Helsesøster:

Gjør det vondt å bruke tampong?

Helsesøster svarer på det du lurer på om tamponger.

Publisert Oppdatert

Vi får inn ekstra mange spørsmål om bruk av tamponger nå som det er sommer og bading på planen. Her har vi samlet helsesøster Grethes svar på noen av de vanligste spørsmålene om det å bruke tampong.

Skal jeg spørre? Tampong?
Hei helsesøster. Jeg har hatt mensen i litt over ett år nå, og jeg HATER bind. Jeg har lyst å spørre om jeg kan prøve tamponger, men tør ikke. Jeg har prøvd å sagt det til storesøstera mi 2 ganger men får det ikke til. Jeg turde nesten ikke å si til mamma at jeg hadde fått mensen, og da tør jeg iallfall ikke spør om det. Bindet blir liksom så lite også...Ja... om jeg hadde visst at jeg kom til å bruke det , så hadde jeg spurt for lenge siden.men spørsmålet mitt var; synes du jeg skal spørre?

Det skader ikke å spørre!
Hei! Ja, når du selv har lyst til å prøve så kan du godt spørre. Det er mange på din alder som bruker tampong og som synes det er et supert alternativ.

Jeg legger ved bruksanvisning for tampong så kan du sette deg inn i hvordan dette skal gjøres.

TAMPONGSKOLE:
Det kan være litt vanskelig å bruke tampong i begynnelsen. Noen blir aldri fortrolig med det, og årsaken er gjerne at de setter den feil inn. Når du er jomfru, vil også jomfruhinnen kunne gjøre det vanskelig å bruke tampong. Jomfruhinnen ligger rett innenfor skjedeåpningen og kan ses som en liten hudfold et par cm inne i skjeden. Hos noen er den som en tråd tvers over skjeden, hos andre som en ring rundt hullet. Tampongen kan sprenge den, og da vil det gå lettere neste gang. Du kan også kjenne med fingeren i skjeden hvor stor plass det egentlig er og hvordan skjeden er. Tar du først en finger inn, så to, så burde det være god nok plass til å kunne bruke tampong. I veiledningen foreslår jeg noen forskjellige stillinger du kan stå eller sitte i for å sette inn tampongen. Prøv ut de forskjellige stillingene slik at du finner den som passer for deg.... Før man setter inn tampongen vaskes hendene. Start med den minste typen tampong og bytt til et større merke dersom det er behov for det. Fjern plasten rundt tampongen og trekk ut tråden i den ene enden. Dra litt i tråden for å sjekke at den sitter fast. Tråden skal alltid henge ut av skjeden slik at man kan dra tampongen ut. Før du setter inn tampongen, slapp av slik at musklene ikke er spent, da kan det bli vanskelig å få inn tampongen. Du kan enten sette deg på toalettet med bena fra hverandre, stå med bøyde knær og bena fra hverandre eller stå med den ene foten på toalettsetet når du skal dytte inn tampongen. Plasser tampongen mot skjeden og dytt den forsiktig inn med fingeren mens du holder huden rundt skjedeåpningen fra hverandre. Skyv tampongen opp og litt bakover mot korsryggen så langt du greier. Hele fingeren skal brukes for at tampongen skal komme langt nok inn. Når tampongen sitter riktig skal du ikke kjenne at du har den. Tampongen byttes ca. hver fjerde time. Du kan kanskje plages litt i begynnelsen, men øvelse gjør mester!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Tampong. Vondt å sitte.
Hei helsesøster! Jeg fikk mensen igår og jeg synes det er vondt å sitte når jeg har tampong i. Hva skal jeg gjøre?

Ikke langt nok inn
Hei! Du har nok ikke satt tampongen langt nok inn. Tampongen skal så langt inn at du må bruke hele fingeren for å dytte den på plass. Kjenn etter med fingeren hvordan skjeden går så vet du hvilken vei du skal dytte.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Vondt med tampong?
Er det som regler vondt å bruke tampong for første gang?

Det pleier ikke gjøre vondt
Hei! Nei, egentlig ikke. Noen kan plages med å få tampongen riktig på plass. Du skal ikke kjenne at du har tampongen inne. Kjenner du den sitter den ikke langt nok inn. Du skal bruke hele fingeren for å få den på plass. Kjenn etter med fingeren hvordan skjeden går og prøv ut forskjellige stillinger når du setter den inn. Noen får den lettest på plass når de sitter på toalettsetet andre når de står med et ben opp på toalettsetet osv. Skjeden må være våt (av blodet) når du bruker tampong.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Tampong?
Jeg fikk mensen for 5 måneder siden. Mamma sier jeg skal bruke bind, men jeg vil prøve tampong... Jeg trodde binde skulle trekke til seg det som kommer ut, men det ligger Jo bare der. Det er ekkelt når jeg ”sitter” I mitt eget blod! Jeg trener håndball hver dag og med tampong høres det mye lettere ut! Men så er det det at mamma ikke vil la meg bruke det. Hva skal jeg gjøre?

Du får prøve å forklare henne hvordan du ser på det og spørre henne hvorfor du ikke får lov...
Hei! Snakk med moren din igjen om dette og spør henne hvorfor hun ikke vil at du skal prøve/bruke tampong. Ta en diskusjon på dette og gi henne dine argumenter. Jeg kan ikke si at du ikke skal høre på moren din eller gjøre noe hun nekter deg å gjøre. Gir hun seg ikke må du nok bare fortsette med bind til hun synes du er gammel nok til å prøve tampong...

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Spørsmål om tampong
Hei! Jeg har fått mensen mens jeg er i Syden og tenkte å prøve tampong for første gang, men får det ikke til. Jeg har lest alle tipsene jeg kan finne på nettet, men ingen funker! Jeg har funnet åpningen, men får bare den øverste delen inn (ca 1cm) og etter noen forsøk begynner det å svi. Har du noen tips til hvordan jeg kan få det til?! Har også lest litt om TSS og er redd for at det kan være det, tror du at det er grunnen?

Ikke prøve uten at du har mensen
Hei! Å prøve tampong uten at du har mensen er ikke så lurt. Skjeden må være fuktig for at tampongen skal gli greit inn. Den skal så langt inn at du må bruke hele fingeren for å få den på plass. Et godt alternativ til å begynne med kan være tampong med innføringshylse(tampax). Den er lettere å få riktig på plass til å begynne med, når man er usikker og synes dette med tampong er vanskelig.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning