JUL:

Morsomme pepperkaker

Lyst til å lage noen mer kreative pepperkaker i år? Vi gir deg tips til hva du kan gjøre!

Publisert Oppdatert

Jula nærmer seg med stormskritt, men noen ganger tar det litt ekstra tid før man kommer i den ordentlige julestemningen. Hva er vel bedre enn å bake pepperkaker med venninnene sine for å komme i den rette julestemningen? Her får du noen tips til morsomme pepperkaker dere kan lage sammen!

Dette trenger du:
Pepperkakedeig, mel og skjevle
Denne kan det være lurt å lage dagen i forveien, med mindre dere kjøper deigen ferdig i butikken! Hvis dere vil unngå at pepperkakedeigen setter seg fast i bordet kan det være lurt å ha litt mel på bordet før dere skjevler deigen utover. En skjevle er noe av det mest viktige når man skal lage pepperkaker, pepperkaker skal være tynne så deigen må bli skjevla godt utover bordet før man kan begynne med formene!

Melis, konditorfarge og brødposer
Pepperkaker er mye morsommere når de er pynta, pass derfor på at dere har melis i forskjellige farger. Konditorfarge kommer i mange forskjellige farger, det holder med noen få! Kjøp for eksempel rød, gul og blå. Med disse fargene kan dere blande mange forskjellige farger, som grønn, lilla og oransje. Det er lettest å ta melis på pepperkakene hvis dere har det i små poser. Pass på så hullet nederst i posen ikke blir for stort, da blir det fort mye søl!

Forskjellig pynt
Når dere har tatt på melis i forskjellige farger er det ekstra morsomt med mer pynt. Non stop og sølvkuler gjør seg bra på pepperkaker. Hvis dere heller vil ha mer utradisjonelle pepperkaker kan dere for eksempel ta på tutti frutti strø!

Når alt dette er i boks, da kan dere endelig starte med å lage kule pepperkaker!

Et pepperkakehus trenger ikke være et hus. Det kan for eksempel være en lavvo, ei skute, et slott, eller hva med en saloon?

Pepperkakehus
Å lage pepperkakehus er ganske vanskelig, så det kan være lurt å be om hjelp fra en voksen. Hvis dere er mange som er samla kan dere sette sammen lag, for eksempel med to og to. Hvis dere ikke er så mange kan man være hver for seg! Når pepperkakehusene er satt sammen kan dere ha en konkurranse i beste pynt, morsomste pynt eller mest tradisjonelle pynt. Dette er både en morsom og hyggelig konkurranse!

Lag dere selv eller en dere er forelsket i
Hvis dere synes vanlige pepperkaker er litt kjedelige kan dere lage noen litt mer kreative pepperkaker. Bruk for eksempel en kniv, og skjær ut deg selv i pepperkakedeigen! Og kanskje den du er forelska i? Dette fører helt sikkert til masse fnising, og hva er vel bedre enn det på en jentekveld?

Hjerter med navn i
Du har kanskje hatt et pepperkakehjerte hengende i vinduet før? Det er ekstra hyggelig hvis det står noe inni hjertet! Skriv for eksempel navnet på bestevenninnen din, hunden din eller kjæresten din! Det går også an å lage pepperkakehjerter til noen du er glad i. Dere kan for eksempel lage hjerter til hverandre!

Oppskrift på pepperkakedeig

Dette trenger du:
En bakebolle, noe å røre med og en kjele.
Bakepapir

150 g smør
1 dl mørk sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefær
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
ca. 450 g hvetemel


Dette gjør du:

1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm det opp til sukkeret er helt smeltet.

2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen en liten stund.

3. Rør i fløten.

4. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt lengst mulig.

Når deigen er klar er det bare å sette i gang med den morsomste delen! Finn fram forskjellige former og gjør dere klare for å lage morsomme og kreative pepperkaker!

5. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk.

6. Lag forskjellige former av pepperkakedeigen, legg dem på et stekebrett (pass på så du har bakepapir på før du legger på kakene) og stek dem på midterste i stekeovnen på 175 °C i ca. 10 minutter.

7. Avkjøl kakene på en rist.

8. Pynt dem eventuelt med det du vil!

Kilde: www.matprat.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning