppførsel.

En person som har en emo klesstil vil for eksempel gå kledd i Converse-sko, gamle t-trøyer, trange hettegensere, oppbrettede jeans osv. Mange farger også håret svart, og topper det hele med et par nerdete briller.

Personer med emo-stil blir ofte tatt for å ha problemer eller være veldig triste, men å kle se på denne måten betyr ikke nødvendigvis at man er trist, men at man digger en bestemt type band, som for eksempel My Chemical Romance eller Paramore.


Punker
Klesstilen punk er også nært knyttet til musikkstilen med samme navn. Å være en punker har betydd mye forskjellig opp gjennom årene, men det var i 70-årene den stilen vi nå forbinder med punk tok form. Band som Ramones og Blondie dukket opp rundt New York, og spredde seg etter hvert til England, der man fikk band som for eksempel Sex Pistols.

I dag refererer punk til en klesstil, et bestemt utseende, og sterke meninger. Stilen har som mange andre stiler, blitt mer kommersialisert med årene, og man kan finne punk-inspirerte plagg vanlige kjeder som Hennes & Mauritz og BikBok.

Personer som har en utpreget punke-stil, går gjerne i slitte trange jeans eller trange bukser med rutemønster, kombinert med en band-t-trøye og bukseseler eller naglebelter. Mange punkere har vesker med påsydde band-logoer, puttons og lignende. De som virkelig tar stilen på alvor, satser også på en høy hanekam i for eksempel oransje eller blått.

 (Stock.xchng) (Stock.xchng)

Goth
Gotisk er et begrep som har vært brukt gjennom flere århundrer, og da gjerne om en bestemt type arkitektur. Denne stilen kom til Europa et sted mellom 12- og 16-hundretallet, og det ble bygget mange katedraler med store buede tak, spisse spir og høye hvelv. I stilhistorien regnes gotikken fra 1144 til 1500.

Dette var ofte mørke dystre bygninger opplyst av stearinlys osv., noe som ga inspirasjon til spennende boktitler som Frankenstein og Dracula i senere tid. Vampyrer og levende døde dukket opp i denne litteraturen, og dette er noe av opphavet til goth-stilen slik vi kjenner den i dag.

Personer som har en typisk goth-stil går gjerne med svarte/mørke klær, naglebånd og naglebelter, svarte boots, lange frakker, og har masse spenner på klærne osv. En del farger også håret svart, og forsøker å ha så blek hud som mulig. Også goth-stilen knyttes til musikk, og da gjerne heavy-metal og goth-metal. Susperia, Dimmu Borgir og Gorgoroth eksempler på heavy-metal- og goth-band.

Soss
Ordet soss ble opprinnelig brukt for å holde nede personer som så på seg selv som bedre enn andre. Grunnen til at de følte seg overlegne kunne være at de hadde en velstående familie eller hadde veldig god kunnskap om enkelte temaer. Ordet er en forkortelse av sosietet som er en betegnelse for en velstående gruppe.

På 1840-tallet ble ordet (eng: snob) bruk om personer som var veldig opptatt av klasse, og som kopierte stilen til menneskene i overklassen.

I dag bruker vi begrepet soss om en bestemt klesstil og/eller oppførsel. En soss er enten rik, har rike foreldre eller er veldig opptatt av at det skal se ut som om han/hun har mye penger.

En som kler seg sossete går gjerne i dyre klær med klesmerket godt synlig. En soss vil helst kjøpe de dyreste varene, og ha det nyest og kuleste av alle ting, for eksempel mobiltelefoner, biler osv.

Det er viktig å merke seg at langt fra alle som er litt rike er sossete, og at man ikke trenger å være veldig rik for å kle seg som en soss. Det først og fremst en stil og et image.

Noen sosser blir kjennetegnet av det karakteristiske pannebåndet eller bakoverkjemmet hår (særlig på gutter), dyre vesker og solbriller (jentene), pene skjorter og bluser osv.


Keeg
Keeg er et ganske nytt utrykk, og ordet oppsto vet at noen snudde bak fram på ordet Geek. Geek betyr nerd, og ved å skrive ordet baklengs skulle da ordet keeg symbolisere det stikk motsatte av det å være en nerd.

Å ha en keegete stil, er omtrent det samme som å ha en sossete stil. Disse to begrepene flyter litt i hverandre.

Kilder: Gurl.com og Wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning