helsesøster:

Hjelp! Jeg svetter altfor mye!

Helsesøster svarer på spørsmål om å svette og hygiene.

Publisert Oppdatert

svetter for mye i gymmen!
hei jeg er en jente som svetter alt for mye, spesielt i gymmen! det er sånn at jeg ofte blir skikkelig våt under armene, og det synes veldig godt gjennom t-shorta! jeg tar på deodorant ver dag, vasker meg osv...HJELP MEG!

Det er ikke mulig å svette for mye når du har gym!
Hei!
Når du har gym SKAL du svette. Det er bare sunt og viser at kroppen din fungerer og greier skille seg av med overskuddsvarme. Faktisk er det gjerne slik at jo bedre form du er i, jo mer svetter du.

Godta at en god gym time gjør at du svetter, dusj og ta på deg nye klær etter gymmen så er det ikke noe problem!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

så mye svette sååå tidlig??
selv om jeg ikke trener, hvis jeg bare sitter helt rolig, så svetter jeg sinnsykt mye. jeg kan ikke bruke vanlige gensere, bare tykke hettegensere. hvis ikke vises det store svetteringer under armene mine (ikke særlig gøy). ingen av vennene mine svetter så mye. jeg tar en dusj hver morgen, bruker deodorant og jeg bytter t skjorte hver dag. er jeg unormal? har du noen tips?

Normalt med svettetokter i puberteten.
Hei du!
Unormal er du ikke! Noen svetter mer enn andre og plages følgelig mer av svetten. Jeg legger ved noen tips om hva du kan gjøre for å plages mindre av svetten.
God hygiene med såpe og vann. Bruk en såpe med lav ph verdi.

Bruk en antiseptisk deodorant for å minske produksjonen av svette.
En vanlig deodorant hemmer oppvekst av bakterier og derved lukt, men den påvirker ikke utskillelsen av svette slik som en antisperant gjør. Man kan gjerne bruke en deodorant som også virker som en antisperant. Spør på apoteket hva de anbefaler! Stop 24, Yerka og maxim hjelpermange!
Hjelper ikke dette kan du forsøke med aluminiumklorid som du får kjøpt på apoteket. Dette er en oppløsning som du pensler under armene og som blokkerer svettekjertlene. Det finnes også nå som roll on 25%. Det brukes 3 ganger i uken til å begynne med, sjeldnere etterhvert som du får effekt av behandlingen. Middelet egner seg til bruk i armhulene, men det kan gi litt hudirritasjon. Bruk det gjerne om natten og skyll det nøye bort om morgenen!
Dersom ingen av rådene hjelper, kan du snakke med legen din om det!
Hilsen helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

deodorant
Hei, jeg er en jente på 12år og snart blir 13. Jeg bruker å lukte svette uansett om jeg har på deodorant og det veldig flaut. Jeg har en bestevenninne og noen ganger sier hun til meg at jeg lukter det har andre i klassen gjort også.de har spurt meg om jeg bruker deodorant. Så jeg bare lurte om du vet om noe brae deodorant som jeg kan bruke.
Vært glad om jeg kunne få noe svar veldig fort.
Hilsen meg

Litt generelt om hygiene og råd mot svette og svettelukt
Hei du!
jeg legger ved litt grunnleggende informasjon om hygiene, deodoranter og andre råd mot svette og svettelukt. Her kan du finne ut litt mer om hva du kan se etter blant annet når du skal kjøpe deodorant:)

RÅD MOT SVETTE:
- God hygiene med såpe og vann. Bruk en såpe med lav ph verdi.
- Bruk en antiseptisk deodorant for å minske produksjonen av svette.
En vanlig deodorant hemmer oppvekst av bakterier og derved lukt, men den påvirker ikke utskillelsen av svette slik som en antisperant gjør. Man kan gjerne bruke en deodorant som også virker som en antisperant. Spør på apoteket hva de anbefaler! Stop 24, Yerka og maxim hjelpermange! Biotherm og clarins sine deodoranter foretrekkes også av mange. Disse får du kjøpt på apoteket.
- Hjelper ikke dette kan du forsøke med aluminiumklorid som du får kjøpt på apoteket. Dette er en oppløsning som du pensler under armene og som blokkerer svettekjertlene. Det finnes også nå som spray og roll on 25%. Det brukes 3 ganger i uken til å begynne med, sjeldnere etterhvert som du får effekt av behandlingen. Middelet egner seg til bruk i armhulene, men det kan gi litt hudirritasjon. Bruk det gjerne om natten og skyll det nøye bort om morgenen!
Dersom ingen av rådene hjelper, kan du snakke med legen din om det!

svette lukten setter seg også i klærne. Selv om klærne er nyvasket vil det kunne begynne å lukte så snart du begynner å bruke dem. Et råd som virker - også mot svette treningsklær, er at du en gang i blant vasker klærne med bakepulver i stedenfor vaskemiddel. Etter denne vasken kan du ha et skylleprogram eller du kan ta en rask finvask for å skylle gjennom og tilsette litt vaskemiddel. Klærne lukter igjen friskt og godt:)

hilsen helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Hei, Grethe!
Jeg er 12 år og er på god gang i puberteten. Har hår under armene, hår i underlivet, Har hatt utflod i 2 år, Begynt å få pupper.Jeg vasker meg under armene hver dag. Jeg svetter så mye:
1. Er det vanlig og svette veldig mye???
2. Er det noe som vil fortsette resten av livet???
3. Jeg har en hvit singlett og en hvit genser som har fått brun, gule merker under armene, er det svette eller er det deodoranten???
4. Hvordan kan jeg unngå dette???
5. Kan jeg få fjernet merkene på noen vis??? Er ikke så veldig gøy og gå med merker under armene!!!
6. Jeg har tenkt litt på Intimbarbering hvordan skal jeg gjøre det???
7. Må jeg bruke barberskum når jeg skal barbere meg under armene???
En gang brukte jeg skummet til pappa, men da luktet jeg mann! Andre ganger barberer jeg meg i dusjen uten noe annet.
8. Mange sier at man får henge pupper hvis man bruker bh om natta er det sant???

Hadde blitt veldig takknemlig om du hadde svart! :D

Svette er vanlig i puberteten
Hei!
1. Ja det er vanlig å svette mye i puberteten.
2. For de fleste blir det bedre når puberteten er over.
3. Det er nok svetten som setter flekker. Det finnes forskjellige råd for å fjerne svetteflekker. F.eks å tilsette litt eddik eller salmiakk i vaksevannet. Eller du kan blande en pasta av natron og vann som du smører på flekken. Prøv deg frem hva som virker best på DINE svetteflekker.
4. Vanskelig å unngå. Bruk deodoranter som hemmer utskillelsen av svette, disse inneholder antisperant.
5. Svarte på dette under numer 3.
6. Jeg legger ved tidligere besvarte spørsmål om barbering så finner du svaret der.
7. Det avhenger av metode.
8. Nei, det tror jeg ikke.

Hilsen helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen