helsesøster:

Mamma liker ikke venninnen min! Hva skal jeg gjøre?

Helsesøster svarer på spørsmål om strenge mødre.

Publisert Oppdatert

Hjeeeeelp meg! Fort! ;(
Hei Grethe :)
Jeg har en bestevenninne som jeg er veldig glad i! Men mammaen hennes og stefaren hennes brukte litt dop før. Og pappaen hennes har fått en ny kjæreste og venninna mi får en halvbror i April. Men mamma liker ikke venninna mi. Pågrunn av bakgrunnen. Og jeg vil såå gjerne besøke henne og være med henne. Jeg får nesten aldri være med hun på fritiden. Og uannsett hva jeg sier til mamma så blir hun irritert, eller sur eller bare sier stygge ting om henne. Men jeg VIl. Og jeg gråter for det. Mamma er ikke noe hyggelig mot henne når vi er snakker med henne eller noe! Hva skal jeg gjøre da? Kan du være så snill og svare meg? Bare et lite svar. På hva jeg kan gjøre? Hversåsnill.
MVH en veldig "lei seg" jente ;(!

Snakk med moren din.
Kjære deg!
Det er synd at moren din dømmer venninnen din på grunn av foreldrene. Årsaken til at hun gjør det er nok at hun er redd for deg og vil beskytte deg mot alt som kan være farlig, men det blir likevel feil å la dette gå ut over venninnen din. Jeg kan kanskje forstå at hun ikke er så glad i at du er så mye hos venninnen din dersom hun ikke stoler på foreldrene og det de står for, men da burde dere kunne få være hjemme hos deg. Det blir jo ikke koselig når moren din ikke er hyggelig mot venninnen din.
Det er ikke alltid så lett å få foreldre til å endre seg, men å prøve snakke med moren din om dette burde få henne til å tenke seg litt om. Prøv å snakk med henne, forklar henne hvorfor du liker venninnen din så godt og hvor mye hun betyr for deg. Spør moren din om hun synes det er riktig å dømme et barn på grunn av foreldrene. Spør om ikke dere sammen kan finne en løsning på dette og om ikke hun kan prøve gi venninnen din en sjanse.
Når du snakker med moren din så ta det opp på en rolig måte hvor du ikke anklager henne. Forklar heller hvor trist du blir av denne situasjonen.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Får ikke sove over hos besteveninna mi :(
Hei!
Jeg og besteveninna mi er gode venner, men jeg spurte mamma om vi skulle noe i helgen. hun sa nei, og jeg spurte om jeg kunne sove hos besteveninna mi, og svare var et enkelt nei! Jeg spurte hvorfor, men hun svarte ikke... For et år siden var veninna mi igjen etter bursdagen min på besøk, og faren kom ikke før klokka ti, og mine foreldre kalte han en løgner. De hatet hverandre etter det, og vi fikk ikke besøke hverandre. vi snakka med helsesøster ved juletider, og skrev et brev til foreldrene våre. det hjalp for veninna mi, for hun kunne komme til meg, men jeg har ikke vært hos henne på ett og ett halvt år!!! Og jeg får ikke sove hos henne. Jeg skal snakke med mamma om hvorfor jeg ikke får besøke henne, men jeg tror hun ikke vil høre på meg!!! please! Gi meg noen gode råd!

Vanskelig å hjelpe når jeg ikke vet mer om hva foreldrene dine tenker...
Hei!
Her er det nok konflikten mellom faren til venninnen din og foreldrene dine som er årsaken til at du ikke får sove hos henne. Det er vanskelig å gi råd til deg om hvordan voksne skal løse konflikter eller stole på hverandre. Jeg vet alt for lite om situasjonen til å kunne si noe som hjelper. Du får spørre moren din hva årsaken til at du ikke kan sove over hos venninnen din er. Spør om de tror du vil være trygg dersom du fikk være hos henne? Spør henne om hennes årsaker er viktige nok til å gå ut over forholdet mellom deg og venninnen din. Du kan også snakke med helsesøster igjen om dette og få hennes hjelp til å snakke med foreldrene dine om dette.
Som en plaster på såret kan du kanskje få venninnen din til å sove over hos deg?
Jeg beklager at jeg ikke kan være til mer hjelp, men det er umulig å vite hva som får foreldrene dine til å handle som de gjør, kanskje har de en god grunn?
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Dumme mamma!!
Hei, mamma er skikkelig teit synes jeg...Jeg får ikke lov til noen ting som alle de andre får lov til. Ikke får jeg lov til å nappe øyenebryn eller barbere leggene, og jeg har en del hår på leggene. mamma har og veldig dårlig klesstil og hver gang vi skal kjøpe klær kjøper hun bare stygge ting til meg!! Det er pinlig i gymmen når alle ser på leggene mine... Hva skal jeg gjøre?? PIiz hjelp meg!

En enighet?
Hei!
Det er nok moren din som setter grensene og bestemmer inntill videre. Du kan gjerne si til vennene dine at moren din nekter deg å gjøre disse tingene og at du synes det er dumt. Skyld på henne.
Jeg tror ikke egentlig at andre ser på og reagerer på at du ikke barberer leggene dine. Dette er nok mest noe du selv føler på. Hår på leggene er jo en naturlig ting og mange velger å la hårene være som de er, faktisk begynner det å bli en trend!
Når det gjelder klær så er det noe dere kan snakke om og kanske komme til en slags enighet? Noe dere begge kan godta må jo være den beste løsningen. Vær tydelig på hva du selv ønsker og hva du slett ikke kan like. Det er jo dumt dersom hun kjøper klær du ikke vil bruke.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!mammaaaa! Mange regler!
hvorfor har mammaen min så mange regler for meg!!! når jeg skal noe morsomt med vennene mine sier mamma at jeg ikke fårlov til det det og
det?

balanse mellom grenser og kontroll
Hei!
Det er nok fordi hun er glad i deg og redd for hva dere kan finne på! Dersom hun har mange flere regler enn de andre mødrene så kan du prøve å snakke med henne om det. Kanskje er hun litt for redd for deg slik at hun må prøve å gi deg litt mer frihet? Regler og grenser er noe du trenger, men det gjelder å finne riktig balanse mellom grenser og kontroll...
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Mamma
Hei jeg er en jente på 13 år og har et problem jeg liker ikke moren min:

Hun skal alltid rette på for det jeg gjør sitter og overvåker facebooken min 24 i døgnet og når jeg skal ut med venninnene mine skal hun alltid studere hvordan jeg ser ut og hvor mye sminke. Nå har jeg sluttet og snakke med henne... Hva syns DU jeg skal gjøre?

Trenger ikke like alt hun gjør
Hei!
Det er ikke uvanlig å ha et komplisert forhold til foreldrene sine i din alder. Særlig vil jenter kunne slite med forholdet til moren sin. Det er ganske naturlig og handler som regel ikke om personlige egenskaper eller like eller ikke like, men om at du er i ferd med å skal finne din egen identitet og hvem du vil og ikke vil være. Løsrivelse og konflikter, kontroll, bekymringer, krangel, sinne og å ta avstand fra foreldrene er i større eller mindre grad normalt. Det må til - hvordan skal dere ellers greie å blir voksne, og hvordan skal ellers moren din greie å se at du blir mer selvstendig. Det er en vond prosess for begge parter. Å gi deg fullstendig frihet over natten er ikke lurt, eller mulig. En forelder som tar opp kampen, setter grenser, kontrollerer og bryr seg er en forelder som viser at de vil være der for deg selv om det koster! Om noen år vil du se at moren din bryr seg og det vil du være glad for.
Man MÅ jo ikke like foreldrene sine, men å innse at man kan være glad i dem uten å like alt de gjør er en del av det å bli voksen.
Det du forteller om moren din er ikke ille slik jeg ser det. Å slutte snakke med henne løser ingen problemer. Det gir ingen grunn til økt tillit og er ikke noen spesielt smart måte å reagere på. Jeg ville nok anbefale deg å prøve tenke litt på henne som et viktig menneske i livet ditt og en som har ganske mye å si. Moren min pleide si: Du fanger flere fluer med honning enn med eddik", og mente med det at man som regel når lengre ved å dempe konfliktene enn å gjøre dem større. Du når lengre med å være litt triveligere enn bare å være sur og negativ. Prøv å se at hun også er et helt menneske med gode og dårlige sider, at hun bryr seg om deg og passer på - og at hun kanskje gir deg mer frihet dersom du viser ansvar og modenhet. Snakk med henne, føler hun at hun vet hva som skjer i livet ditt vil hun kanskje gi deg litt mer rom? Vet hun at du tar kloke valg er det ikke så nøye om du sminker deg litt mer enn hun liker?
Jobb med deg selv og prøv å skille på det å se forskjell på person og handling. Du kan like en person, men mislike det de gjør. Ta konflikten der den hører hjemme og argumenter for dine synspunkt på sak - ikke person.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen