søsken:

6 tips for å være en god lillesøster!

Kom bedre overens med storesøsknene dine.

Publisert Oppdatert

Når man er minst, kan det av og til virke som om man aldri får lov til de samme tingene som storesøsknene sine, og mye virker blodig urettferdig. Men så kan man jo lære ganske mye av dem også! Å ha et godt forhold til søsknene sine er viktig, og her får du noen tips som kan gjøre det litt bedre.

La dem være i fred innimellom
Selv om du kanskje aller helst vil være sammen med storesøsteren eller storebroren din så mye som mulig, må du huske på å gi dem litt privatliv også. Spesielt når de har besøk av sine venner, er det greit å skygge banen selv om det kan være kjempespennende å høre på hva de snakker om.

Akseptér forskjellene
Har du søsken som er eldre enn deg, er det helt naturlig at de får lov til mer enn deg. For eksempel være ute lengre og legge seg senere på kvelden. Kanskje se en film som du er for liten til. Men sånn er det bare! Det er forskjell på dere, og selv om det kan virke blodig urettferdig, kan du jo tenke på at din tid kommer: Når du blir like gammel, får du også lov til de samme tingene!

Gi komplimenter
Selv om det iblant kan virke som om storesøsken gir fullstendig blaffen i småsøsken, er det selvfølgelig ikke sånn. Din mening teller også! Så hvis søsteren din har sminket seg fint, si det til henne! Eller skryt av den nye buksa til broren din. Å gi inntrykk av at du synes storesøsteren/broren din er kul, blir garantert satt pris på! (Selv om de ikke vil innrømme det...)

src="upload/modules/articles/articles/image/original/70131461056.jpg" alt="" />

Spør, men ikke mas
For storesøsken finnes det ikke så mye som er verre enn slitsomme og masete småsøsken. Jo mer du maser, jo mindre sannsynlig er det at du oppnår det du vil. Du skal selvfølgelig spørre hvis det er noe du vil, men kanskje du kan gjøre det på en annen måte? Lag en tegning av deg selv hvor du har på deg den toppen du så gjerne vil låne av søsteren din. Kanskje det funker? Vær kreativ, og unngå for enhver pris å være masete!

Hjelp til
Det er ikke sikkert du tenker over det, men storesøsken har ofte mer plikter hjemme enn det du har. Det varierer selvfølgelig fra familie til familie, men småsøsknene slipper som regel litt lettere unna. Plikter som å støvsuge, vaske opp, rydde rommet osv. er mest sannsynlig ikke noe de setter så veldig pris på, så hvorfor ikke tilby deg å hjelpe til litt? Så går jobben fortere, og dere får gjort noe sammen!

Ikke sladre om småting
Det kan være fristende å løpe til mamma eller pappa hver gang storebror/søster gjør et eller annet de ikke får lov til. Men er det virkelig nødvendig å sladre hver gang? Er det noe alvorlig, skal du selvfølgelig si ifra til mamma og pappa. Men mindre småting kan du tjene på å holde som en hemmelighet mellom deg og broren/søsteren din. Husk at det kan gå den andre veien også: Holder du på en hemmelighet for dem nå, holder de kanskje på en for deg senere!

Har du søsken? Kommer dere godt overens?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning