film

Skal du se Catching Fire?

Her er det du trenger å huske fra forrige film.

Publisert Oppdatert

Vi tipper det er mange Julia-jenter som har tenkt å se Catching Fire når den kommer på kino denne uka. Hovedtrekkene fra Hunger Games-filmen som kom i 2012 husker sikkert de fleste, men det er alltids greit med en liten oppfriskning før du går inn i kinosalen.

Klikk deg videre for en oppsummering av Hunger Games.

 

(Bilde av Capitol, hovedstaden i Panem)

BAKGRUNN:
Vi befinner oss i landet Panem (en versjon av USA) en gang i fremtiden. Landet er delt opp i 13 forskjellige distrikter rundt en styrende hovedstad, The Capitol. Distriktene produserer viktige materialer og matvarer, men folkene der er fattige og undertrykte. Storbyen Capitol har all makt og massevis av penger, glitter og stas.

Hvert år arrangeres en stor konkurranse på en arena hvor to ungdommer fra hvert distrikt må kjempe til alle er døde utenom én, vinneren. Både konkurransen og utvelgelsen av deltakere blir sendt på tv som et realityshow, og alle må se på, enten de vil eller ikke. Det er dette som er Hunger Games (Dødslekene på norsk).

(Katniss og søsteren Primrose)

LITT OM DE VIKTIGSTE ROLLEFIGURENE:

Katniss: Hun er hovedpersonen i Hunger Games-serien. Hun jakter i skogen for å hjelpe til å skaffe mat til moren og søsteren. I begynnelsen av filmen melder hun seg frivillig til å ta søsteren Primrose sin plass når hun blir trukket ut til å delta i Dødslekene.

Gale: Han er Katniss sin jaktkamerat, bestevenn og kanskje noe mer …

Peeta: Bakersønnen som blir trukket ut til å delta i Dødslekene sammen med Katniss. Det viser seg etter hvert at han har vært avstandsforelsket i Katniss i mange år, og mot slutten av konkurransen spiller de kjærester.

 

 LITT OM DØDSLEKENE

- Lekene er en slags grusom underholdning og for å vise distriktene at The Capitol har makten.

- For å lage bra tv blir deltakerne behandet som stjerner før lekene begynner. De blir intervjuet, dresset opp av stylister og trent.

- De deltakerne som er sjarmerende eller spesielt flinke kan få tilsendt gaver undeveis.

- Reglene i spillet kan bli forandret når som helst, og i forrige film ble de endret slik at Katniss og Peeta skulle tro at de kunne vinne sammen.

(En mockingjay)

NOEN VIKTIGE ORD

Cornucopia: Der deltakerne kommer inn i arenaen ligger et evighetshorn (cornucopia) med våpen, utstyr og forsyninger. Mye av spillet foregår her.

The Dark Ages: En periode i fortiden da distriktene prøvde å gjøre opprør mot The Capitol.

Jabberjay: En fugl som overvåker innbyggerne i distriktene og repeterer alt de har hørt til myndighetene i Capitol.

Mockingjay: En fugl som ikke snakker, men som kan repetere sanger og melodier sunget av innbyggerne. Katniss har en nål med en mockingjay på og, fuglen blir et symbol for håp og opprør i distriktene.

District 13: Capitol sier at dette distriktet ble helt ødelagt under et opprør, og at ingen mennesker bor der. Men stedet skal vise seg å bli viktig, så følg godt med.

 

HVA NÅ?
I den forrige filmen vant Katniss og Peeta Dødslekene, og ble hyllet som helter da de kom ut av arenaen, men det er er mange problemer som følger med på lasset inn i den nye filmen. Her er noen av dem:

Myndighetene i Capitol er rasende på Katniss. Dette er fordi hun truet med å spise giftige bær og dermed tvang dem til å la henne vinne sammen med Peeta. Hun manipulerte dem, og det tåler de ikke.

Blir det opprør? Distriktene er undertrykket og innbyggerne lever i frykt, men nå begynner motstanden å vokse. Katniss er kanskje i ferd med å bli et felles symbol for opprøret.

Katniss og Peeta spilte forelsket  mot slutten av spillet, men vi vet jo at Peeta faktisk er forelsket i Katniss, og at hennes følelser tilbake er kompliserte. Hva skjer med dem? Og hva med Gale som måtte sitte hjemme og se på tv at Katniss og Peeta kysset? Trøbbel …

Katniss og Peetas plikter som deltakere er ikke over ennå. De må legge ut på en seiersturné gjennom alle distriktene, og det er her Catching Fire starter.

 

 Vi har skrevet mye om Hunger Games og Catching Fire her på Julia.no, det finnes både fakta, tester, bildegallerier og trailere. Her er noen gode forslag.

Er det noen som har flere detaljer, poenger eller viktige ord som er bra å ta med seg inn i neste film? Del i kommentarfeltet, så får alle det med seg!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen