Libresse:

Spørsmål og svar om mensen

Spør om mensen! Jordmor Mette fra Libresse svarer deg.

Publisert Oppdatert

Hei! Jeg lurer på om en tampong kan forsvinne inn i kroppen?
Svar: Nei! Det finnes nemlig ikke noe sted den kan forsvinne! Tampongen blir i skjeden. Det er en liten åpning fra skjeden og opp mot livmoren gjennom livmorhalsen, men denne kanalen er alt for smal til at en tampong kan komme igjennom.

Hallo! Hvor lenge varer en mens?
Svar: Mensens varighet er forskjellig fra kvinne til kvinne. Det vanligste er mellom 3 og 8 dager.

Er det sant at man kan ha mensen mer enn en gang i måneden?
Svar: Mensen din vil ofte være uregelmessig i de første årene. Da er det ikke uvanlig med kortere intervaller mellom menstruasjonene. En normal menssyklus er på mellom 26 og 34 dager, hvilket betyr at en kort menssyklus er kortere enn en måned.

Må mensblod alltid være rødt? Mitt er litt brunt noen ganger …
Svar: Blodet endrer farge i løpet av mensen. De dagene du blør kraftigst, vanligvis de første to eller tre dagene, vil mensen inneholde mest blod og derfor være rødere enn mot slutten av mensen, når blodet er blandet ut med slimet som skylles ut av livmoren din. På denne tiden vil mensen din være brunaktig i fargen. Noen kvinner har brunlig mensblod også i begynnelsen av perioden. Blod kan anta en brunlig farge på veien gjennom skjeden, eller det kan bli brunt i bindet.

Jeg lurer på hvilken tampong skal jeg bruke?
Svar: Hvor mye du blør er det som bør ligge til grunn for valg av tampong. Begynn gjerne med den minste tampongen, Libresse mini. Dersom denne ikke holder mer enn 3-4 timer før du må skifte kan du velge en størrelse større, Libresse,normal.

Hvorfor har man egentlig menssmerter?
Svar: Menssmerter kommer av sammentrekninger i livmoren som hjelper til å frakte blodet ut av skjeden din. Menssmerter kan variere fra gang til gang. Noen føler det mest rundt bekkenet, andre får smerter i ryggen, nedover hoftene eller i underlivet, mens mange ikke har menssmerter i det hele tatt.

Hvorfor kan utflod inneholde klumper? Er det farlig?
Svar: Utfloden inneholder proteiner som koagulerer når de kommer i kontakt med oksygen. Så lenge det ikke er noen ubehagelig lukt eller kløe, er dette helt normalt.

Seksjonen er sponset av Libresse.

Enda flere spørsmål og svar om mensen finner du på www.libresse.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning