puberteten:

Slutter puppene å vokse om man begynner med BH?

Har du noen spørsmål om pupper? Det er det flere som har, Helsesøster Grethe vet svaret!

Publisert Oppdatert


Bryster. Kan bh stoppe vekstren?
Hei! Jeg har begynt å få bryster, men bare veldig små. Jeg bruker BH, og lurte på om å bruke BH for tidlig kan forhindre bryst vekst?
Jente, 12 år

Størrelsen på brystene bestemmes av arv.
Hei! Nei, bh kan ikke stoppe veksten av brystene. Du kan altså trygt fortsette å bruke bh!

Hilsen Helsesøster Grethe


Hår på puppene?

Hei eg er ei jente på 14. eg har ei vennina som nett har fortalt meg att hun har litt hår på puppene og litt på magen:O hun vill ikke til lege med da, hun synes det er utrulig flaut. vett du hva årsaken kan ver? elle om du kan gi tips hvordan eg kan få henne opp til lege? hilsen jente 14

Er det mer hår enn normalt?
Hei du! Det er normalt med hår både på puppene og på magen og ut fra det du skriver har hun ikke ekstreme mengder med hår? Hårveksten øker i puberteten og voksne kvinner har også mer hår enn barn. Kraftig håvekst kan være genetisk og kvinner fra enkelte kulturer har mørkere og kreftigere hårvekst enn nordiske kvinner. Ekstrem hårvekst kan skyldes sykdom og hormonforstyrrelser. Dersom hun tror at hun har noe slikt så bør hun jo snakke med lege og få sjekket at alt er som det skal være. Hun kan også snakke med helsesøster på skolen for å få en kjepp vurdering av om dette er noe hun bør snakke med lege om.

Hilsen Helsesøster Grethe


Ingen pupper... Enda...
Hei! Jeg er en jente på 14 år, som ikke har begynt å få pupper enda... Ingen ting skjer... Hva skal jeg gjøre? PS: Jeg er ganske tynn, hvis det er sammenhengende. Jente, 14 år

Små bryster er også normalt!
Hei du! Jeg går ut fra at du ellers er kommet i puberteten og utvikler deg som du skal? Dersom du ikke har noen tegn på pubertet bør du snakke med foreldrene dine om det og bestille time hos fastlegen for å sjekke at hormoenen oppfører seg som de skal.

Dersom du er kommet i puberteten men ikke merker at puppene vokser så er det helt normalt. Ikke alle er skapt med store bryster, noen er ganske flate mens andre har store bryster, begge deler er like normalt, like sunt og like funksjonelt. Dette styres av arv og du kan kanskje se i familien at det er mange av damene som ikke har så store bryster?
Brystene består også av en del fettvev slik at en som er naturlig tynn har mindre bryster enn en som er mer lubben. Vekt har altså sammenheng med størrelsen på brystene.
Ennå er du ung og mye kan skje de neste par årene, brystene er ennå ikke ferdig utviklet.
Hilsen Helsesøster Grethe

Lurer du også på noe du ikke tør å spørre noen andre om?

Du kan spørre Helsesøster Grethe om hva som helst. Det er 100% anonymt og helt gratis!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning