helsesøster:

Hjelp! Hva gjør jeg hvis tampongen glir ut?

Helsesøster svarer på spørsmål om mensen.

Publisert Oppdatert

Mensen. Gjøre noe for å få den?
Hei jeg lurer på om det går an og gjøre noe for å få mensen, alle jentene i klassen har den men ikke jeg så jeg blir mobbet for at jeg ikke har mensen.
Hva skal jeg gjøre?? Plissss svar!!!! Vil ha mensen

Dette styres av arv
Hei! Nei, du kan nok ikke gjøre noe for å få mensen. Dette styres av arv og du får mensen når kroppen din er klar for det.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Svømming og mensen..
Jeg elsker og svømme på skolen ,men bare skulker viss vi har svømming for jeg har mensen da jeg er redd viss alle ser på meg og jeg har rødt vann rundt meg i bassenget jeg vett ikke hvoran man bruker tampong ??? og må jeg bruke tampong har prøvd og ta på en gang men klarer det ikke ...!! hjeeeeeelp
Hilsen en nysjerrig jente ;)

Gyldig grunn
Hei! Ingen kan kreve at du bruker tampong og da kan du ikke ha svømming når du har mensen. Dette er en gyldig grunn til å slippe svømmingen. Du trenger en melding fra foreldrene dine dersom ikke dere har andre avtaler med læreren om dette. I meldingen kan det stå ”vanlig grunn” eller ”vondt i magen” om det føles for utleverende å si rett ut at du har mensen... Synd om du skal stryke i gym pga. dette.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Tampongen glir ut ! Jeg må ha svar på dette!
Heisann
Jeg er ei jente på 13 år. For et par dager siden fikk jeg mensen.
Jeg blør mye! Og jeg og mamma har et tett forhold så jeg snakker om alt me henne men ikke dette ... Det jeg spør om nå må du svare på.
Når jeg stappet inn tampongen (for det var veldig vondt!) jeg førte den sakte inn, og jeg tok den inn til den ikke syntes. Å da satt jeg meg i sofaen hjemme å da kjente jeg liksom at tampongen glei ut! Jeg får den ikke til å sitte, hva skal jeg gjøre for å få det til?
Tar jeg den ikke lang inn nok??

Ikke langt nok inn
Heisann!
Når du kjenner tampongen setter du den ikke langt nok inn. Kjenn gjerne etter med fingeren i skjeden slik at du vet hvilken vei du skal dytte tampongen. Å bruke tampong med innføringshylse(tampax) gjør det lettere å få tampongen riktig på plass.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Snakke med læreren
Hei, jeg har fått mensen, men lurer på hvordan jeg kan få sagt det til gymlæreren og svømmelæreren. Jeg har enda ikke fått mensen i en gym eller svømmetime, men vil være forberedt. Har du noen tips, hvordan skal jeg få startet samtalen.

Si det som det er...
Heisann! Du trenger ikke prate så mye om det dersom du ikke selv vil. Trenger du råd eller hjelp er det greit å ta det opp i en privat samtale. Dersom poenget er at du vil at de skal vite det når situasjonen oppstår kan du be dem om en liten prat. Si at du har fått mensen og at du vil slippe å fortelle det fremfor resten av klassen når du skal ha basseng. Avtal med læreren hvordan dere kan løse dette.
Du kan også få foreldrene dine til å skrive en melding om dette.

Gym kan du ha selv om du har mensen. Bruk toalettet til å fjerne bind før dusj og sette inn nytt etter dusjen, så er det ikke noe problem.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

er det lurt å begynne med tampong når man har mensen for andre gang??
hei jeg er ei jente på 13 år og lurer på om jeg burde begynne med tampong når man har mensen før man er jomfru?

Ingenting galt i å bruke tampong
Hei!
Dersom det er greit for deg å prøve så er det ikke noe galt i det. Å bruke tampong gjør det lettere å ha mensen og da kan det være lurt å prøve. Det er ikke alle som føler for å bruke tampong og det er greit å vente med det. Dette er noe hver og en selv må bestemme. Jeg legger ved en bruksanvisning for tampong:)
Det kan være litt vanskelig å bruke tampong i begynnelsen. Noen blir aldri fortrolig med det, og årsaken er gjerne at de setter den feil inn. Når du er jomfru, vil også jomfruhinnen kunne gjøre det vanskelig å bruke tampong. Jomfruhinnen ligger rett innenfor skjedeåpningen og kan ses som en liten hudfold et par cm inne i skjeden. Hos noen er den som en tråd tvers over skjeden, hos andre som en ring rundt hullet. Tampongen kan sprenge den, og da vil det gå lettere neste gang. Du kan også kjenne med fingeren i skjeden hvor stor plass det egentlig er og hvordan skjeden er. Tar du først en finger inn, så to, så burde det være god nok plass til å kunne bruke tampong. I veiledningen foreslår jeg noen forskjellige stillinger du kan stå eller sitte i for å sette inn tampongen. Prøv ut de forskjellige stillingene slik at du finner den som passer for deg....
Før man setter inn tampongen vaskes hendene.
Start med den minste typen tampong og bytt til et større merke dersom det er behov for det.
Fjern plasten rundt tampongen og trekk ut tråden i den ene enden. Dra litt i tråden for å sjekke at den sitter fast. Tråden skal alltid henge ut av skjeden slik at man kan dra tampongen ut.
Før du setter inn tampongen, slapp av slik at musklene ikke er spent, da kan det bli vanskelig å få inn tampongen.
Du kan enten sette deg på toalettet med bena fra hverandre, stå med bøyde knær og bena fra hverandre eller stå med den ene foten på toalettsetet når du skal dytte inn tampongen.
Plasser tampongen mot skjeden og dytt den forsiktig inn med fingeren mens du holder huden rundt skjedeåpningen fra hverandre. Skyv tampongen opp og litt bakover mot korsryggen så langt du greier.
Hele fingeren skal brukes for at tampongen skal komme langt nok inn. Når tampongen sitter riktig skal du ikke kjenne at du har den.
Tampongen byttes ca. hver fjerde time.
Du kan kanskje plages litt i begynnelsen, men øvelse gjør mester!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Tante rød sa hun
Er det noe man kan spise eller gjøre sånn at man får mensen tidligere?

Styres av arv
Hei!
Nei, dette er arvelig bestemt. Å leve noenlunde sunt er det beste du kan gjøre for helse og utvikling og la tingene gå sin gang:)

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning