Helsesøster:

«Alle andre barberer leggene...»

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om hårfjerning.

Publisert Oppdatert

Barbere leggene
Hei jeg er en jente på 12 år. Alle jentene på trinnet og klassen barberer leggene... Jeg føler jeg er den eneste som ikke tør. Hver eneste gang jeg skal prøve å barbere leggene blir jeg redd og legger den vekk! Jeg har veldig lyst til å barbere men jeg har et problem, jeg tør ikke...
Jeg syns det er veldig kleint å være den eneste som har hår på leggene!! Hjelp meg fort!

Ikke farlig og du unngår kutt med god høvel og litt forsiktighet
Hei! Det er ingenting som sier at du må barbere leggene dersom du ikke vil eller tør. Om du har hår på leggene eller ikke er det egentlig ikke noen som legger merke til.
Dersom du virkelig føler at du vil gjøre det, så kan du kanskje snakke med foreldrene dine om det og få hjelp fra dem? Det er ikke farlig å barbere leggene, og sår unngår du dersom du er litt forsiktig over legger og knær og bruker en god høvel beregnet for kvinner. Hårfjerningskremer er også et godt alternativ.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Hår der nede... Lyst på hodet, mørkt ”der nede”
Hei helsesøster! Jeg lurte på om det er normalt at jeg som har mørkeblondt eller lysebrunt hår på hodet, har mørkebrunt eller svart hår ”der nede”?

Det er helt normalt!
Hei! Ja, det er helt normalt. Håret på kjønnsorganene er vanligvis noe mørkere enn hodehåret.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Ekstrem hårvekst
Hei helsesøster! Jeg vil bare starte med å si at du har hjulpet meg i mange situasjoner. Takk for det!
Helt siden jeg var 10 år har jeg hatt veldig mye hår over hele kroppen. De mest hårete stedene er under armene, nedentil og på begge beina. Det er utrolig irriterende, ettersom jeg har hatt mye hår på kroppen i snart 2 år, og at de fleste vennene mine ikke har noe hår på kroppen i det hele tatt. Jeg er veldig tidlig i utviklingen, og jeg har fått alle tegn på at jeg er i puberteten. I tillegg er jeg 1.72 cm og veier 59 kg, hvis det spiller noen rolle, og jeg er 100% norsk.

Er det vanlig å ha fått ”alt” innenfor puberteten når man bare går i 6. klasse? Finnes det noe for å ”roe ned” alt litt?

Sjekke hormonnivåene
Kjære deg!
Så godt å høre at du har fått hjelp gjennom siden her :)
Noen har kraftigere hårvekst enn andre, men dersom du har mye hår på hele kroppen så synes jeg du skal snakke med foreldrene dine om det og få sjekket at hormonene dine oppfører seg som de skal. Det kan også være mulig å få støtte til permanent hårfjerning dersom problemet anses som stort nok. Først og fremst synes jeg altså at du skal sjekke hormon nivåene dine.

Det er normalt å ha en voksen kroppsbehåring når du er 12 år. For de som er godt i gang med puberteten vil også hårveksten ha satt fart. Et trøstens ord kan være at kraftig hårvekst kan ses på som et sunnhetstegn, og moten skifter slik at du nok kan oppleve tider da du er glad for hårveksten. Hårene kan fjernes når det føles ukomfortabelt å ha dem der - særlig legger, bikinilinje og under armene er det mange som barberer, vokser og epilerer for å fremstå som mindre hårete. Dette er ikke så vanskelig å greie og dersom du snakker mer moren din har nok hun gode råd å komme med. Det finnes ikke noen enkel metode for å ”roe ned” normal hårvekst.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

hårete ben
Hei, jeg har veldig hårete ben og det gjør at jeg syntes det er flaut å gå med shorts.
Hvordan barberer man seg?
Hva skal jeg bruke?

Ganske lett å fjerne hårene på leggene
Hei! Dersom du vil barbere leggene så er det ganske lett. Du kan bruke barberhøvel for jenter, hårfjerningskrem, voks, epilator eller ladyshaver. Barberhøvel kan være det letteste, men den må brukes ganske hyppig da hårene vokser fort ut igjen, det samme gjelder ladyshaver og hårfjerningskrem. Voks og epilator napper hårene ut med roten og kan gjøre ganske vondt til å begynne med. Voks kan også kreve øving for å få til. Fordelen med de smertefulle behandlingene er at hårene da holder seg lengre borte.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Hår på hendene og beina

Hei, jeg er en jente på 11 år, jeg har mye hår på hendene og beina. Det er mye lengere enn di andre jentene i klassen min. Jeg vet ikke om det er normalt. Jeg håper på et svar!

Kraftigere hårvekst i puberteten
Hei! Det er helt normalt med hår på kroppen. Vi er forskjellige og noen har mer hår enn andre. Dette har også med puberteten å gjøre og hårveksten blir kraftigere når du kommer i puberteten. Kanskje er du litt tidligere ute enn de andre?
Det finnes også sykdommer hvor økt hårvekst er et av symptomene, men da blir gjerne hårene lange, mørke og tykkere enn normalt. Noen folkegrupper har også mer kroppsbehåring enn andre. Dersom du er i tvil om hårveksten din er normal så kan du snakke med foreldrene dine eller helsesøster på skolen om det.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Hjelp meg. Barbering av rompa
Hei. For meg så virker det som om at det er farlig og barbere rompa, er det det? Også skal jeg til syden snart, og jeg vill ikke at hår skal vises i underlivet, hvordan kan jeg klippe det. Pluss at jeg har brukt og klippe håret i rompa ikke barbere det, er det farlig å klippe det?(klipper det aldri helt ned) men jeg syns det er ekkelt å ha hår i rompa/trusa,så derfor klipper jeg det, har sikkert klippet det ca5 ganger no. Håper på å få svar!!!!!

Ikke nødvendig å fjerne alt håret
Hei! Håret vises ikke gjennom trusa dersom trusa ikke er veldig gjennomsiktig. Det er slett ikke nødvendig å barbere håret i underlivet. Det er ikke farlig, men det skaper ofte flere problemer enn det løser. Kløe, røde nupper og stikking når håret begynner vokse ut. Å fjerne håret helt i underlivet øker også risikoen for infeksjoner som sopp og vaginose i skjeden.
Å klippe håret gir ikke de samme plagene som å barbere.
Å ta bikinilinja er en annen sak selv om det ofte gir samme problemene med kviser og nupper. Når du barberer selve kjønnsorganene så er det mange bakterier i underlivet og det kan fort bli betennelser i hårsekkene. Håret er stivere enn ellers på kroppen slik at det kan snu seg og vokse litt innover og også irritere hårsekkene. Det er mange som plages av røde prikker som klør og svir på grunn av disse tingene. i tillegg vil intimbarbering endre det sårbare miljøet i skjeden slik at man lettere kan få sopp og andre infeksjoner. Om du likevel velger å fjerne hårene der, så unngå sterke hårfjerningskremer. Du kan klippe håret før du fjerner det helt. Elektrisk lady shaver eller hår trimmer kan brukes. Er hårene myke etter et langt bad eller en varm dusj, så er det lettere å kutte den og å unngå at de snur seg og vokser innover og du kan unngå noen av de røde prikkene.... Du kan smøre huden med barberkrem eller skum beregnet for intimbarbering. La skummet sitte litt før du barberer. Etter barberingen vasker du huden godt for å minske faren for infeksjoner. Bruk gjerne også en intimsåpe. Smør gjerne med en god pleiende krem beregnet for underlivet og la den trekke inn. Slike kremer får du kjøpt på apoteket, og en del av de man bruker på spedbarn egner seg godt. Når man ikke har hår nedentil bør du bruke gode truser og sørg for at det holder seg tørt nedentil slik at det ikke gnisser og blir sårt. Du kan også bruke babypudder nedentil for å holde området tørt....

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen