Helsesøster:

Er det normalt at det lukter vondt "der nede"?

Helsesøster svarer på spørsmål om utflod og lukt.

Publisert Oppdatert

Lukt
Er det normalt at utflod lukter fisk?? Eller er det infeksjon?

Svar: Kan skyldes infeksjon
Hei! Dersom det lukter sterkt og fiskeaktig så kan det skyldes infeksjon.
Utflod som blir liggende i trusa kan også lukte vondt etter en liten stund.

Hilsen  Helsesøster Grethe
 

Lukt i underlivet
Hei, kan lukt i underlivet bety noe annet en infeksjon?
Plis svar er veldig bekymret!

Svar: Ubalanse i mijøet i underlivet.

Hei!
Det kan også skyldes ubalanse i miljøet i underlivet. Dette kan du rette på ved å bruke stikkpiller for skjeden eller gel som inneholder melkesyrebakterier.
Daglig vask med rent vann og eventuelt intimsåpe - normal hygiene og daglig truseskift må til for å unngå lukt hos ei jente i puberteten.
Sterk fiskeaktig lukt og endring i utflod, kløe eller svie er tegn på infeksjon. I så fall må du snakke med lege om det.

Hilsen  Helsesøster Grethe
 

Infeksjon?
Hei! Jeg har lest at om utfloden er hvit og lukter vondt, så kan det være infeksjon. Jeg har hatt utflod lenge nå, og i begynnelsen var den litt gulaktig, men nå er den oftest hvit og den lukter vondt. Er det infeksjon? Og hva må jeg gjøre? Please svar. Er redd.

Svar: Høres ikke ut som en infeksjon
Heisann!
Jeg tror ikke du har infeksjon. Infeksjoner som har hvit utflod er sopp, men da er også utfloden rikelig og kornete samtidig som det klør. Sopp gir ikke vond lukt.
Infeksjoner med vond lukt(ofte fiskeaktig) gir grålig eller brunaktig utflod.
At utfloden kan lukte litt stramt er ikke uvanlig. Dette handler gjerne om at utfloden blir liggende i trusen og blander seg med litt urin. Dette samt at bakterier trives godt i dette fuktige, varme miljøet gir fort vond lukt. Dersom du bruker truseinnlegg som du bytter i løpet av dagen vil det ikke lukte så stramt. Dersom du synes det lukter veldig vondt eller du har ubehag som kløe eller svie så bør du snakke med foreldrene dine om det.

Hilsen  Helsesøster Grethe
 

Lukt i underlivet
Hei, det stinker i underlivet, hva kan jeg gjøre for at det ikke skal lukte?

Svar: Ubalanse i miljøet i skjeden eller infeksjon
Utfloden skal normalt ikke lukte vondt. Vond lukt fra utfloden er tegn på at bakteriefloraen i skjeden er endret. Det kan hjelpe å bruke stikkpiller/gel med melkesyrebakterier slik at bakteriebalansen blir gjenopprette(lactal, vivag m.m. fås kjøpt uten respet på apoteket).
Fiskeaktig, sterklukt fra utfloden kan også skyldes en bakterieinfeksjon. Ubehandlet kan en slik infeksjon føre til sterilitet/at du ikke kan få barn. En slik infeksjon krever behandling med antibiotika og det betyr at du må snakke med fastlegen din om dette. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom dersom dere har det der du bor.

Hilsen  Helsesøster Grethe
 

Mye utflod!
Den siste tiden har det kommet veldig mye utflod, av og til har det gått helt i gjennom buksen. I tillegg til det så lukter det litt rart. Har lest noen steder at det kan være lurt å dra til legen for å få det undersøkt, men vil ikke komme der også var det ingenting spesielt, pluss at jeg ikke vet hvordan jeg skal si det til min mor. Er det normalt, bør jeg gå til lege? plis hjelp meg med dette!

Svar: Kan prøve gjøre miljøet i skjeden surere
Hei! Utfloden skal normalt ikke lukte vondt. Vond lukt fra utfloden er tegn på at bakteriefloraen i skjeden er endret. Det kan hjelpe å bruke stikkpiller/gel med melkesyrebakterier slik at bakteriebalansen blir gjenopprette(lactal, vivag m.m. fås kjøpt uten resept på apoteket).
Fiskeaktig, sterk lukt fra utfloden kan også skyldes en bakterieinfeksjon. Ubehandlet kan en slik infeksjon føre til sterilitet/at du ikke kan få barn. En slik infeksjon krever behandling med antibiotika og det betyr at du må snakke med fastlegen din om dette. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom dersom dere har det der du bor.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning