10 tips

Snu døgnet til skolestart

Har søvnrytmen din sklidd ut i ferien? Det ordner seg!

Publisert Oppdatert

En lang sommerferie uten hverdagsrutiner kan fort skli ut i sene netter og lange morgener i senga. Ingenting galt med det, men når skolen begynner igjen, er det ekstra tungt å komme i gang hvis hodet ditt bare lengter etter puta.

Her er 10 tips som hjelper deg å snu døgnet de siste dagene før skolestart:

1. Legg deg tidlig. Vi vet, kjedelig tips, men det er første bud. Sørg for at du er skikkelig utslitt en dag (etter trening, for eksempel, eller en lang kveldstur), og legg deg når du vanligvis legger deg når du skal på skolen.

2. Sett på vekkerklokke, og legg den på den andre siden av rommet. Hvis du er typen som liker å snooze, må du bruke to vekkerklokker. Én til litt slumring, og én som tvinger deg ut av senga.

3. Ha en overnatting med en venninne og bli enige om at dere skal legge dere tidlig og stå opp i rimelig tid dagen etter. Det er lettere når man er to.

4. Avtal noe tidlig! Hvis du vet at noen står et sted og venter på deg, kommer du deg lettere opp.

5. Ikke bruk mobilen eller PC-en etter klokka 22 hvis du synes det er vanskelig å få sove.

6. Lag en venneutfordring! Sett opp en gruppechat, og send bilde av dere selv (ute av senga) om morgenen. Den siste som poster, må gjøre noe for resten.

7. Allier deg noen i familien som står opp tidlig. Be dem om å vekke deg og ikke gi seg selv om du protesterer.

8. Sov med gardinene trukket fra og døra til rommet ditt åpen. Det går fint på natten når det er mørkt og stille, men når dagen begynner blir du vekket av lys og lyder.

9. Lag deg et system med belønning og straff. Hvis du ikke kommer deg opp når du har tenkt, får du for eksempel ikke bruke Instagram den dagen. Belønninger er mye morsommere, selvsagt :).

10. Last ned en søvn-app til telefonen din. Den måler hvor godt du sover, og passer på å vekke deg når du sover lett. Det er mye lettere å våkne da.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning