helsesøster:

Er det vanlig å barbere seg "der nede"?

Helsesøster svarer på spørsmål om kroppshår og barbering.

Publisert Oppdatert

Skal, skal ikke? Hjelp!
Hei helsesøster!
Vil bare si, veldig bra side! Men det er noe jeg lurer på som jeg synes er utrolig flaut å spørre om!! Jeg har en del hår nedentil (skrittet) og jeg lurer på om det er vanlig å barbere seg der? Og evt. med vanlig høvel og skum? Pliiiiis svar, er kjempeflaut å spørre!
Hilsen flau jente

Ditt valg
Hei!
Noen velger å barbere alt, noen tar litt og noen lar det være som det er. De fleste synes nok at det er greit å fjerne hårene som vokser utenfor trusekanten - bikinilinjen.

Generelt anbefaler jeg ikke å fjerne hårene nedentill, på kjønnsorganene. Det gir ofte mer problemer enn å ha dem der..... Å ta bikinilinja er en annen sak selv om det ofte gir samme problemene med kviser og nupper. Når du barberer selve kjønnsorganene så er det mange bakterier i underlivet og det kan fort bli betennelser i hårsekkene. Håret er stivere enn ellers på kroppen slik at det kan snu seg og vokse litt innover og også irritere hårsekkene. Det er mange som plages av røde prikker som klør og svir på grunn av disse tingene. i tillegg vil intimbarbering endre det sårbare miljøet i skjeden slik at man lettere kan få sopp og andre infeksjoner.Om du likevel velger å fjerne hårene der, så unngå sterke hårfjerningskremer. Du kan klippe håret før du fjerner det helt. Elektrisk lady shaver, hår trimmer eller høvel kan brukes. Er hårene myke etter et langt bad eller en varm dusj, så er det lettere å kutte den og å unngå at de snur seg og vokser innover og du kan unngå noen av de røde prikkene.... Du kan smøre huden med barberkrem eller skum beregnet for intimbarbering. La skummet sitte litt før du barberer. Etter barberingen vasker du huden godt for å minske faren for infeksjoner. Bruk gjerne også en intimsåpe. Smør gjerne med en god pleiende krem beregnet for underlivet og la den trekke inn. Slike kremer får du kjøpt på apoteket, og en del av de man bruker på spedbarn egner seg godt. Når man ikke har hår nedentil bør du bruke gode truser og sørg for at det holder seg tørt nedentil slik at det ikke gnisser og blir sårt. Du kan også bruke babypudder nedentil for å holde området tørt....
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Kvise...
Jeg har en kvise eller noe som lignende i underlivet, der håret er. Den er veldig vond og stor. Er dette farlig? Har jeg gjort noe galt? Jeg dusjer hver dag og barberer ikke der nede. Går den bort av seg selv? Må jeg gjøre noe spesielt?

Går vanligvis over av seg selv
Hei!
Det er normalt med kviser også i underlivet og kviser kan være vonde og betente. Vanligvis går det over av seg selv etter noen dager. Dersom det ikke er bedre når eller den tvert i mot blir verre kan det være at en lege bør se på den og kanskje tømme den for innhold/puss.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Barbering
Hei jeg er en jente på 12 år jeg har hår der nede, men når jeg skall barbere det kan jeg bruke pappa sine barber ting som han bruker nå har han skall barbere bort skjegget og kan jeg bruke samme barberskum?

Beregnet for intimbarbering
Heisann!
Svaret er NEI på begge spørsmålene dine. Du bør barbere med noe som er beregnet for intimbarbering og også bruke skum/gel som er mildt og uparfymert - og beregnet for underlivet.
Faren din hadde nok blitt en smule irritert dersom han oppdaget kjønnshår i barbersakene han skulle ta skjegget med...
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


Klumper med tissen etter barbering
Heisann!
Jeg har bjunnt å få hår på tissen, og litt utenfor også!
Mamma og jeg har snakket om det så jeg har barbert det utterste bort inni mellom med skum og allt såklart!
Men nå bjunner jeg å få røde klumper der jeg barberer meg!
Hva burde jeg gjøre? Finst det noen kremer eller noe, eller kansje hårfjerningskrem?? Det ligner litt på kviser, men jeg er 100% sikke rpå at det ikke er det!

Ikke alltid så lett å unngå helt
De røde prikkene er nok mest sannsynlig på grunn av at du har barbert deg. dette er vanlig ved intimbarbering. Hårene er korte og gnisser og lager irritasjon. Samtidig er dette et ømtålig område som også lett får små infeksjoner da det er mange bakterier i underlivet og et miljø hvor de trives godt. Skader i huden er god grobunn for bakteriene, varmt og fuktig som det er.


Nå regner jeg med at du har tatt håret som vokser utenfor trusekanten/ bikinilinja? Også dette gir problemer med kviser og nupper. Håret er stivere enn ellers på kroppen slik at det kan snu seg og vokse litt innover og også irritere hårsekkene. Det er mange som plages av røde prikker som klør og svir på grunn av disse tingene. Er hårene myke etter et langt bad eller en varm dusj, så er det lettere å kutte fjerne dem og å unngå at de snur seg og vokser innover og du kan unngå noen av de røde prikkene.... Du kan smøre huden med barberkrem eller skum beregnet for intimbarbering. La skummet sitte litt før du barberer. Etter barberingen vasker du huden godt for å minske faren for infeksjoner. Bruk gjerne også en intimsåpe. Smør gjerne med en god pleiende krem beregnet og la den trekke inn.
En hårfjerningskrem gir vanligvis mindre plager enn barbering brukt på bikinilinjen. Å fjerne alt håret på kjønnsorganene anbefaler jeg ikke.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen