helsesøster:

Livmorhalskreft-vaksine: Skal, skal ikke?

Helsesøster svarer på spørsmål om vaksinen i 7.klasse.

Publisert Oppdatert

Kreft. Eneste i klassen som ikke skal ta vaksina!!!

Hei! På skolen så har jo alle jentene i 7.klasse tatt den første livmorhalskreftvaksina. Men jeg er den eneste på trinnet som ikke skal ta den. Jeg er så redd for at jeg kommer til å få kreft!
Mamma sier at grunnen til at jeg ikke skal ta den, er at vaksina i hovedsak er for jenter som skal ha sex med mange gutter før de egentlig er klare for det. Men jeg er likevel redd!
Håper på svar hilsen
En redd 7.klasse-jente!:-(

Vite mer om vaksinen
Hei! Jeg er redd moren din har misforstått hensikten med vaksinen. Årsaken til at vaksinen settes så tidlig er at den bør settes før seksuell debut og da velger man en alder hvor man er ganske sikker på at veldig få har debutert seksuelt. Vaksinen er mot et virus som smittes seksuelt, men som også er så vanlig at man regner med at de aller fleste blir smittet når de en gang blir seksuelt aktive. Selv om du bare har en partner kan du bli smittet dersom partneren din har hatt sex før. Dette handler ikke om å ha sex som ung eller at du tenker at du skal ha sex med mange. Det handler om at viruset er så vanlig og smitter så lett at de aller fleste blir smittet. Dette betyr ikke at du nødvendigvis får livmorhalskreft selv om du ikke får vaksinen, men det er en beskyttelse og det kan redde en del kvinner fra denne kreftformen. Jeg synes du og moren din skal lese om dette på folkehelseinstituttet sine nettsider. Dersom du ikke skal ha vaksinen bør dere vite hva dere sier nei til. Dette kan dere lese om på denne linken: http://www.fhi.no/tema/hpv

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

usikker på vaksine...
Hei, jeg er veldig usikker. Jeg lurer på om det er lurt å ta vaksinen man blir tilbudt om i 7.kl. (den mot livmor hals kreft) mamma sier det er jeg som må ta valget selv, men det er så vanskelig! Søstrene mine tok ikke vaksinen. Men jeg skjønner ikke helt hva vaksinen hjelper mot. Mamma fortalte meg at viss det viste seg at vaksinen var farlig/ubrukelig så var det bra at jeg ikke tok den, men viss de finner ut at den er bra for deg så kunne jeg ta den senere i livet? Alle de andre i klassen blir tvunget av foreldrene sine til å ta sprøyta. Det synest jeg er urettferdig.

Sett dere inn i dette!
Hei! Jeg forstår at det kan være vanskelig å bestemme seg, men det er viktig å få riktig informasjon om vaksinene for å kunne bestemme seg. Denne vaksinen(HPV-humant papillomavirus) er mot kjønnsvorter som øker sjansen for å utvikle kreft i livmorhalsen. Dette viruset er årsaken til 70 % av tilfellene med livmorhalskreft! Livmorhalskreft er en farlig krefttype som ofte har dødelig utgang.
En slik vaksine er forsket på før den blir tilbudt befolkningen og det er ikke rapportert alvorlig bivirkninger som følge av denne vaksinen. Dette gjør at jeg anser fordelene ved vaksinen som langt flere enn eventuelle bivirkninger.
Det er ikke bare å ta den senere i livet. En av årsakene til at den settes så tidlig er at den bør tas før seksuell debut. Viruset er så vanlig at man regner med at de fleste som er seksuelt aktive allerede er smittet med en eller annen form for kjønnsvorter(ikke alle er kreft fremkallende). Vaksinen bør altså ta FØR du er seksuelt aktiv. Dersom du tar vaksinen etter at den blir tilbudt gjennom vaksinasjons programmet på skolen koster den ca. 4000 kroner.
Jeg synes ingen skal tvinges til å ta vaksiner, men jeg har virkelig tro på at vaksiner er mye, mye, mye bedre enn de sykdommene det vaksineres mot!

Jeg synes du og moren din skal sette dere skikkelig inn i dette før dere bestemmer dere. Les om vaksinen på denne linken.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Livmorhalskreftvaksina hjelp! Er redd!

Hei
Alle jentene i klassen skal vaksinert seg mot livmorhalskreft dette året på skolen. Vi skal ta den samme vaksina tre ganger dette året!
Det klarer jeg bare ikke! Jeg kaster opp, kaldsvetter og ofte besvimer jeg!
Jeg vet jo at tre stikk er bedre enn å ha kreft, men for meg er det ikke bare stikk, det er som om du bare ber om å kaste opp og være hjemme fra skolen i flere dager.
Jeg fikser bare ikke sprøyter og blodprøver, det er min største svakhet.

Vær så snill å hjelp meg!
Hilsen livredd jente!

Hvordan takle sprøyteskrekk?

Hei! Både du og jeg vet at redselen ikke egentlig har noe med selve stikket å gjøre, for det gjør jo ikke særlig vondt. Det handler om noe annet enn selve sprøyta og da kan du selv prøve å kjenne litt på redselen for å finne ut hva det er du egentlig er så redd for. Når du tenker på det og begynner blir dårlig så tenker jeg at det er fordi du lar angsten ta overhånd og prøver stenge av følelsene. Stopp litt opp når du tenker på det og tenk videre: ”hva er det egentlig jeg er så redd for?” ”hva er det verste som kan skje?” ”hva kan hjelpe meg til å takle dette?” ”hvorfor er jeg så redd?”
Snakk med foreldrene dine og hør om de vet hvorfor du er så redd. Har du en dårlig opplevelse? Mange som er redde har opplevd noe i forbindelse med redselen, f.eks. en sint lege, smerter eller redsel i forbindelse med en sprøyte(kan være et sår som gjør vondt eller en situasjon som var skremmende). Snakk gjennom det som eventuelt skjedde.

Når du har jobbet gjennom disse tingene spør du deg selv om det er du eller skrekken som er sjefen og skal bestemme. Denne vaksinen er viktig for deg og du kan bestemme deg for å gjøre alt for å få tatt den.

Du kan snakke med helsesøster som skal sette vaksinen og forklare henne problemet.
Når du er redd så kan det hjelpe å få vaksinen en annen dag enn resten av klassen. Det stresset som oppstår i en klasse når de skal ta vaksine kan forverre angsten din. Du kan også be om resept på embla plaster som virker lokalbedøvende slik at du ikke kjenner stikket. Plasteret må tas på ca. en time før vaksinen skal settes. Du kan altså be helsesøster om å få vaksinen en annen dag, bruke bedøvende plaster og du kan også be om å få ligge dersom du ønsker det eller er redd for å besvime.

Vær ærlig om dette og snakk med foreldrene og helsesøster om det samtidig som du bestemmer deg for å gjøre alt for å mestre situasjonen og komme over skrekken din. Å unngå er ikke en løsning.

Lykke til!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning