helsesøster:

Hjelp! Har jeg kommet for tidlig i puberteten?

Helsesøster svarer på spørsmål om pubertet.

Publisert Oppdatert

Pubertet. For tidlig?
Hei, jeg begynte å komme i pubertet alt da jeg var 7.
masse sånn greier skjedde som egentlig skal skje når man er 11-12 år.
Er dette uvanlig, har ikke helt oversikt over hva det kan være ! :-(

pubertas precox
Hei! Det er stor forskjell på når jenter får tegn på pubertet. I Norge i dag har vi så stor velstand at vi ser at jenter kommer tidligere i puberteten må en tidligere. Jenter fra en del andre land kommer også tidligere i puberteten enn jenter som er etnisk norske. Man regner det som for tidlig dersom jenter får brystutvikling før de fyller 8 år eller mensen før de fyller 9 år. Fremmed ordet for for tidlig pubertet er pubertas precox. Det er sjeldent, men dersom du veldig tidlig startet på puberteten synes jeg du skal snakke med foreldrene dine og ta det opp med fastlegen ellerr helsesøster på skolen. Helsesøster på skolen har papirer som har fulgt deg fra du var baby og kan hjelpe deg å se om det er normalt eller om du bør snakke med en lege.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her, da vel!


Pinlig. Pubertet
Jeg har kommet i puberteten og syntes det er veldig pinlig å si det jeg vet ikke på en måte hvordan jeg skal si det.Også er det noe galt med meg hvis ikke puppene mine har vokst når jeg har fått hår på visse steder

Helt normalt
Hei! De fleste synes det er litt pinlig når kropp, tanker og oppførsel forandrer seg. Du får gradvis et voksent utseende og trenger tid til å venne deg til det. Dette blir lettere etter hvert. Når du først begynner å snakke om disse tingene vil det også blir mye lettere:)
Det er helt normalt at puppene ikke har vokst selv om du har fått hår på kjønnsorganene. Kjønnsbehåringen er et av de tidlige stadiene i pubereteten,
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her, da vel!

pubertet
hei når er det vanlig å komme i pubertet?

13-17 års alderen
Hei! Gutter starter puberteten vanligvis ca. et år etter jentene. Det er jo stor forskjell fra person til person og noen kommer tidlig i puberteten mens andre er sene. Det er normalt at gutter kommer i puberteten en gang mellom 13-17 års alder.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her, da vel!

Puberteten. Flaut!
hei! jeg er spent når jeg kommer opp i alder fordi alle i min klasse har komt i puberteten til og med meg, og jeghar begynt å på litt bryst og hår på forskjellige steder sånn som alle i min klassen men jeg synest det er flaut er det vanlig?

Helt naturlig!
Heisann! Ja, det er veldig vanlig å synes det er flaut med alle de forandringene som skjer med kroppen i puberteten, særlig i begynnelsen. Det er ikke så rart at du reagerer slik. På mange måter er du ennå et barn mens kroppen forandrer seg til voksen og fremmed. Det er klart at det er en stor overgang som du trenger tid å venne deg til. Etter hvert blir du vant med pupper, hår og en voksen kropp og da blir det det som er det normale for deg:)
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning