helsesøster:

Hvor ofte må jeg skifte tampong når jeg bader?

Helsesøster svarer på spørsmål om tamponger.

Publisert Oppdatert

Hvor ofte skifte tampong under bading??
Hei! Om bare noen dager reiser jeg til syden. Jeg har uregelmessig mensen, men mensen skal komme når jeg er der nede..
Jeg elsker å bade, og det skal jeg!! Jeg er ikke så godt vant med tamponger har bare brukt det en gang og det var ubehagelig, tror ikke jeg tok den langt nok inn.
Går det an å ha den samme tampongen i når jeg går opp og ned mellom vannet og stranden flere ganger? Og heller skifte når jeg kommer til hotellet senere?
For det blir veldig stress siden det ikke er toalett i nærheten, og jeg pleier å gå ut flere ganger. VÆR SÅ SNILL Å SVAR!!

Bør nok bytte en gang i løpet av formiddagen...
Hei! Du har nok rett i årsaken til at det var ubehagelig å bruke tampong. Du skal dytte den så langt inn at du bruker hele fingeren for å få den på plass.
Når du spør hvor ofte du skal bytte tampong så vil jeg egentlig svare: "ved behov!" Å vente hele dagen vil kunne gjøre at det blør gjennom. Jeg vil i alle fall anbefale deg å bytte en gang midt på dagen, f.eks når dere skal spise lunsj. Ha med en tampong og finn et toalett. De fleste badestrendene har et toalett i nærheten. Eventuelt kan disse dagene være bassengdager? Det er jo heldigvis ikke så mange dagene du har mensen. Mensen har dessuten en tendens til å la vente på seg eller bli mer sparsom når du er på reise, vi får krysse fingrene og håpe at det skjer på DIN ferie også:)

Ha en fin tur!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

TRANG?
Hei, jeg er jente på 14, snart 15 år! Har hatt mensen 2 ganger nå, og jeg har prøvd å sette tampong, (den gule pakningen) og den kommer ikke på. Er det for trangt? Svar fort, hadde vært bra!

Prøve seg frem
Hei! Skjeden omgis av en sterk og tøyelig muskel slik at du ikke er for trang. Å bruke tampong kan kreve litt øvelse. Årsaken til at du ikke får inn tampongen er nok heller at du spenner musklene i underlivet, at jomfruhinnen sperrer for inngangen, at du ikke treffer riktig eller at skjeden er for tørr. Slapp av i muskulaturen og kjenn etter med en finger hvordan skjeden går. Dersom du greit får fingeren inn i skjeden vet du at det er plass. Du kan også forandre stillingen du sitter, står eller ligger i når du skal sette tampongen inn. Tampong med innføringshylse(tampax) kan også være lettere å få på plass når du ikke er vant med å bruke tampong.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Bade uten tampong?
Hei! Jeg tørr ikke og bruke tampong.. Har hatt menstruasjon siden Februar / Mars, men tørr fortsatt ikke. Snart drar jeg på ferie, og skal bade. Hva skal jeg gjøre?! Og hvis jeg skal bruke tampong, så lurer jeg på:
Hvis du ser fra magen, og nedover... Er det det første hullet den skal inn i?
Hilsen en pinglete meg...

Snakket om 3 hull forvirrer mange
Hei! Heldigvis varer ikke mensen så veldig lenge, så det ødelegger ikke hele sommeren om du sitter på land et par dager:)
Å venne seg til å bruke tampong er jo veldig lettvint da du ikke stoppes i det hele tatt av å ha mensen. Du kan jo prøve neste gang du har mensen og se hvordan det går. Det er ingen krise om du synes det er vanskelig, mange bruker litt tid på å venne seg til å bruke tampong. Jeg skal legge ved en bruks anvisning for bruk av tampong.

Tampongen skal inn i skjeden, det samme hullet der menstruasjonsblodet kommer ut. Dette snakket om 3 hull i underlivet forvirrer mange. I prinsippet er det bare 2 du ser og selv vet at du har, skjeden forrest og analåpningen bak. Helt fremst ved inngangen til skjeden ligger et lite, for de fleste usynlig hull. Dette er urinrørsåpningen.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Help.. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre....
Hei! Nå snart skal meg og familien min til Spania i ei uke. Jeg fikk mensen for ca 1 år siden, men den er ikke regelmessig. Men hvertfall er det meninga at den skal komme mens jeg er på ferie.. Og jeg bader masse og har helst ikke lyst til å bruke tampong siden jeg blør veldig mye! Og da må jeg jo skifte hver gang jeg kommer på land? Stress -.- Er det noe jeg kan gjøre for å få mensen tidligere eller senere? Og for det andre blør jeg så mye at det går gjennom over natta.. Bruke tampong vil vel ikke gå om natta da? :( Hilsen forvirret jente.

Håpe at mensen uteblir...
Hei! Når du ikke har regelmessig menstruasjon er det ikke noe du kan bruke for å hindre at mensen kommer. Bruk tampong selv om det krever litt av deg. Forhåpentligvis kommer ikke mensen når du er på ferie. Det er faktisk ofte slik at mensen uteblir når man er på reiser eller i stressede situasjoner - det er jo lov til å håpe!

Du kan fint bruke tampong i tillegg til bind om natten for å unngå at det blør gjennom. 8 -9 timer går fint så lenge du bytter den om morgenen:)
God tur!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning