helsesøster:

– Jeg er kjempesinna hele tiden! Hvorfor?

Helsesøster svarer på spørsmål om sinneproblemer.

Publisert Oppdatert

Sinne! :(
Jeg er ei jente på 11 år som er plaget med sinne og følelser og det begynner å bli vanskelig hjemme. Jeg er sint nesten hele tiden og etterpå angrer jeg og blir lei meg. Hva skal jeg gjøre??!

Normale humørsvingninger
Hei du! Som du sikkert vet så er svinger følelsene og humøret kan være ustabilt når du er i puberteten, Dette skyldes at hormonene dine er veldig aktive noe som også er med på å løsrive deg fra foreldre og etter hvert kunne stå på egne ben. Det er en tung og vond tid på mange måter, men også god, spennende og nødvendig.
Noen ganger kan det være lett å skylde på puberteten mens det kan være andre ting som gjør at humøret er ustabilt eller at du sliter mer enn det som er normalt. Dersom du har opplevd noe vondt eller traumatisk, du sliter på andre områder eller dersom humøret virkelig går ut over trivsel på alle områder, så bør du snakke med noen om det!

Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Raserianfall
Jeg får ofte (minst 3 ganger i uka) raserianfall og da må jeg skrike, jeg greier ikke holde det inne. Hvis mamma feks skal pakke for meg når jeg skal bort og ikke har tatt med det jeg ville må jeg bare skrike, eller hvis jeg ikke sitter ordentlig. Må slå i noe eller skjære noe! Eller slå i en pute eller så biter jeg meg selv. Jeg har en gang tatt en kniv og skjært meg selv!
Hvordan kan jeg kontrollere sinnet mitt?
Pliz svar

Sinne kan ha mange årsaker
Du er i en alder hvor horomonene er veldig aktive og ustabile. Dette påvirker humøret og mange tenåringer kjenner seg nok igjen i raseri over bagateller og frustrasjon. Å ha det slik kan altså være normalt, men når det blir så ille at du selv virkelig plages av det da synes jeg du skal snakke med noen om det. Det er også viktig å tenke på om dette er noe som har kommet nå eller om du alltid har slitt med sinne.

Bortsett fra puberteten og ustabile hormoner kan ha forskjellige årsaker - alt fra dårlig selvkontroll, søvnmangel, sorg, å ha opplevd voldsomme eller traumatiske ting,matvareintoleranse, diverse sykdommer og lidelser og mye annet. Det er umulig for meg å si hva årsaken til ditt sinne kan være. For å finne ut hvorfor du blir så sint og få hjelp til å takle det så synes jeg du skal snakke med foreldrene dine og be dem hjelpe deg. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller læreren din om dette.
Let etter andre måter å kontrollere sinnet og årsaken til at du blir så veldig rasende enn å skade deg selv. å skrike er langt bedre enn å skade seg.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Send dem inn her!


Hjelp! Tror jeg er har en sinnesykdom!
Hei! Jeg har bare et lite problem, det er det at jeg tror at jeg har en sinnesykdom, du skjønner at jeg ikke greier å holde sinnet mitt inne. Og det ender ofte opp med at jeg banker opp noen i klassen, hvis de sier eller gjør noe slemt mot meg eller vennene mine.

PLIZZZ SVAR!!!!! hilsen anonym

Sinne kan ha mange årsaker
Kjære deg! Når du vet at dette alt i alt bare går ut over deg selv og du ikke greier kontrollere sinnet ditt så synes jeg du skal snakke med noen om det, først som sist! Ta det opp med foreldrene dine om dette. Ta det også opp med skolen slik at også de vet at dette er et problem for deg. De kan henvise deg til PPT(pedagogisk - psykologisk tjeneste) eller du kan henvises til bup(barne og ungdoms psykiatri). Det kan være lurt å få snakket om dette og finne ut hva som kan hjelpe deg å kontrollere sinnet ditt.

Det kan være mange årsaker til at du blir så sinna - alt fra dårlig selvkontroll, søvnmangel, sorg, å ha opplevd voldsomme eller traumatiske ting,matvareintoleranse, diverse sykdommer og lidelser og mye annet. Det er umulig for meg å si hva årsaken til ditt sinne kan være. Det er fint at du ser dette selv og gjerne vil gjøre noe for å reagere anderledes, da er det godt håp for at du vil lære deg å takle sinnet!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Sinneproblemer. Trenger hjelp! Pliiis svar!
Hei! Jeg har et stort problem! Jeg har ENORME sinneproblemer.:S Noen ganger hvis noen snakker til meg blir jeg forbanna. For noen uker siden snakket en gutt til meg og jeg ble så sur! Jeg sparka til sykkelen min og beit stolen og døra. Og hvis noen snakker i munnen på meg. Da blir jeg illsint!! Jeg blir så sur at jeg kan begynne å sparke folk. Men det er problemene mine. Hva kan det være med meg. Er det noe spesielt med meg? Pliiiiiiiiiiis Svar. Det begynner å bli ille.

Takk på forhånd! :)

Fint at du selv vil gjøre noe med dette:)
Hei du! Det kan være mange årsaker til at du blir så sinna - alt fra dårlig selvkontroll, søvnmangel, sorg, å ha opplevd voldsomme eller traumatiske ting,matvareintoleranse, diverse sykdommer og lidelser og mye annet. Det er umulig for meg å si hva årsaken til ditt sinne kan være. Det er fint at du ser dette selv og gjerne vil gjøre noe for å reagere anderledes, da er det godt håp for at du vil lære deg å takle sinnet! For å finne ut hvorfor du blir så sint og få hjelp til å takle det så synes jeg du skal snakke med foreldrene dine og be dem hjelpe deg. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller læreren din om dette.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen