deg

10 tips for å bli mer opplagt

Sovner du timen? Kanskje finner du løsningen her.

Publisert Oppdatert

Vi trenger alle å være opplagt for å komme gjennom hverdagen. Vi skal jo huske masse, lære nye ting og samtidig glede oss over stort og smått vi opplever. Hvis du er lei av å duppe av i timen eller gjespe deg gjennom telefonsamtaler, bør du ta en titt på disse tipsene.

 

1. Sørg for å få nok søvn!

Ungdommer i puberteten trenger gjerne mer søvn enn voksne. Det kjedelige er kanskje at det smarteste er å legge seg litt tidligere, uten pc eller telefon i senga. Å ta igjen søvn ved å sove lenge i helgene hjelper dessverre ikke stort.

2. Drikk vann!

Alle cellene i kroppen din trenger vann for å fungere, og hvis du kjenner at du er tørst, burde du ha drukket noe for lenge siden. Et smart tips er å drikke et stort glass vann når du står opp om morgenen. Da kommer kroppen din i gang.

3. Spis frokost!

Dette tipset er veldig enkelt og veldig effektivt. Og likevel er det mange som hopper over frokosten. Mat er energi, og du trenger energi for å våkne opp. Hvis du du ikke har matlyst, kan du begynne med noen bær, litt nøtter eller en halv banan. Det klarer du. Og så kan du spise litt mer frokost om en liten stund.

4. Ta en powernap!

Hvis du er helt ukjørt når du kommer hjem fra skolen og ikke vet om du orker å gå ut igjen, kan det hjelpe med en liten lur. Men den må være liten, å sove på sofaen i to timer er ikke lurt. Sett på vekkerklokke og ikke sov mer enn 20 minutter. Da får hodet ditt nullstilt seg og du blir klar for resten av dagen.

5. Le!

Å le får kroppen til å produsere hormonet endorfin, som får deg til å føle deg bra. Men dette hormonet gir også energi, så en god latter kan være en fin vekker. Hvis du ikke synes noe er morsomt, gjør ikke det så mye, for du kan godt le en falsk latter. Kroppen merker nemlig ikke forskjell på en ekte latter og en kunstig gapskratt.

6. Få i deg vitaminer!

Hvis du får i deg for lite av noe som kroppen trenger, kan du være sikker på at et av symptomene er trøtthet og uopplagthet. Hvis du passer på å spise fem om dagen og få litt sol på kroppen hver dag (slik at kroppen kan produsere D-vitamin), blir du garantert mer opplagt.

7. Ikke spis sukker istedenfor mat!

Dette er et kjedelig råd, men det er dessverre helt sant at det ikke er lurt å spise sukker for å få energi. Tingen er at du kommer til å føle deg litt våknere med det samme, men det er bare forbigående og etterpå blir du bare trøttere. Spis noe mat isteden. Så kan du spise sjokolade senere.

8. Planlegg bedre!

Hvis hverdagen din er stressende, blir du nok også ekstra sliten. Noen ganger er det ikke så mye som skal til for å redusere stresset. Pakk skolesekken din kvelden før, sett av fem minutter ekstra til frokosten, sørg for å ha bedre tid til bussen, lag en liste over ting du må huske. Bedre oversikt og bedre tid betyr mindre stress.

9. Dans litt!

Det er veldig lett å forsvinne inn i pc-en eller tv-en på sløve ettermiddager. Men noen ganger kan det være lurt å gjøre noe annet. Sett på musikk høyt og dans for deg selv på rommet ditt. Det gjelder spesielt hvis du ikke trener noe særlig til vanlig. Kroppen blir glad av å bevege seg litt.

10. Få frisk luft!

Hvis du er kronisk trøtt når du kommer på skolen om morgenen, kan det hjelpe å få litt frisk luft først. Gå av et busstopp for tidlig eller ta en rask runde eller to rundt skolebygningen før du går inn.

Lykke til!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen