helsesøster:

Bestevenninna mi blir mishandlet!

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om å være bekymret for venninnene sine.

Publisert Oppdatert

PROBLEM!!! Venninne som driter seg ut.
Jeg har en venn som er veldig smart, men gjør seg til nesten hele tiden foran klassen. Jeg prøver å få henne til å ikke tro at hun må det fordi hun er utrolig snill når hun bare vil. Jeg trenger råd.....
Plisssssss send et svar. Jeg har neppe lyst at hun skal drite seg ut heller:)
P.s Digger disse sidene:)

Godta henne på godt og vondt?
Hei!
Kanskje må du jobbe litt med deg selv og la henne være den hun selv vil være og kanskje er også? Jeg synes ikke du skal være den som forteller henne hvem hun er eller hvordan hun skal oppføre seg. Vær vennen hennes og støtt henne uansett om hun går litt over streken og "driter seg litt ut". Når du nå også kjenner til en annen side av henne, en smart og snill side så kan du kanskje prøve å styrke henne på disse. Fortell henne hvor godt du liker denne siden av henne også kan du kanskje være litt mer overbærende av den siden du ikke liker så godt.
Hilsen Helsesøster Grethe

Her finner du enda flere spørsmål og svar fra helsesøster!

Bekymret for kusina vår.
Hei, vi er to jenter på 11 år. Vi er bekymret for kusina vår. Du skjønner at vi skulle hente noe i skuffa hennes, og da fant vi en pakke med kondomer og en dildo! Hun er bare 14 år. Vi er redd at hun skal ha sex når hun er så ung, og bryter reglene! Hun ha en kjæreste på 15 og de bruker å låse seg inn på rommet hennes når vi er der.Vi er redd hun skal havne i fengsel! Please svar om hva vi burde gjøre! Hilsen de redde tvillingene.

Ingen grunn til bekymring
Hei!
Dere trenger ikke bekymre dere. Hun vet nok å passe på. Det at hun hadde kondomer er et godt bevis på at hun beskytter seg mot graviditet dersom hun har sex. At hun har en dildo er heller ikke noe å bekymre seg over. Om hun og kjæresten har sex er det ingen av dem som havner i fengsel.
Stol på at foreldrene hennes snakker med henne om disse tingene og passer på.
Dere to derimot hadde nok ingenting å gjøre i skuffen til kusinene deres og bør respektere hennes rett til å ha et privatliv...
Hilsen Helsesøster Grethe

Her finner du enda flere spørsmål og svar fra helsesøster!

Bestevennina mi har aldri møtt faren sin.
Hei jeg har en bestevennine som betyr alt for meg rett og slett, vi snakker sammen om alt og vi er åpen og ærlig med hverandre om det er noe.
For noen år siden fortalte bestevennina mi at hun aldri hadde møtt faren hennes, fordi han stakk av da hun ble født. Hun har det bra hjemme, hun har en morsom kul mamma syns jeg, og en lillebror og en stefar.
Men jeg tenker sånn på henne for tiden. Jeg tørr ikke og spørre henne om hun savner han eller noe. Men jeg vil liksom samtidig spørre henne
om hun gjør det, er det dumt? Skal jeg bare ligge unna? Foreldrene mine sier så lenge hun har det bra er alt greit.
Men jeg hadde aldri klart og ikke ha en pappa, så tenker veldig på dette for tiden at jeg får vondt i magen på en måte.

Skader ikke å spørre
Hei!
Du kan gjerne snakke med henne om det og spørre om hun tenker på ham og hvordan det føles å ikke kjenne faren sin. Det gjør ingenting verre om du spør.
Nå trenger du ikke være lei deg på hennes vegne. Noen ganger er det som skjer til det beste. Hun har en flott familie og en mamma som virkelig er der for henne. Hun er trygg og elsket og har en litt annen familie enn du, men hun greier seg og har det bra.
Du har en pappa du er glad i og som du ikke kunne tenke deg å leve uten. Du er heldig som har det slik, men det betyr ikke at hun ville ønsket det samme.
Men som sagt, dette kan dere snakke om. Det kan jo være at hun også tenker på den biologiske faren sin og har tanker hun vil dele med deg. Åpenhet skader ingen og du sårer henne ikke ved å spørre.
Hilsen Helsesøster Grethe

Her finner du enda flere spørsmål og svar fra helsesøster!

Venninne som er lei av livet!!
Hei, I går sa bestevenninna mi at hun var lei av livet og jeg er redd for hva hun kommer til å gjøre!!
hilsen en jente som alltid må holde kontakten!!

Noen å snakke med?
Hei!
Jeg tror mange kan føle det slik av og til uten at det betyr at de tenker på å ta livet av seg. Likevel er det bra å ha venner som blir bekymret og som vil forsikre seg om at venner har det bra! Du kan spørre henne forsiktig om hvorfor hun føler det slik, om noe spesielt har skjedd og om hun har lyst til å prate om det som er leit. Kanskje trenger hun noen som lytter og litt støtte? Dersom du blir mer bekymret etter en slik prat synes jeg du skal be henne snakke med en voksen eller du gjør det for å være sikker på at hun får hjelp. Du bør også fortelle en voksen om dette og spesielt dersom hun virker deprimert og trist, endrer oppførsel og humør over tid og snakker mer presist om at hun tenker begå selvmord eller har det vondt!
Du kan også be henne snakke med helsesøster på skolen eller ringe barn og unges kontakt telefon for å snakke med en voksen. Nummeret dit er 800 33 321. Det er gratis og hun kan være anonym.
Hilsen Helsesøster Grethe

Her finner du enda flere spørsmål og svar fra helsesøster!

De bruker henne!
Hei! helt siden 2. har jeg å besteveninnen min vært bestevenner. men nå har hun begynt å vere sammen med de to kuleste jentene i klassen. jeg var mye sammen med de før men jeg var ikke meg selv når jeg var sammen med de, de fikk meg til å gjøre ting jeg ikke burde gjort...så jeg droppet det for å vere sammen med min BFF.nå er jeg ikke særlig poppulær... og det var helt greit til BFF'en min begynte å skyve meg unna... vi har hat en del krangler i det siste og hun sender meg stygge blikk i timene å sånt... men det som plager meg mest er at jeg vet at de hun har begynt å vere sammen med ikke liker henne, men de bruker henne! de har fått henne til å stjele! HVA SKAL JEG GJØRE!!! jeg bryr meg ikke om hun sender meg stygge blikk og baksnakker meg... bare hun slutter å henge med de sminkedokkene!
JEG VIL HA TIL BAKE BESTISEN MIN >:O

Eget ansvar
Kjære deg!
Det er fint at du tar avstand fra det de driver med og at du føler omsorg for venninnen din. Nå er det jo dessverre slik at du ikke kan ta ansvar for eller bestemme hva venninnen din skal eller ikke skal gjøre eller hvem hun skal være sammen med. Sier du noe til henne vil hun nok bare bli sur og sende deg ennå flere stygge blikk. Hun er nok ikke interessert i å vite hva du synes om hennes valg eller hva hun gjør. Om du skal si noe til henne så kan det være at du er bekymret og at hun skal vite at du alltid vil være der for henne om hun trenger deg. Når det er sagt tror jeg du skal la henne selv ta ansvar for handlinger og valg og heller se deg om etter andre venner. Venner som ikke lar seg styre eller som tar klokere valg enn venninnen din gjør. Du kan jo egentlig ikke skylde på "de andre" for det hun gjør. Hun velger selv! De påvirker kanskje og presser, men det er hennes eget valg å lytte til det og gjøre som de.
Dersom du vet at de stjeler så synes jeg du skal fortelle det til en voksen. De trenger ikke få vite at det er du som har fortalt det, men noen bør stoppe dem før de lager masse problemer for seg selv!
Hilsen Helsesøster Grethe

Her finner du enda flere spørsmål og svar fra helsesøster!

Bestevenninna mi blir mishandla!
Jeg syntes virkelig synn på bestevennen min!!
Hun bor i et veeeeldig rotet hus!
Det er masse rott inni huset og lukter forferdelig vondt!
Foreldrene hennes kjefter og brøler døgnet rundt!
De er ikke sammen en gang, men de bor sammen og liger sammen!
Jeg har en følelse på at faren hennes mishandler henne!!
Hun får ikke låv og gå ut og leke noen ganger siden hun hadde det så gøy i går!! Helt sykt! De er virkelig slemme! Begge foreldrene er slaskete! Det betyr også at bestevennen min også er slaskete! Hun bruker ikke bh, hun bruker ikke bind når hun har mensen så det blør igjennom.
Hva skal jeg gjøre for og ordne opp i dette?? Hjelp meg!!!
Jente 11 år.

Fortell hva du ser til voksne!
Hei!
Familier har forskjellige måter å leve på og grensen for hva som er akseptabelt og ikke kan være vag. Når et barn blir kjeftet på hele dagen og ikke får hjelp til å ta vare på seg selv så kan det ses på som det vi kaller omsorgssvikt. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine og helsesøster på skolen om dette. De kan sende en bekymringsmelding til barnevernet slik at forholdene blir undersøkt og hun kan få den hjelpen og støtten som hun trenger. Det er fint at du bryr det og ser at hun trenger mer orden og oppfølging.
Hilsen Helsesøster Grethe

Her finner du enda flere spørsmål og svar fra helsesøster!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen