nettvett:

Hva bør man dele på nettet?

Hva er det greit å dele på nettet, og hva bør man la være å legge ut på profiler og blogger?

Publisert Oppdatert

Alt man deler på internett er offentlig materiale. Det betyr at det meste du har skrevet og lagt ut i profiler og blogger, er tilgjengelig for alle. Derfor er det lurt å tenke seg om litt før man legger ut personlige ting også på Julia!


Julia.no

De fleste her på Julia har et alias det vil si et brukernavn som ikke sier så mye om hvem man er. Men det meste man deler på internett er tilgjengelig for alle det gjelder også her på Julia.no. Prøv for eksempel å google brukernavnet ditt! Det er opp til deg selv hvor mye du har lyst til å dele, men det kan være lurt å gå gjennom bloggen sin iblant og slette unna det man ikke har så lyst til at f.eks. mamma eller noen i klassen skal finne.


Facebook

På Facebook oppgir man fullt navn, men det er opp til deg selv hvor mye du har lyst til å dele ut over det. Ting du legger ut, vil først og fremst bare være tilgjengelig for vennene dine. Husk å sette innstillingene til at informasjonen på profilen din bare er synlig for de du har lagt til som venner og ikke godta facebook-venner du ikke vet hvem er.

src="upload/modules/articles/articles/image/original/70303373358.jpg" alt="" />


Personlig info

Det er dumt å dele for mye informasjon på internett. En grei regel når man bruker sider som Julia, Donald, gosupermodel og liknende, er å aldri oppgi sitt fulle navn, adresse eller telefonnummer. Å legge ut bilder kan det ofte være lurt å spørre en av foreldrene dine om du får lov til først. (Obs! Når du registrerer deg på Julia.no, oppgir du fullt navn+adresse og telefonnummer, men disse er ikke synlige for noen. De bare brukes av oss når vi skal sende ut premier)


Blogging og følelser

Når man har kranglet med en venninne eller ikke har det så bra, kan det være godt å få skrevet ned akkurat hva man føler. Men det er antakelig ikke alt som er like lurt å dele på nettet. Hva om venninnen din skulle finne det du har skrevet, etter at dere har blitt venner igjen? Før man trykker på publiserings-knappen, kan det være lurt å tenke gjennom om det man har skrevet kan såre noen, og spørre seg selv: Hvordan vil jeg reagere hvis mamma/venninne/kjæreste/andre leser dette?


Ikke alt er farlig!

Selv om man skal være litt forsiktig med hva man legger ut på nettet, betyr det absolutt ikke at alt er farlig! Internett er morsomt og informativt, og i de aller fleste tilfeller er det bare gøy å blogge, henge på forskjellige nettsteder og bli kjent med og snakke med andre jenter og gutter. Vi tipper at alle Julia-brukere har nettvett i massevis, og dermed heller ingenting å bekymre seg for :)

Har du lagt ut noe på nettet som du har angret på senere?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning