helsesøster:

Er det noe galt med puppene mine?

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om pupper.

Publisert Oppdatert

Puppene er forskjellige!! (Plis svar)
Venstre bryst er MYE større enn det høyre brystet!! :( nå skal jeg snart begynne på ungdomskolen og gruer meg skikkelig til å dusje! Alle kommer til å stirre... Det er så flaut! Dessuten verker det største brystet mye mer enn det minste. Er redd for at høyre bryst allerede er ferdig utvokst siden det har sluttet å verke! Og at venstre bryst bare blir større og større!! :s

Vanlig at brystene vokser ujevnt
Heisann!
Det er normalt at brystene utvikler seg forskjellig og at det ene er større enn det andre. Brystene kan også vokse forskjellig og utjevne seg mer når du blir eldre. Hos noen er forskjellen større enn normalt og da kan det være aktuelt med å gjøre noe med dette(f.eks redusere den største eller forstørre det minste). Dette må du snakke med legen din om når du er ferdig utvokst og ser hvordan det endelige resultatet blir. Du kan gjerne snakke med noen om dette nå også for å få vurdert om forskjellen er større enn normalt. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller fastlegen din - og selvfølgelig også med foreldrene dine.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Mobbet pga pupper
Hei! Jeg har blitt 14, jeg har fått flere tegn for puberteten, men har ikke pupper. kanskje bare litt- det er så vidt bh A passer. På skolen, har alle jentene fått det for lenge siden og siden jeg er (jeg tror) den eneste blir jeg mobbet. Jeg orker ikke mer av mobbingen som har dempet seg litt , og pga dem har jeg det som kompleks. Jeg vet du har skrevet flere steder at det kommer i sin tid... Men er ikke fjorten litt sent? I tillegg så har jeg fått utflod ... Betyr det at de slutter å vokse?
Hilsen en jente som er litt bekymret :-)

Ikke noe galt med deg!
Hei! Det høres ut som om du kom litt senere i puberteten enn de andre jentene i klassen din. Dette betyr ikke at noe er galt, bare at du var den siste! Små pupper er heller ikke unormalt, verken nå eller senere! Brystene utvikler seg over flere stadier og er ikke ferdig utviklet før du er ferdig utvokst i 17, 18 års alderen, så du har god tid på deg! De slutter ikke å utvikle seg når du har fått utflod, og heller ikke når du har fått menstruasjon.
Når det gjelder mobbing så blir du ikke mobbet på grunn av pupper eller at du kom sent i puberteten. Du blir mobbet fordi noen andre har problemer med å forså hva som er normalt og ikke, eller fordi de ønsker fremheve seg selv på din bekostning. Det handler ikke om egenskaper eller trekk hos deg men om dem! Jeg synes du skal si klart fra dersom de kommenterer kroppen din og fortelle at du er normal og at det er helt ok å være litt senere enn de andre. Du skal nok ta dem igjen! Ikke finn deg i å bli snakket nedsettende til eller om. Dersom de ikke gir seg skal du fortelle foreldre og lærere hva som skjer og sette en stopper for dette. Ingen har rett til å behandle deg slik!
Til deg selv skal du si det samme. Du er normal, du er bra nok som du er og du utvikler deg slik det er naturlig for din kropp. ikke la egenskaper ved andre ødelegge ditt selvbilde. Det er ikke deg det er noe galt med!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Er det noe galt med puppene mine?
Hei jeg lurer på om det er noe galt med puppene mine. Jeg har den ringen på toppen men ikke en sånn klump. Er det noe galt?

Innsunkne brystvorter?
Hei! Jeg antar det er brystvorten du mener? Du har nok brystvorte men den strutter ikke. Dette kan være det som kalles innsunkne brystvorter. Dette er vanlig hos unge jenter, og som regel bedrer det seg mot slutten av puberteten.
Noen har innsunkne brystvorter hele livet, og det kan gjøre det litt vanskeligere å amme - men ikke umulig! Foreløpig skal du bare se hvordan det går, og om ikke brystvortene vender seg utover etter hvert. skulle de ikke gjøre det, så kan det være mulig å tøye melkegangene, men det er ikke noe å tenke på ennå. Du kan ta dette opp med lege neste gang du har time!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Venstre bryst
Hei, ditta er den 3 gangen eg spør om det og håper på svar. venste brystet mitt gjer vondt, akurat på brystvorta (den brune klumpen alle har på enden) Det iriterer meg veldig å måtte gå og tenke på om eg har kreft eller ikkje:/ Veit ikkje om det er eit tegn på puberteten eller om det er kreft. Plissssss svar trenger virkelig hjelp. tar veldig ofte på brysta for å se om det gjer vondt. Det har gjort vondt isann 4-5 dagen:/ plissss svar. tok veldig masse på brysta før og, kan det vere derfor?
Hilsen en bekymret jente

Puberteten
Hei! Dette er ikke et tegn på kreft eller sykdom. At brystene blir ømme er normalt og vanlig i puberteten. Dette kommer av at hormonene påvirker kjertelvevet i brystene og det har ingenting å gjøre med at du har tatt mye på brystene!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Pupper
Hei, jeg er en jente på 13 år og syns puppene mine vokser sakte, de har ikke vokst noe mer enn i fjor! Jeg vil ikke snakke med foreldrene mine om det, men er det noe galt med dem siden de vokser så sakte? Pliis svar, har aldrid fått svar av deg!! :(

Ingenting galt
Hei! Det er ingenting galt med puppene dine. De vokser i rykk og napp og vil fortsette å utvikle seg ennå i noen år.
Små pupper er akkurat like normalt og fint som store pupper og de fungerer like bra!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen