helsesøster:

HÅR overalt! Hjelp meg!

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om hårvekst i puberteten.

Publisert Oppdatert

Er det uvanlig? Hår på tissen...
Hei jeg er en jente på 10 som har hår på tissen og under armene!
Jeg lurer veldig på om det er uvanlig!!!
Hilsen Anonym.

Ikke uvanlig
Hei!
Neida, det er ikke uvanlig. Mange jenter på din alder begynner å få hår på tissen og under armene.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Har fått bart! Please hjelp meg!! D:
Hei! Jeg trenger hjelp så fort som mulig.. :O
Jeg har begynt å få bart! Det er mest på siden av munnen liksom. Jeg har en litt gul-brun aktig hud, men det synes ganske mye likevel!
En venninne av meg på skolen, vokser med en tråd eller no sånt.. Men jeg vil vokse! :(
Hvordan får jeg sagt til mamma at jeg vil fjerne barten min..? :/
Setter veldig pris på hjelp.. :’)

Strips beregnet for ansiktet
Hei!
Det er normalt med hår i ansiktet, alle har det. Hos noen blir hårveksten kraftigere enn hos andre, særlig hos mørke jenter. Å fjerne hårene med tråd krever en del øvelse og voks er nok lettere for en nybegynner. Det finnes egne strips med voks beregnet for ansiktet. Disse er lette å bruke.
Det kan være greit å snakke med moren sin om dette. Kanskje kan hun hjelpe deg eller kanskje vil hun overbevise deg om at de hårene du har rundt munnen ikke er verre enn det som er normalt...?

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Hår = EKKELT
Hei Julia...
Noe trist har hendt.. Jeg har offesielt fått hår på tissen.. Og vær så snill og si at det går ann å barberes vekk eller noe får.. AHH! Det er bare sååå ekkelt!!!! Setter stor pris på det uansett hva svaret blir!

Intimbarbering
Heisann! Som 13 åring er det helt normalt at du har fått hår på tissen. Det er en del av puberteten og en selvsagt del av en voksen kropp...
Joda det er noen som velger å fjerne håret på kjønnsorganene, men jeg anbefaler det ikke. Jeg legger ved litt info om intimbarbering.

Generelt anbefaler jeg ikke å fjerne hårene på kjønnsorganene. Det gir ofte mer problemer enn å ha dem der..... Det kan kanskje holde å klippe dem litt? Å ta bikinilinja er en annen sak selv om det ofte gir samme problemene med kviser og nupper. Når du barberer selve kjønnsorganene så er det mange bakterier i underlivet og det kan fort bli betennelser i hårsekkene. Håret er stivere enn ellers på kroppen slik at det kan snu seg og vokse litt innover og også irritere hårsekkene. Det er mange som plages av røde prikker som klør og svir på grunn av disse tingene. i tillegg vil intimbarbering endre det sårbare miljøet i skjeden slik at man lettere kan få sopp og andre infeksjoner. Om du likevel velger å fjerne hårene der, så unngå sterke hårfjerningskremer. Du kan klippe håret før du fjerner det helt. Elektrisk lady shaver eller hår trimmer kan brukes. Er hårene myke etter et langt bad eller en varm dusj, så er det lettere å kutte den og å unngå at de snur seg og vokser innover og du kan unngå noen av de røde prikkene.... Du kan smøre huden med barberkrem eller skum beregnet for intimbarbering. La skummet sitte litt før du barberer. Etter barberingen vasker du huden godt for å minske faren for infeksjoner. Bruk gjerne også en intimsåpe. Smør gjerne med en god pleiende krem beregnet for underlivet og la den trekke inn. Slike kremer får du kjøpt på apoteket, og en del av de man bruker på spedbarn egner seg godt. Når man ikke har hår nedentil bør du bruke gode truser og sørg for at det holder seg tørt nedentil slik at det ikke gnisser og blir sårt. Du kan også bruke babypudder nedentil for å holde området tørt....

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Hår? Svar plliiss!!
Jeg lurer på noe!! Hvis man har svart hår i underlivet.. Betyr det at vi har kommet i puberteten? Takk om du svarer!! :D

Hår på kjønnsorganene er en del av puberteten
Hei!
Når du har fått hår på kjønnsorganene er du nokså sikkert i puberteten!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

HÅR! Hjelp meg!
Jeg vet ikke helt om det har noe med puberteten og gjøre men jeg har mye hår på leggene og er mørkhåret! og jeg har sammenvoksede øyenbryn og veldig mye hår på armene og på overleppen!
Jeg napper øyenbrynene uten at noen vet om det men jeg kan jo ikke akkurat nappe leggene, armene eller overleppa! Jeg kan ikke barbere leggene eller noe heller fordi Mamma og pappa vet ikke det på en måte. Jeg tør ikke å se folk ansikt til ansikt heller!
Jeg er en hårete jente :( er det noe jeg kan gjøre?

Synes du skal snakke med foreldrene dine
Hei!
For det første, så er det helt normalt med hår både i ansiktet og på kroppen, men noen kan ha så mye at de plages av det - særlig når man er mørk vil hårene vises lettere. Det kan være normalt, men det kan også skyldes ubalanse i hormonnivåene.

Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine om dette og fortelle hvor mye det plager deg og be dem hjelpe deg.
Mange fjerner hårene enten ved barbering eller voksing. Hudpleier kan også redusere eller fjerne hårveksten, men det kan bli ganske dyrt. Har du veldig mye kan du snakke med fastlegen din og evt. få ham/henne til å søke trygdekontoret om å få dekket utgiftene for mer varig hårfjerning.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning