helsesøster:

Helt umulig å få inn tampongen!?

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om mensen og mensbeskyttelse.

Publisert Oppdatert

Tamponger; kan man ta de man har??
Hei jeg er en jente som fikk mensen for ca 3-4 måneder sidenn jeg tenker å starte med tamponger. jeg bor annenhver uke oss mamma og pappa hos pappa har jeg ikke alltid bind. en gan fant jeg en pakke rosa ob i skapet, hvis jeg får mensen hos pappa kan jeg da prøve rosa ob eller må jeg starte m de minste? blir super glad om jeg får svar ble så glad forje gang :) tørr ikke helt spørre mamma om sonne ting ;). men hun vet jeg har mensen:)

Kanskje ikke den lureste å begynne med.
Hei!
Den rosa tampongen er mot kraftige blødninger og en av de største tampongene. Dersom du ikke er vant med å bruke tampong er det kanskje ikke så lurt å begynne med akkurat denne... Jeg vil heller anbefale deg å hinte frempå til moren din om at du trenger litt utstyr i forbindelse med menstruasjonen og ta dette med deg til faren din.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Her kan du sende inn!

Mensen

Hei der. Jeg er 11 år(snart 12) og har fått mensen, men tør ikke si det til mamma. Har jeg fått den altfor tidlig? Når er det normaltt og få den? Hva skal jeg gjøre? Hjelp meg!

Normalt

Hei, hei!
Det er ikke så veldig tidlig å få mensen når du er 11. Det er helt normalt og du trenger ikke bekymre deg. Jeg synes du skal si fra til moren din. Det er så mye lettere når hun vet det og kan hjelpe deg å kjøpe bind, gi råd osv. Mange synes det er vanskelig å fortelle det, men når det først er sagt vil du nok synes at det er godt. Ganske snart vil det føles helt naturlig.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Her kan du sende inn!

Burde fått mensen

Hei, jeg er ca. 14år. Jeg har hatt utflod siden jeg var 11år, burde ikke jeg hat fått mensen nå? Jeg er veldig bekymret, vær så snill å svar.
Ps: digger julia!!!

Ingen grunn til å være bekymret

Hei!
Selv om du har hatt utflod en stund så trenger du ikke være bekymret. Mensen kommer nok og du har god tid på deg før du trenger bli bekymret. Så lenge du har en normal vekt og ellers føler deg frisk så vil mensen komme ”til sin tid”.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Her kan du sende inn!

Tampong

Hei!
Jeg har hatt mensen i ett år og sist jeg fikk mensen prøvde jeg å bruke tampong for første gang. Jeg brukte ob pro comfort mini siden jeg har lest at jeg skal bruke mini den første gangen. Jeg syntes den var litt vanskelig å få inn, men det gikk greit. Men det lurer på er om jeg skal bruke mini neste gang også eller om jeg skal prøve en normal. Jeg har normal mengde med blødlinger men siden jeg syntes det var litt vanskelig å få inn mini tampongen sist så lurer jeg på om jeg kan bruke mini neste gang å for å bli vant til å bruke tampong før jeg prøver en større størrelse. Jeg hadde ingen lekkasjer mens jeg brukte miniene. hva syns du jeg burde gjøre? Kan jeg bruke mini neste gang for å bli vant til tamponger?
Hilsen lille meg :D
PS. Elsker Helsesøster, leser det hele tiden og det har hjulpet meg masse :)

Bruk opp pakken

Hei!
Så fint at det gikk helt greit å bruke tampong. Når du ikke hadde lekkasje så fungerte jo tampongen helt fint. Bruk opp den pakken du har og dersom det er nok så trenger du ikke bruke større tampong.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Her kan du sende inn!

Mensen i syden?

Jeg er en jente som akkurat har fått mensen, også skal jeg til Syden i sommerferien. Hva om jeg får mensen da?? Jeg vil ikke bruke tamponger

Kanskje uteblir den?

Hei!
I begynnelsen kan mensen være veldig uregelmessig og det er slett ikke sikkert at du får mensen akkurat når du er i syden. Det er også slik at forstyrrelser i menstruasjonen er ganske vanlig på ferieturer og under stress slik at mensen kan utebli. Likevel er det greit for deg å tenke gjennom hva du kan gjøre dersom du nå skulle få mensen mens du er i syden. Menstruasjonen varer ikke så lenge slik at det er bare noen få dager det eventuelt er snakk om. Når du ikke vil bruke tampong Må du bruke bind. Dersom du har veldig svak menstruasjon går det fint å bade i havet og sole seg uansett med litt planlegging. Du bør ikke bade i basseng med menstruasjon. Opphold deg i nærheten av toalett slik at du kan skifte bind ofte og bruke et lite bind. Bruk mørk bikini/badedrakt og et mørkt håndkle slik at evt. blod ikke vises. Har du kraftig menstruasjon er det nok best å la være å bade disse dagene.
Dersom menstruasjonen din er regelmessig så finnes det en pille som kan brukes for å utsette mensen i slike tilfeller. Den heter Primolut-n og du må få resept på den fra lege. For at pillen skal kunne brukes må du har noenlunde regelmessig menstruasjon og begynne med pillen ca. 3 dager før du forventer at mensen skal komme. Du kan utsette mensen i 10 dager.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Umulig å få inn tampong..flaut

Har hatt mensen i rundt 5 år, men har enda ikke greid å få inn en tampong! Jeg syntes det er ganske flaut og ikke få det til når jeg er 15 år! Det står jo at den skal føres inn forsiktig, men hvis jeg skal få den litt Inn må jeg presse ganske hardt! Hvorfor får jeg den ikke inn? Noe galt med meg? Vær så snill og svar! Takk på forhånd..

Jomfruhinne?

Hei!
Flaut er det ikke, for mange kan synes det er vanskelig å bruke tampong. Jomfruhinnen kan hos noen være ekstra seig og vanskelig å sprekke. Dersom den sperrer for inngangen er det naturlig nok vanskelig å få inn tampongen. Du kan sjekke om du fortsatt har jomfruhinne ved å sette deg på huk over et speil og holde kjønnsleppene fra hverandre. Hinnen kan ligge som en ring rundt skjeden eller som en tråd tvers over.
Dersom du får inn en eller to fingre i skjeden vet du at det er plass nok til en tampong. Når du fører den inn skal du ikke være så forsiktig at det ikke er noe trykk på tampongen, men dytte litt uten at det skal gjøre direkte vondt. Slapp av i musklene i underlivet og finn en stilling som passer for deg. Noen ligger på rygg, noen står med ene benet på toalett setet mens andre synes det letteste er å sitte som vanlig på toalettet. Alternativt kan du bruke en tampong med innføringshylse(tampax) noe som gjør det lettere å få tampongen riktig på plass.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du også spørsmål til helsesøster Grethe? Her kan du sende inn!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning