kroppen:

Pubertetsalfabetet

Det kan bli mange rare, nye ord å forholde seg til når man leser om puberteten. Her får du en alfabetisk oversikt!

Publisert Oppdatert

Adamseple
Strupehodet til guttene vokser i puberteten, og blir ofte til en synlig klump foran på halsen. Dette kalles adamseplet. Det varierer i størrelse fra gutt til gutt.


Bind
Når jenter får mensen kommer det blod ut av vaginaen, og man trenger å bruke bind eller tampong. Det finnes flere tuper bind. Noen er beregnet på små blødninger, og andre på større blødninger. Noen bind har vinger som man kan brette rundt trusekanten for at det skal holde seg på plass.


Bifil
Å være bifil eller biseksuell betyr at man blir tiltrukket av begge kjønn. Det er vanlig å føle seg litt forelsket i både den ene og den andre i puberteten, men det trenger ikke å bety at man er homofil eller biseksuell. Disse tingene blir man sikker på når man blir litt eldre, men noen er også helt sikre i sin sak helt fra de er ganske små.


Eggstokker
I eggstokkene produseres eggene. Her ligger alle eggene dine lagret helt fra du ble født. I puberteten begynner de å modnes og slippes ut ett om gangen ca en gang i måneden. Egg som ikke blir befruktet slippes når man har mensen.

Forhud
Dette er det følsomme hudlaget som dekker en gutts penishode. Denne huden er tynn og kan dras tilbake. Når gutter onanerer drar de forhuden fram og tilbake over penishodet.


Heterofil
Når man er heterofil blir man tiltrukket av det motsatte kjønn. De fleste er heterofile.


Homofil
Når man er homofil blir man tiltrukket av det samme kjønn. Homofili er en fellesbetegnelse, mens gutter som forelsker seg i gutter kalles homofile, og jenter som forelsker seg i jenter kalles lesbiske. Det er vanlig å føle seg litt forelsket i både den ene og den andre i puberteten, men det trenger ikke å bety at man er homofil eller biseksuell. Disse tingene blir man sikker på når man blir litt eldre, men noen er også helt sikre i sin sak helt fra de er ganske små.


Hormoner
Dette er signalstoffer som setter i gang prosesser i bestemte deler av kroppen.

Hypofysen
Dette er en liten kjertel som er plassert i bunnen av hodeskallen. Hypofysen påvirker kjønnsorganene og produserer og styrer produksjon av hormoner.


Jomfruhinne
Dette er en tynn hinne av hud ved skjedeåpningen. Den sprekker som regel første gang man har samleie, eller den kan sprekke mens man driver med sport, eller bruker en tampong.


Kjønnshår
Tykt, krøllete hår som dukker opp rundt kjønnsorganene i puberteten.


Kjønnslepper
Kjønnsleppene er på utsiden av vaginaen. Jenter har to sett med kjønnslepper. De ytre kjønnsleppene, som er dekket av hår, og de indre kjønsleppene, som er hårløse. Disse vokser seg større under puberteten, og er til for å beskytte vaginaen/skjeden.


Kjønnsorganer
Dette er fellesbetegnelsen på guttens penis og jentas vagina/skjede.


Klitoris
Dette er en liten og veldig følsom hudtapp som er en del av kvinnenes kjønnsorgan. Stimulering av klitoris gir seksuell nytelse.

Kviser
Det som skjer under puberteten er at talgkjertlene blir mer aktive, og talg kan bli sperret inne i hårsekkene. Når dette blir betent kalles det en kvise. Det er veldig individuelt hvor hardt man blir rammet av kviser. Akne er et annet ord for kviser.


Lesbisk
Lesbisk er betegnelsen på jenter som forelsker seg i/blir tiltrukket av andre jenter.


Menstruasjon
Menstruasjon blir som oftest bare kalt for mensen, og er en blødning som begynner i puberteten. Når ei jente har fått mensen, er hun kjønnsmoden det vil si at det er mulig for henne å bli gravid. Blodet som kommer ut er slimhinnen i livmorveggen som kommer ut sammen med det ubefruktede egget.


Onani
Å ta seg selv på kjønnsorganet på en slik måte at det kjennes godt kalles onani. Hos jenter kan dette gjøre at musklene inne i bekkenet begynner å trekke seg sammen, og det kjennes godt i hele kroppen. Hos gutter er dette å stimulere penis uten å ha samleie. Andre ord for onani er blant annet "ronking" (gutter) og "fingring" (jenter) Det er ikke skadelig å onanere, og det er helt normalt å gjøre det.

Penis
Mannen/guttens kjønnsorgan. Penis føres inn i kvinnens vagina ved samleie, men har også som oppgave å føre urin ut av kroppen.


PMS
Dette er en forkortelse for Premenstruelle spenninger. Dette rammer ca 75% av alle kvinner, og skyldes ubalanse i hormonene i opptil to uker før mensen. Mange blir da lett irritable og hissige, og kanskje litt deppa. Når gutta lærer om dette synes mange det er morsomt å påpeke dette når ei jente er litt hissig og det hjelper jo ikke akkurat veldig på humøret.


Pungen
Pungen er en slags hudpose som henger under penis. Inne i pungen ligger testiklene som produserer sædcellene. Pungen kalles ofte balla på slang.


Skjeden
Dette er et annet ord på kvinnens vagina en del av kvinnens kjønnsorgan.


Stemmeskiftet
Stemmeskiftet oppstår når stemmehodet og stemmebåndene til guttene vokser. I denne prosessen er det vanskelig for guttene å kontrollere stemmen sin, og det kan ofte resultere i en stemme som hopper mellom lys og mørk når man minst venter det. Ikke le av guttene når dette skjer, jenter!


Stemmebåndene
Stemmebåndene ligger inne strupehodet, og de blir både lengre og tykkere under puberteten.


Stupehodet
Dette er en slags hul boks av brusk nede i halsen. Når luft går gjennom strupehodet begynner stemmebåndene inni å vibrere. Under puberteten vokser strupehodet ca 60% hos guttene, og stemmen blir mørkere.

Sæd
Dette er den væsken som hos mennesker og de fleste dyr må til for å befruktingen skal finne sted. Et annet ord på sæd er sperm.


Tampong
Tamponger kan brukes når man har menstruasjon istedenfor bind. Bind har man inne i trusa, mens tamponger puttes opp i skjeden slik at mensblodet samler seg der. Mange bruker tamponger når man for eksempel vil svømme selv om man har mensen.


Testosteron
Dette er et mannlig kjønnshormon som produseres i testiklene.


Testikkel
I testiklene produseres sædceller og testosteron. Gutter har to testikler som ligger inne i pungen.


Utflod
Dette er væske som skilles ut fra slimhinnene i skjede og kjertler i livmorhalsen. Væsken er med på å holde slimhinnen i skjeden frisk. Man begynner ofte å få utflod en stund før man får sin første mens.

Voksesmerter
Dette er verking og smerter i kroppen som følge av at kroppen vokser. I puberteten vokser man masse og fort og det kan derfor gjøre ganske vondt når kroppen tilpasser seg.


Østrogen
Dette er et kvinnelig kjønnshormon som produseres i eggstokkene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning