Helsesøster:

Hvordan vet jeg om jeg har ADHD?

Helsesøster svarer på ADHD-spørsmål.

Publisert Oppdatert

Kanskje ADHD!
hei julia:D Jeg lurer på om dere kan si om jeg har ADHD eller ikke. jeg er veldig sur på familien min og det blir jeg fort:/ plis svar. eller gi meg noen tips åssen jeg skal prøve å ikke være sur.
hilsen anonym

Høres ikke ut som adhd...
Hei du!
Å være sur på foreldrene sine er nok ikke et av de mest fremtredende tegnene på ADHD. Er det bare det du strever med så kan jeg nok ganske sikkert si at du ikke har ADHD. Det kan være mange andre årsaker til at du er sur på foreldrene dine. Er det en følelse som har blitt sterkere nå nylig så kan det være puberteten som gjør at du blir fortere irritert, særlig på foreldrene! Dersom du plages mye av dårlig humør så kan du snakke med foreldrene dine om det, helsesøster på skolen, en lærer eller en annen voksen du føler du kan snakke med.
Hilsen Helsesøster Grethe

ADHD
Har 1 spørsmål ! Eg trur eg har ADHD ! Eg har massse energi , klarer ikkje å sitte rolig så lenge. Og har litt problemer på skolen, eg klare ikkje å sitte rolig, og har så masse energi som skal UT !

Kan du skrive litt om Adhd??

Kjennetegn på ADHD kan også ha andre årsaker.
Hei!
Det du skriver om kan være symptomer på ADHD men det kan også skyldes andre ting. Uro og energi kan komme av alt fra medisiner, dårlig søvn, triste opplevelser eller sorg osv. For at det kan være ADHD må problemene ha eksistert helt fra du var liten. Når du har de problemene du har, synes jeg uansett det er viktig at du snakker med foreldrene dine og skolen om dette slik at du får hjelp til å takle hverdagen bedre, uansett årsak.

Noen vanlige trekk ved ADHD kan være:
- Aktivitetsavvik (uro eller påfallende passiv/uinteressert)
- Impulsivitet (at du handler før du tenker)
- Dårlig konsentrasjon, oppmerksomhetssvikt.
- Problemer med grovmotorikken (dårlig balanse, dårligere enn jevnaldrende til å hinke, hoppe, spille ball, gå i trapper osv).
- Problemer med finmotorikk (dårlige til å klippe, skrive, bygge tårn osv)
- Vansker med sanseoppfatning. (Liker ikke berøring, sta, samarbeider dårlig, varme/kulde, sult og tørste, veldig selektiv i forhold til klær (stoffer, sømmer og lignende kan irritere voldsomt), søvnproblemer m.m
- Språk-/tale vansker, Lese-/skrivevansker
Et barn med ADHD eller lignende diagnoser har flere av disse symptomene, men trenger selvfølgelig ikke ha alle.

Hilsen helsesøster Grethe

Jeg har ADD/ADHD, hvorfor blir det brukt som skjellsord?
Hei, jeg har ADD, det er nesten ADHD bare uten den "hypre" delen, men men mange sier bare ADHD. Jeg blir hele tiden så lei meg når ADHD blir brukt som skjellsord, hvorfor må alle bruke det som skjellsord? Mamma sier bare at det er dumt at det er sånn. Men det forandrer ingenting. Hvorfor må det være sånn?

Vær stolt av deg selv uansett!
Hei!
Jeg er helt enig med deg i at det er dumt å bruke dette og mye annet som skjellsord. Man skal være forsiktige med hvordan man bruker ord! Du er ikke alene om å bli såret av skjellsord. Dette er noe du bare får håpe at folk blir mer bevisste på og at foreldre og lærere er med på å slå ned på slik ubevisst bruk av ord, Det handler jo ikke om deg, det handler om noe man forbinder med ADHD, men som langt fra kan beskrive et helt menneske. Du får si fra om at dette sårer deg og også si fra om og være bevisst når ord som kan såre blir brukt.
Samtidig kan du vite at bruken av ord sier mer om de som slenger om seg med slike uttrykk enn det sier om deg, Du har ADD, men du ER ikke ADD. De med slike diagnoser er akkurat like forskjellige som alle andre, på godt og vondt. Du er god nok og kan vise alle at diagnosen din ikke er noe negativt! Stå opp for deg selv og vær stolt for den du er så vil ikke andre kunne såre deg så lett!
Hilsen Helsesøster Grethe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning