puberteten:

Spørsmål om mensen

Lurer du på om det er normalt å ha vondt i magen når du har mensen, eller hva du kan gjøre når du får mensen i Syden? Du er ikke den eneste! Helsesøter Grethe vet svaret!

Publisert Oppdatert


Mensen i Syden

Hei, jeg lurte på om hvis jeg f.eks er i syden i 1 uke. også har jeg mensen akkurat de dagene. (og jeg nekter å bruke tamponger!) hva skal jeg gjøre da!!! jeg kan jo ikke gå glipp av en eneste svømmetur i ei hel uke!!! da er det bare bortkasta tid og penger....Håper dere svarer.
Jente, 12 år

Helsesøster svarer: Piller for å utsette mensen.
Det finnes en pille som kan brukes for å utsette mensen i slike tilfeller. Den heter Primolut-n og du må få resept på den fra lege. For at pillen skal kunne brukes må du har noenlunde regelmessig menstruasjon og begynne med pillen ca. 3 dager før du forventer at mensen skal komme. Du kan utsette mensen i 10 dager. Et alternativ er å bruke p-piller eller annen hormonell prevensjon og hoppe over den hormonfrie perioden.
Hilsen Helsesøster Grethe


Vondt i magen

Hallo, jeg er en jente på 13 år snart 14, men jeg får hele tida vondt i magen når jeg har mensen. Jeg har spurt venninene mine om de også har vondt i magen men de sier nei.... Og jeg vet ikke hvorfor det skjer bare med meg. Ps: jeg sitter mye på pc-i fanget mitt er det derfor.)
Jente, 13 år

Helsesøster svarer: Menstruasjonssmerter
Hei! Du har menstruasjonssmerter. Dette har nok ikke noe å gjøre med at du sitter med pcèn i fanget (selv om jeg ikke anbefaler deg å fortsette med det...) Noen har større plager under menstruasjon enn andre. De fleste har ikke slike smerter, men mange har det. Plagene og smertene skyldes vanligvis hormoner som skilles ut når du menstruerer - og som går over i blodet og kan gi smerter og ubehag også andre steder enn i magen. Paracet fungerer ikke særlig bra på denne type smerter. Du bør bruke smertestillende produkter som ibux, brufen og ibumetin som kan hjelpe(egentlig samme preparater men med forskjellig navn....og pris). Det er denne type smertestillende som har best effekt på menstruasjonssmerter. Dersom ibux osv. ikke hjelper kan det være at du trenger litt sterkere preparater som f.eks napren. Hjelper ikke de heller bør man undersøkes av lege for å se om det kan være noe annet enn "vanlige" menssmerter og så behandle årsaken eller finne andre måter å kontrollere smertene. P-piller hjelper fordi man da ikke får vanlig menstruasjon, men kun får månedlige blødninger. Dersom du ikke får kontroll på smertene på andre måter er p-piller en god hjelp.
Hilsen Helsesøster Grethe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning