helsesøster:

Sorte prikker, fett hår, klamme hender?

Helsesøster svarer på spørsmål om plagsomme ting som ofte kommer med puberteten.

Publisert Oppdatert

Svarte prikker på nesa
Jeg har mange(!) små svarte prikker på nesa, og det er IKKE fregner.. Hva er det, og hvordan kan jeg bli kvitt dem?

Tilstoppede talgkjertler
Heisann! De sorte prikkene skyldes talg som stopper utgangen fra talgkjertlene. Når talget og døde hudceller kommer i kontakt med luft blir det sorte prikker. Hudormer og de sorte prikkene kommer ofte sammen. Hudormer skyldes økt produksjon av talg i huden. Dette er et vanlig problem i puberteten. Det viktigste er å holde huden ren slik at porene ikke tettes og du får sorte prikker og kviser. Daglig vask med mild såpe eller milde renseprodukter for huden og å unngå fete kremer er å anbefale. Bruk vannbaserte produkter og produkter beregnet på fet hud. 1-2 ganger i uken kan du også bruke en mild skrubbekrem for ansiktet.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Fett hår.
Hei julia. Jeg er en jente på 11 år som har fett hår. Det er bare fett oppi toppen, ikke langs tuppene. Det er veldig kjedelig og ekkelt å ha fett hår. Jeg dusjer annen hver dag og da gnir og maserer håret inn i sjampo (lenge). Hva kan jeg gjøre for å ikke ha fett hår?
Hilsen Jente11 år.

Ikke gni og massere for mye
Hei du! Det er som du sikkert vet normalt å ha fett hår i pubereteten. Talgproduksjonen i huden øker og huden blir fetere - også i hodebunnen. Råd mot fett hår er å ikke vaske håret for ofte, bare ca. hver 3 dag. Bruk heller en tørrshampo for å fjerne fettet fra håret de andre dagene. Vasker du håret for mye eller irriterer det ved å gni og massere hodebunnen vil det stimulere talgproduksjonen mere. Bruk også shampo beregnet på fett hår, bruk minimalt med balsam.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Få det vekk? biter på neglene.
Jeg biter på neglene, HELE TIDEN! (Til og med nå). Fingrene mine er så stygge og ekle. De andre i klassen har fine og rene negler, bortsett fra meg. Kommer huden og neglene mine være skrukkete og ekle resten av livet? Vær så snill å svar!

Blir fint igjen om du greier slutte bite negler
Heisann!
Dersom du greier slutte bite på neglene og kanskje også huden rundt så vil både negler og hud blir helt fine igjen.
Jeg skal gi deg noen tips for å slutte å bite negler og håper du greier å slutte med dette:)

Dersom du bruker neglebitingen som en avledning for følelser, så bør du snakke med noen om det og prøve å finne andre måter å kontrollere følelsene dine på, f.eks å snakke med noen, skrive dagbok, tenke gjennom hva du egentlig føler når du begynner å bite neglene slik at du ikke bare fortrenger alle følelser med å bite negler. Forsøk å tenk gjennom hva som utløser neglebitingen, er du redd, glad, trist,nervøs - for hva? osv.

Selv om neglebitingen kan være en måte å avlede følelser på for deg kan det også ligge en stor grad av uvane i det. Jeg vil derfor anbefale deg å prøve Go`negl. Smør middelet på neglen og neglebåndet og du må bruke det over minimum 3 uker før du gir opp. samtidig med dette bestemmer du deg for å motstå trangen til å bite. Hver gang du er oppmerksom på at du begynner å bite, så press isteden fingrene mot hverandre og hold dem slik noen sekunder. Greier du å holde ut vil sannsynligvis trangen etterhvert bli mindre.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Tips til klamme hender?
Hei!
Jeg har alltid klamme hender, noe som er veldig flaut hvis du skal holde/ta andre i hendene. I gymmen skal vi også begynne med dans, sånn at vi danser to og to, så da er det ganske flaut å holde i andres hender mens du er klam/våt på dine egne hender... Er det noe som hjelper?

Hjelp å få
Dette er et ganske vanlig problem og det oppstår ofte i barne,- og ungdomsalderen. Det er også vanlig at flere i samme familie har dette problemet.

Det finnes forskjellige metoder som kan hjelpe, alt etter som hvor alvorlig problemet er.
Det er en opphopning av svettekjertler på hender og føtter og svettingen blir som regel verre når du er nervøs. Å prøve godta problemet (dersom det ikke er forferdelig plagsomt) kan i seg selv hjelpe. Vask hendene og bruk mild såpe. Du kan også prøve å drysse litt talkum i hendene.

I første omgang kan du prøve å pensle med bruk av 20 % aluminiumklorid som du kan få kjøpt på apoteket. Be dem om forklaring på hvordan det skal brukes. Dette er den enkleste behandlingen.

Hjelper ikke dette kan du snakke med fastlegen din om det. Han/hun kan henvise deg til hudlege som har flere midler som kan prøves ut.
Strømbehandling, botox og operasjon er også alternativ dersom du er ille plaget og de letteste metodene ikke virker...
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen