puberteten:

Å snakke om puberteten

Hvem kan man snakke med? Og hvordan gjør man det?

Publisert Oppdatert

Sjenert
De aller fleste er ganske sjenerte når det kommer til å snakke om puberteten og hva som skjer med kroppen. Det er noe veldig privat, og noe som mange synes det er flaut å snakke om. Men man har jo ofte hundre ting man lurer på! Så hvem kan man spørre? Og hvordan bør man gå fram?

Snakk med moren din
Som jente er det mest naturlig å snakke med moren din om puberteten. Hun er mest sannsynlig den personen som kjenner deg aller best, og dessuten har hun jo vært igjennom nøyaktig det samme selv!

Kanskje har hun og du allerede hatt en liten prat? Hvis ikke, er det ikke noe i veien for at du kan ta initiativet dersom det er noe du lurer på. Spør om hun kan komme inn på rommet ditt litt, eller ta det opp når dere er alene, dersom du synes det er litt flaut. Ikke vær redd for å spørre om tingene du lurer på!

Den første gangen du får mensen, kan det også lønne seg å snakke med mamma. Hun vet hvor ofte man må skifte bind/tampong, hvor lenge det pleier å vare av gangen, hva man bør gjøre hvis man får vondt i magen, og så videre. Antakelig er det jo også hun som kjøper inn bind og tamponger, og kan hjelpe deg med å finne frem til hva som passer best til deg.

Faren din har selvfølgelig også peiling, men mange synes det er minst flaut å snakke med moren sin iallfall i begynnelsen.

Eller kanskje du har en eldre søster som kan hjelpe deg med å kjøpe din første BH? Noen venninner du kan snakke med alt om?

Ikke tenk på at det er flaut
Det viktigste er å ikke tenke på at det er flaut å snakke om puberteten. Det er noe alle skal gjennom, og noe alle voksne du kjenner har opplevd. Du vil dessuten helt sikkert merke at etter å ha snakket med noen om det en gang, er det mye lettere å ta det opp en gang til.

Så hva med å begynne litt forsiktig? En grei måte å fortelle moren din at du har fått mensen, er for eksempel å spørre om hun kan kjøpe med bind/tamponger til deg fra butikken.

Og vi gjentar en gang til: Puberteten er IKKE flaut. Moren din vil jo gjerne hjelpe deg, og setter helt sikkert pris på at du kommer til henne for å stille spørsmål. Det viser jo bare at du stoler på henne!

Info på nettet
Dersom du likevel synes alt som har med puberteten er kjempeflaut, og ikke tør å prate med noen om det, er det mange nettsteder som har svar på det du lurer på. Her på julia.no har vi laget mange artikler om puberteten, og det finnes flere sider hvor man kan sende inn spørsmål og lese andres. Blant annet her på Helsesøstersiden vår.

Hvem synes du det er lettest å snakke om puberteten med? Noen tips til hvordan man kan gjøre det enklere?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning