puberteten:

Hva er egentlig puberteten?

Når skjer det, hva skjer underveis, og hvor lenge varer det?

Publisert Oppdatert

Visste du at ordet pubertet kommer fra det latinske ordet pubertas, som betyr voksen?

Å gå gjennom puberteten betyr altså at man er i ferd med å bli voksen eller iallfall at kroppen er i forandring fra barn til voksen. Det er mye som forandrer seg, både i kroppen og i hodet. En typisk ting å tenke, er at alt er helt ute av kontroll: Kroppen vokser raskt på kort tid og føles kanskje et par hakk for stor både her og der, kvisene popper ut, man rødmer og svetter mer og håret blir fortere fett. Humøret kan svinge fra stor glede i det ene øyeblikket til stor irritasjon i det neste, for eksempel over håpløse søsken eller teite foreldre. Selvtilliten svinger, og det kan være en ganske slitsom tid.

Men en trøst er at alle jenter og gutter går gjennom puberteten. Det hele styres av hormoner, som bestemmer når puberteten begynner hos hver enkelt. Den begynner så fort kjønnshormonproduksjonen er igang det vil si når kroppen gjør seg klar til å kunne få barn.

Det er vanlig å komme i puberteten når man er mellom 9 og 15 år gammel og det er helt vanlig at det varierer. Selv om en venninne har fått mensen og ikke du, betyr det ikke at det er noe galt!

Puberteten varer i ca 6 år, og kroppen går gjennom mange forandringer. Her kan du se hva som skjer med jenter og gutter når de kommer i puberteten:


Klikk på bildene for å se større versjoner.
Kilde: ung.no, wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning