PUBERTETSGUIDE

Dette er et annonsesamarbeid med o.b.®

Publisert Oppdatert

 På denne siden finner du alt du trenger av informasjon om mensen!

Men når kommer den, egentlig? Mensen?

Dette varierer fra jente til jente. De fleste jenter får sin første menstruasjon i 12- til 13-årsalderen, men noen får den så tidlig som i 10-årsalderen eller så sent som i 15-årsalderen. Alt dette er helt normalt! Når du får din første mens, avhenger av hvor utviklet kjønnsorganene dine er, og når kroppen din produserer nok kjønnshormoner. Når kroppen din produserer nok kjønnshormoner, modnes et egg i en av eggstokkene dine. Dette skjer ca. hver fjerde uke. Klikk her hvis du vil vite mer.

Flere spørsmål og svar om mensen:

Er det normalt at mensen ikke kommer hver måned, men kanskje annenhver, eller plutselig ikke på fire måneder?
Svar: Ja, to av tre jenter mellom 11 og 17 år har uregelmessig menstruasjon. Dette er helt normalt. Den uregelmessige menstruasjonen er et tegn på at produksjonen av kjønnshormoner ikke er helt balansert og synkronisert ennå!
Les mer om det her!

Hva er de vanligste tegnene på at man snart får mensen?
Svar: Det er to tegn som viser at en jente snart kommer til å få menstruasjonen: Det ene er et veksthopp, og det andre er utflod som etterlater seg merker i undertøyet. Denne utfloden er naturlig utskillelse av væske fra skjeden og viser at kjønnsorganene har begynt å fungere. Skjeden produserer ulike mengder utflod på ulike tidspunkter – noen ganger kommer det mer noen ganger kommer det mindre. Første menstruasjon kommer som regel ett eller to år etter at utfloden begynte.
Les mer om utflod her!

Hvordan er det første gang man får mensen?
Svar: Den første blødningen (menstruasjon/menarke) kan være en vanlig blødning som varer i omkring 3–7 dager. Noen jenter får bare noen små bloddråper eller en liten brun flekk i trusen, siden blødningen er så lett.
Les mer om det her! 

Men hvordan føler man seg inni seg?
Svar: Det er vanskelig å beskrive den første mensen. Det er rart og uvant, men det hører med til det å bli voksen. Når du får din første mens, vil du sikkert ha en masse tanker og følelser om det. Det er ikke så rart, for det er en spesiell dag! Kanskje du tenker: "Hvordan skal jeg klare å venne meg til dette?" Ikke vær redd – det er lettere enn du tror. Du venner deg til det og kan så klart fortsette å leve som normalt.

/images/upload/files/610/091/6291/ob-inni

Visste du at...

... mange jenter føler seg dårlige eller triste når de har mensen eller til og med noen dager før? Noen får smerter nederst i mageregionen, ryggsmerter eller humørsvingninger. Hvor mye, kan variere fra jente til jente. Ikke vær redd – det går over. Noen heldige jenter opplever ingen av disse symptomene. Men hvis du plages av slike symptomer, har vi noen ganske effektive tips for hvordan du kan dempe dem. Klikk her for å se tipsene!

... mensen kommer ikke alltid én gang i måneden, spesielt ikke i begynnelsen? Det kan ofte ta noen år før hormonbalansen stabiliserer seg og du får en regelmessig menssyklus. Derfor kan det være lurt å bruke en kalender !

Slik setter du inn en tampong (klikk for å gjøre bildet større):


Hvilken skal jeg velge?
o.b.® sine tamponger kommer i fire forskjellige størrelser og farger: gul, blå, rosa og grønn. Her ser du oversikten over hvilken farge og størrelse som passer til hvem:

/images/upload/files/610/091/6291/tamponger

Hvor: o.b.® -tamponger selges i alle dagligvarebutikker og i de fleste kiosker, bensinstasjoner og apotek.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen