Helsesøster:

Vanlige tegn på at man snart får mensen

Julias helsesøster Grethe svarer på spørsmål om utflod og mensen!

Publisert Oppdatert

Mensen. Hvordan merker man for første gang at man har mensen?
Hvordan merker man for første gang at man har mensen? Begynner det å gjøre vondt eller lignende, eller merker man det først når man går på do? Er det noe tegn på at man snart får mensen?

De fleste merker ingenting
Hei! De fleste merker det når de går på do og ser at det er blod på papiret.
Andre tegn krever ofte litt erfaring og her er alle forskjellige. Noen merker at de har ekstra søt lyst dagene før mensen, at de kan være i dårlig humør, irritabel, murring i magen osv. Dette er veldig individuelt og de fleste merker ingenting. Utfloden kan bli litt tykkere og gulere dagene før mensen og brystene kan være litt ømme.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Lukter vondt av utfloden
Hei. Elsker desse sidene!
Jeg har hatt utflod en god stund nå, men nå begynner den å lukte veldig.
Det er flaut når eg har gym for då kan de andre lukte det.
Er dette normalt eller er det noko gale med meg ?

Infeksjon eller ubalanse i miljøet i skjeden.
Hei!
Vond og sterk lukt fra utfloden kan være et tegn på infeksjon i skjeden eller ubalanse i miljøet i skjeden. Du kan prøve å tilføre gel eller tabletter som gjør miljøet i skjeden surere. Bakterier, virus og sopp trives ikke så godt i surt miljø. Normalt skal miljøet i skjeden være surt, men mange ting kan forstyrre dette(noen medisiner, vask med vanlig såpe, diabetes, trange bukser, tiden rett før mens m.m.) og da kan vond lukt og infeksjoner bli resultatet. Disse produktene er f.eks. lactal, vivag, m.flere. Spør på apoteket!

Dersom det ikke blir bedre bør du snakke med lege om det! Dersom det er en infeksjon trenger den behandling. Uten behandling kan det bli mer alvorlige infeksjoner og problemer med å bli gravid senere. Dette sier jeg fordi mange ikke vil snakke med foreldre og lege om dette, men det er faktisk veldig viktig å få behandlet en slik infeksjon.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

 Bind? Mye utflod.
først vil jeg si at jeg ELSKER OG DIGGER dette bladet<33
Jeg lurer på om man kan bruke bind pga. mye utflod og om det er vanlig?? takk på forhånd:-)

Truseinnlegg
Hei!
Det beste er å bruke truseinnlegg dersom du har mye utflod. Truseinnlegg er mindre og tynnere enn bind og beregnet for utflod. Dette kan du bytte i løpet av dagen dersom det blir fukt og/eller lukt.
Noen har mye utflod, andre lite, begge deler er normalt. Dersom du ikke har kløe, svie eller ubehag så er nok utfloden din normal.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

 Brun utflod
Jeg er kjempe stressa over å ha fått brun utflod (den er ikke blodig, bare brun) Vet at jeg er i en alder der jeg kan få mensen, men jeg vil bare sjekke om det er utflod eller mens. Hyggelig med svar :)

Mest sannsynlig mensen
Hei!
Mest sannsynlig er det mensen dersom det varer noen få dager og så blir normalt igjen. Dersom du har brunlig utflod, kløe, ubehag, svie og det ikke går over etter noen dager kan det være en infeksjon. I så fall må du snakke med foreldrene dine og lege om det.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

 Blod og brunt

Hei. Av og til når jeg går på do og tørker meg i mensenhullet så kommer det masse svart og brunt og blod ut. Og det er kjempe ekkelt. Og jeg trodde først at det var bæsj, men når jeg tørket meg bak kom det ingen ting på papiret. Vet du hva det kan være? Hilsen en jente som lurer.

Tror nok det er mensen

Hei!
Det høres ut som om du har fått mensen. Blodet blir brunt når det tar litt tid før det kommer ut av skjeden. Dette er vanlig for de som ikke har så veldig kraftige blødninger.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nettopp fått mensen..
F
ørst og fremst, så vil jeg bare takke dere for at dere har disse sidene oppe (; de hjelper meg masse!

Også er det ”hoveddelen” med dette innlegget..
jeg har nettopp fått mensen. fikk det istad. Jeg bare var på do også tørket jeg meg, og da så jeg no rødt og klumpete. jeg bare ropte på mamma med en gang, også fant hu frem bind osv. men greia er at, jeg egentlig vil starte med tamponger. Bind ser man så lett, og det er mye vanskeligere å skifte dem. men mamma synes jeg er for ung. så da må jeg nok vente litt..

også har jeg jo noen venninner som har mens. og dem er ikke redde for å si det til gutter osv.. men jeg aner ikke om jeg vil si det til noen.. mamma og pappa vet det da, selvsagt.

Også er det det siste. det gjelder når man blør igjennom.. er det sånn at det er veldig synlig? hva skal jeg gjøre om jeg begynner å blø igjennom, PÅ SKOLEN?!
har fått med meg bind i skolesekken.

Håper virkelig jeg får noen svar (;
Klem fra

En skritt videre på veien
Hei!
Ja, så var du kommet ennå et skritt på veien i puberteten. Å få mensen oppleves ganske stort! Det er flott at du ikke hadde noe problem med å fortelle det til moren din, mange synes selv det kan være litt flaut og vanskelig. Jeg synes ikke nødvendigvis du er for ung for tampong da mange på din alder foretrekker det. Mange velger også å vente!
Selv om venninnene dine forteller ”alle” at de har mensen så trenger ikke du gjøre det. Du skal kjenne etter hva som er greit for deg og det er ingenting galt i å tie om slike ting. Det er personlig og privat for mange og det er helt ok.
Det er sjelden man blør gjennom. Dette kan kanskje skje for de som har veldig kraftig menstruasjon og som ikke bytter bind ofte nok, men det er altså sjelden. Den første dagen i menstruasjonen pleier det ikke blø så veldig kraftig slik at du har god til på å oppdage at du har fått mensen før det blør gjennom. Å ha bind i sekken og å bytte bind en gang i løpet av skoledagen skulle forhindre flekker på klærne. Disse tingene blir du tryggere på etter hvert.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Hjelp fort! Mensen kommer ikke!
Hei, jeg er en jente på 13 år. Måneden er snart ferdig og jeg har ikke hatt mensen enda....friker ut hva faen er galt?!

Uregelmessig?
Hei!
Dersom du ikke har hatt ubeskyttet samleie eller gått ned i vekt i det siste så trenger du ikke bekymre deg. Det er normalt at mensen ikke kommer helt regelmessig, særlig i puberteten.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her! 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning