helsesøster:

Er jeg usunn?

Helsesøster svarer på spørsmål om å spise (u)sunt.

Publisert Oppdatert

er det noe unormalt med meg?
hei jeg er en jente på 14 ;) det føles ut som om jeg aldri blir mett.. også føles det ut som om jeg går å eter hele tiden. og så har jeg lyst på godteri ofte, er dette unormalt? :) ps: jeg digger julia

Rutiner
Hei!
Jeg vil anbefale deg å spise mat med mye fiber og også drikke mye slik at fiberet trekker til seg væske. Fiber og grovt korn metter mer enn lyst brød og det vil også holde blodsukkeret mer stabilt. Venn deg til å spise ca. hver 3 time så har du en viss struktur på måltidene.
Det er ikke unormalt å ha lyst på godteri. Det handler også om vane og at kroppen vennes på sukker. Holder du deg unna sukker noen dager vil søtsuget som regel minske. Prøv heller å spise frukt og grønnsaker når du bare har lyst på noe å spise.
Det du skriver om handler vanligvis om å spise feil og manglende rutiner for måltider.
Dersom disse rådene ikke hjelper bør du snakke med foreldrene dine, helsesøster på skolen og/eller fastlegen din om dette. Det kan være greit å ta noen blodprøver for å forsikre seg om at stoffskifte er normalt og at du ikke mangler vitaminer eller mineraler.
Hilsen Helsesøster Grethe


Usunn?
Hei ...
Jeg føler at jeg er usunn..
Jeg spiser godteri på Lørdager , men jeg spiser ikke så mye grovbrød og det der er jeg usunn da?

Sunn nok!?
Hei!
Du trenger ikke være usunn selv om brødet du spiser ikke er det aller groveste. Du er selvfølgelig ennå sunnere om du spiser mer korn og grove meltyper men har du et variert og normalt kosthold og får i deg de nøringsstoffene du trenger så er du sikkert sunn nok:)
Hilsen Helsesøster Grethe


Usunn
Hei helsesøster: ) At jeg spiser som oftest grovt brød med sjokoladepålegg nesten hver dag. Også drikker jeg melk. Men er det usunt? Siden ja jeg vet at sjokoladepålegg er usunt, men melk og grovt brød er jo sunt:) Så burde jeg slutte og spise det til frokost? (det er egentlig bare det eneste som frister meg på morgningen) Eller burde jeg bare slutte og spise det? Klem en beskymret jente:)

Variere litt?
Heisann!
Sjiokoladepålegg er ikke det første jeg anbefaler men som alternativ til ingenting får det gå... Du kan jo også prøve deg ut med andre pålegg? Jeg er også glad i noe søtt på morgenen og varierer mellom frokostblandinger med bær og cultura, havregrøt blandet med banan og brødskive med banan sammen med et glass melk. Det er også kjempegodt! Du kan jo kanskje variere litt da variasjon alltid er bra. Dersom du spiser annet og sunnere pålegg ellers på dagen så tenker jeg at det viktigste er at du spiser frokosten din. Grovt brød og melk er jo som du sier fullt av gode stoffer:)
Hilsen Helsesøster Grethe


Sukker
Hei jeg er en jente på 12 år som har et problem jeg tror at jeg har diabetes siden når jeg kommer hjem fra skolen er jeg veldig sliten og for og få opp energien er og spise eller drikke noe med sukker jeg føler at blod sukkeret synker hva skal jeg gjøre? Hilsen meg

Stabilt blodsukker når du spiser sunt og regelmessig
Hei på deg!
Dette høres ikke ut som diabetes men en noe usunn livvstil. Spiser du grovere brød, knekkebrød og annen mat som holder blodsukkeret stabilt samtidig som du spiser litt ca. hver 3-4 time så vil du nok se at energien holder seg mer stabil. Når blodsukkeret synker så får man ofte lyst på søte ting. Dette unngår du ved å være litt mer bevisst på hva og hvordan du spiser. Loff, sukker, godteri osv. gir rask blodsukker stigning men også raskt fall som igjen gir behov for sukker. Grovt brød, grønnsaker og sunn mat gir langsommere blodsukkerstigning som holder seg stabil lengre.
Hilsen Helsesøster Grethe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen