bøker:

- Aldri la noen fortelle deg at du ikke kan!

Tonje Tornes har skrevet boken Hulder - her er hennes beste skrivetips!

Publisert Oppdatert

Tonje Tornes jobber til daglig som tegneserieredaktør, men nå debuterer hun også som forfatter! Hun har skrevet boka Hulder, og vi har bedt henne svare på noen spørsmål her på Julia.no.

Synes du Hulder høres spennende ut? Her kan du vinne en signert bok!

Hei Tonje! Kan du fortelle litt om hva Hulder handler om?
Hei Kirsti! Det kan jeg vel. Hulder handler om Erik, en tenåringsgutt som kan se det ingen andre kan se. Blant annet hulderfolket. Det samme kan hans mor. Men hun er innesperret på en psykiatrisk institusjon fordi evnene har gjort henne gal. Han er alene, og huldrene har tenkt å bortføre ham.

Hvordan kom du opp med ideen?
Jeg satt og kjedet meg da jeg var student og hadde en forelesning i kulturstudier. Satt og drodlet litt i kladdeboken mens forelserens stemme om sjamanisme og magi blandet seg med det jeg tegnet. Plutselig så jeg Erik helt tydelig for meg. Den litt inbitte og mutte unggutten som ikke selv forstår at han er magisk.

Hvordan gikk du frem da du var i gang med boka?
Jeg jobbet lenge med å skrive fram Erik. Jeg likte at han hadde en tragedie i fortiden sin. Han har jo sett sin mor ta et liv. Og jeg trengte at han var ensom. Men etterhvert syntes jeg historien ble veldig trist og mørk. Så det var nesten at hun tvang seg selv fram. Hun som er blitt Eriks motstykke i boken: Nemlig den sexy hulderen Flora. Da jeg fortalte om henne til venner fikk jeg veldig bra respons, og da jeg endelig vågde å sende inn manuset til forlag var det Flora jeg fikk mest skryt for. Selv om jeg har brukt uendelig mye mer tid på Erik. Kanskje Floras vesen ligger nærmere mitt eget?

Hovedpersonen din er jo en gutt! Hvordan har det vært å skrive fra en gutts perspektiv?
Jeg hang mye med gutter i ungdomsårene og lærte i den tiden at de ordlegger seg på en annen måte. Samt at de ofte reagerer mer ut i verden når de blir sinte. Mens jenter kan ha en tendens til å ta sinnet sitt innover og la det komme ut på mer snikete vis. Erik har i hvert fall denne utagerende måten å være sint på. Det gjør ham ikke så veldig populær … Når det gjelder lengsler er gutter og jenter til forveksling like. Så det var ikke noe problem å skrive om Eriks fantasier sånn sett.

Hva slags tilbakemeldinger har du fått fra ungdommer som har lest boka?
En jente skrev til meg at hun visste ikke hva hun skulle gjøre fram til neste bok. Det var veldig fint å lese. Hun savnet rett og slett Erik. Det kjenner jeg meg igjen i. Jeg savner ham også når jeg ikke skriver om ham.

Klikk deg videre for å lese flere svar fra Tonje - blant annet om hvordan hun har slitt med lese- og skrivevansker!

Tror du litt på at huldre og overnaturlige vesener finnes i virkeligheten?
Ha, ha! Jeg tror sjelden på ting jeg ikke vet. Så jeg aner ikke om noe slikt finnes. Men det som er kult er at våre forfedre og -mødre, om de trodde på det eller ikke, har kommet opp med så kule skikkelser som Huldra, Nøkken, Nissen, ja til og med Gamle-Erik – som var jævelen selv.

Hvordan har det vært å debutere som forfatter? Skummelt? Spennende?
Begge deler! Jeg er fortsatt sånn fnisete glad hver gang jeg ser boken min i en bokhandel! Tenk der står den! Tenk at alle kan lese. Det er helt sykt!

Har du noen tips til Julia-lesere som drømmer om å bli forfattere?
Ja! Skriv ned ideer, tanker og innspill. Hele tiden! Ha alltid noe å skrive på. Alt kan brukes i en fremtidig tekst. Mange forfatterspirer bruker mye tid på å beskrive vonde og vanskelige ting. Og det er bra det. Men prøv også å beskrive de morsomme og flaue hendelsene. Ofte kan følelser bli sterkere på papiret hvis man forteller dem med litt humor og distanse. Det høres rart ut! Men det er sant.

Hvorfor bør man lese Hulder? 
He … Ber du meg om å skryte av egen bok? (Gulp!) Det er ikke så lett ... Men jeg kan prøve: Dere bør lese Hulder fordi den gir en moderne innføring i nordmenns magiske forestillinger. Nei, nei … Dette er umulig! Les den fordi den er spennende! Ok?

Du er allerede i gang med oppfølgeren – hvor mange bøker kommer det, og kan du røpe litt av handlingen i de neste Kire-bøkene?
Det er planlagt tre bøker. Så får vi se etter det. Men jeg kan røpe såpass mye av bok nr 2 at i den kommer både demoner og marer og oppsøker Erik og de andre magiske barna. Og så kommer det magi-bistandsmedarbeidere fra India. Norge er nemlig et U-land i verden når det gjelder magi, så vi må få hjelp av de mer bedrestilte landene på dette området.

Har du noe mer du vil legge til?
Jaaa … Å bli forfatter har alltid vært en stor og hemmelig drøm for meg. Jeg har vært glad i å dikte fram historier og enda mer glad i å fortelle dem. Men på skolen slet jeg med skrive- og lesevansker, så det var liksom ikke ”forfatter” studieveilederen anbefalte meg å satse på. Men det at man stiller dårligere enn andre i et fag, betyr ikke at man ikke kan lykkes med det. Jeg måtte jobbe dobbelt så mye med norskfaget som de andre, men mestringsfølelsen min da jeg lykkes var også dobbelt så stor. Så aldri la noen andre fortelle deg at du ikke kan. Men finn ut, og vær ærlig, med deg selv om hva du er villig til å legge ned av innsats for å få noe til.

Takk for intervjuet, Tonje! Vi ønsker deg masse lykke til med de neste bøkene om Erik!

Synes du Hulder høres spennende ut? Her kan du vinne en signert bok

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning