Helsesøster:

MÅ man bruke BH?

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om pupper.

Publisert Oppdatert

Har ikke fått bryst
Hei. Eg er 11 år og ikkje fått bryst. Alle dei andre jentene i klassen har fått men ikkje eg. I dag etter gymtimene var det en av jentene som spurte meg kvifor eg ikkje brukte BH. Da sa ei anna jente: ho har ikkje bryst okeyy???
Så begynte dei å snakke om meg, mine bryst. Da blei eg flau.
Kortid får eg bryst??
Er det unormalt???

Dette trenger du ikke være flau over

Kjære deg!
Du er 11 år og det er nok mange av de andre jentene som heller ikke har fått særlig store bryster. La utviklingen gå sin gang og ikke bli flau selv om noen av jentene er veldig opptatt av dette. Dersom de diskuterer din kropp kan du si fra om at det er din kropp og at de ikke trenger bekymre seg over dettte - du skal nok få en kropp som fungerer helt normalt!
Det er ikke noe som heter for små bryster. Små bryster er like normalt som store... Nå har heller ikke du små bryster, du er bare ikke kommet skikkelig i gang med utviklingen. Når dette skjer er forskjellig fra jente til jente. Utviklingen din har begynt og i løpet av de neste par årene vil nok mye skje. Brystene utvikler seg over flere perioder i løpet av flere år. At du ikke har fått mensen ennå er heller ikke noe å bekymre seg over. Noen utvikler seg og får mensen tidlig mens andre er senere, begge deler er normalt. Ingenting av det du skriver får meg til å lure på om noe er galt.

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

 

BH
Hei jeg har fått pupper. Men det eneste problemet er at jeg ikke får en BH!!! Alle som har pupper har fått det. Det er så flaut. Men må jeg bruke BH?

Behovet avgjør
Hei! Nei, du Må ikke bruke bh og det er jo først og fremst behovet som avgjør dette. Mange blir litt ømme i brystene når de utvikler seg og kan derfor trenge støtte. Et alternativ til bh kan være topp, gjerne en treningstopp som gir god støtte.

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

 

BH
I gymmen når vi skal dusje så er jeg den eneste som har pupper så jeg er veldig flau. Jeg har spurt mamma men hun sier at jeg ikke får ha BH, hun sier det er for de fra 19 og oppover så jeg vil aldri dusje. HVA SKAL JEG GJØRE?

De andre jentene får nok også pupper snart!
Hei! Du kan jo uansett ikke dusje med bh, så den vil ikke løse problemet med dusjen.
Jeg kan trøste deg med at de andre jentene i klassen din også snart vil få pupper og da blir det snart naturlig for dere. Du er ikke unormal på noen måte, bare litt tidligere utviklet enn de andre jentene. Det er din kropp og den er helt normal. Jeg håper du kan bestemme deg for ikke å skjule den eller være redd for å dusje i gymmen og å godta at utviklingen kom først til deg. Det tar litt tid å venne seg til dette, men det går! Når det gjelder bh, så er det vel kanskje litt lenge å vente til du er 19...? Men, at det kan være litt tidlig nå, det kan vel hende. Jeg tenker at det ikke er alderen, men puppene som avgjør om du trenger bh. Er brystene ømme og vonde eller de plager deg når du skal løpe og hoppe, så kan en topp eller bh gi støtte.

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

 

Små pupper
Hei helsesøster. Eg er ei jente på elleve år,eg vetsje kva eg skal gjøre, eg er den i klassen som har minst pupper, og eg gruer meg til gymtimene, eg er redd for at dei andre jentene skal mobbe meg når dei ser puppene mine...

Du trenger ikke være flau over dette
Hei! Vi er alle forskjellige og noen får store bryst mens andre får små.
Dersom du er kommet i puberteten men ikke merker at puppene vokser så er det helt normalt. Ikke alle er skapt med store bryster, noen er ganske flate mens andre har store bryster, begge deler er like normalt, like sunt og like funksjonelt. Dersom noen skulle mobbe på grunn av dette så sier det mye mer om dem enn om deg. Du er normal og du skal ikke la frykten for hva andre måtte mene bestemme hva du skal gjøre. Ikke la dette bli et problem. Dere er så unge at langt fra alle har begynt å utvikle seg og du har god tid på deg!

Brystene består også av en del fettvev slik at en som er naturlig tynn har mindre bryster enn en som er mer lubben. Vekt har altså sammenheng med størrelsen på brystene.

Ennå er du ung og mye kan skje de neste par årene, brystene er ennå ikke ferdig utviklet om de i det hele tatt har begynt å utvikle seg.
Uansett, så trenger du ikke være noe annet enn du er. Du trenger ikke bruke bh for å passe inn og du trenger ikke være flau over puppene dine eller noe som helst ved den du er!

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

 

Puppene mine har stoppet å vokse!
Hei, helt siden 4.klasse har jeg hatt den samme puppestørelsen, jeg har veldig små pupper og jeg lurer på om de kommer til å vokse mer siden de har ikke det på over 2 år?

Brystene utvikler seg i faser over mange år
Hei! Dersom du er kommet i puberteten men ikke merker at puppene vokser så er det helt normalt. Ikke alle er skapt med store bryster, noen er ganske flate mens andre har store bryster, begge deler er like normalt, like sunt og like funksjonelt. Dette styres av arv og du kan kanskje se i familien at det er mange av damene som ikke har så store bryster?

Brystene består også av en del fettvev slik at en som er naturlig tynn har mindre bryster enn en som er mer lubben. Vekt har altså sammenheng med størrelsen på brystene.

Ennå er du ung og mye kan skje de neste årene, brystene er ennå ikke ferdig utviklet og utvikler seg i faser i mange år ennå!

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

 

Pupper
Hei! jeg lurer på noe. Nesten alle jentene har begynt å få pupper men det har ikke jeg. Er det noe galt med meg?. hilsen jente 11år

Alle utvikler seg forskjellig
Hei! Nei, det tror jeg nok ikke at det er. Du er ”bare” 11 år og slett ikke alle på din alder er kommet i puberteten ennå. Man utvikler seg veldig forskjellig og noen kommer raskere i puberteten enn andre. Det er jo også slik at puppene utvikler seg forskjellig og ikke alle har like store. Noen har små bryst og da vil ikke utviklingen være så tydelig - men det er også helt normalt!

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning