helsesøster svarer:

Au, vondt i magen!

Julias helsesøster Grethe har svaret på det meste - også pinlige magelyder!

Publisert Oppdatert

Helsesøster får inn nye spørsmål hver eneste dag! Husk at du kan spørre om alt som dreier seg rundt helse, kropp og pubertet, venner, familie og kjærlighet. Alt du kanskje ikke føler for å spørre noen andre om!


Pinlige magelyder!

Hei jeg er en jente på 15 år.
Jeg har et problem, som jeg vil kalle PINLIG! Det har seg nemelig sånn at magen min, av en eller annen merkelig grunn lager rare og HØYE lyder.... Og det er skikkelig, innmari, utrolig pinlig. Har snakket med mamma om det, men hun sa at alle har sånn. Og det er jo sant, alle har jo sånn innimellom, men min er helt forferdelig. Jeg får seriøst mest lyst til å dø av flauhet!
For når andre får sånne pinlige magelyder er de delevis lave og ikke minst sjeldene! Min mage buldrer HELE tiden, selv når jeg ikke er sulten. Jeg har prøvd å spise masse og bli stappmett, spise passe mye, eller ikke spise i hele tatt. Testet ut grovt brød og loff. Til og med frukt.

Så jeg bare lurer på om du har en ide om hva jeg kan gjøre for å få det til å stoppe? (vil helst ikke snakke med leger eller no sånt). Håper virkelig du svarer, for det ødelegger helt seriøst HELE livet mitt! For alle begynner å hyl skratte.... I så fall, hvis du svarer: TUSEN TAKK
Jente, 15 år


Heisann!
Romlingen og lydene i magen skyldes vanligvis gassdannelse.
Det finnes tabletter som skal redusere gassdannelse i tarmen, men før du prøver det synes jeg du skal tenke gjennom hva du spiser og om det kan være noe du reagerer spesielt på. Mye luft i magen kan være et tegn på at det er noe du ikke tåler. Du bør snakke med legen din om dette og kanskje testes. Dersom han ikke finner noe er det lurt å unngå matvarer som stimulerer gassproduksjonen som f.eks løk, kål, erter, bønner m.m. I tillegg kan du høre på apoteket om de har noe å anbefale. Kurer med melkesyrebakterier (idoform) kan også hjelpe til med å gjennopprette bakteriebalansen i tarmen og på den måten bedre fordøyelse og minske gassdannelse.
Hilsen Helsesøster Grethe


Au! Vondt i magen!

Jeg skjønner ikke helt hva som skjer... Hver eneste dag får jeg helt sykt vondt i magen ! Og det skjer på skolen også. Flere dager i uka ligger jeg hjemme i senga å ikke har lyst til å gå på skolen fordi det gjør så vondt! Hva skal jeg gjøre?
Jente, 11 år

Hei!
slik skal det jo ikke være! Dette må du få snakket med en lege om og du må undersøkes for å finne ut hvorfor du har så mye vondt i magen. Tenk gjennom hvor i magen smertene sitter, om det er i spesielle situasjoner du får vondt i magen, når på dagen smertene kommer og om du får vondt etter at du har spist noe spesielt. Få foreldrene dine til å bestille legetime så snart som mulig. Du kan også snakke med helsesøster på skolen om dette.
Hilsen Helsesøster Grethe


Lurer du også på noe du ikke tør å spørre noen andre om?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning