10 myter om å være jente

Det er kvinnedagen i dag, og du må lese denne!

Foto: Getty images
Publisert Oppdatert

Det er 8. mars i dag, som er den internasjonale kvinnedagen. Mange pleier å si "gratulerer med dagen", og det er selvsagt hyggelig, men egentlig er ikke poenget å feire at du er jente eller kvinne.

Poenget er å ha en dag hvor det skrives og snakkes om alle de skjevhetene som fremdeles finnes mellom kvinner og menn i 2016. Både ute i verden og her hjemme.

Noen av disse ulikhetene kommer av oppfatningene vi har av hva en jente er og kan være. Det er fryktelig mange myter der ute, altså noe folk tror er sant, men som ikke er det. Visste du at disse 10 tingene var myter?

 

1. Jenter er flinkere til å snakke om følelser.

Det kommer an på hva man er vant til til, enten hjemmefra eller blant venner. Noen har øvd seg mye, og er derfor flinke til å snakke om følelser. Det kan like gjerne være gutter.

Hvis du er jente og synes det er vanskelig å snakke om følelser, er du med andre ord helt normal!

 

2. Jenter er dårligere enn gutter i matte og naturfag.

Nei, det er ikke sant. I skolealder er det faktisk vanlig at jentene ligger foran guttene, og aller viktigst er forskjellene fra person til person. Det finnes både gutter og jenter som er flinke i matte. Og som ikke er så flinke i matte.

I Norge er det flere gutter en jenter som studerer den typen fag på universitetet, men det er ikke fordi de er flinkere.

 

3. Jenter er født med en jomfruhinne som «sprekker» og blør første gang de har sex.

Dette er ikke sant. Jenter har tynne hudfolder på innsiden av skjeden. Det er ikke en hinne, det er mer som en krans, noen har mye og andre har lite. Disse hudfoldene kan få rifter og blø første gang man har sex, men det er minst like vanlig å ikke blø i det hele tatt. Hudfoldene er der hele livet, og kan forandre seg med puberteten, fødsel og alder. De kan til og med gro tilbake hvis de blir skadet. Det er umulig å se på dem om en jente har hatt sex eller ikke.

Obs! Det er faktisk mange voksne som ikke vet at dette er en myte. Les mer om det her på Ung.no!

 

4. Jenter baksnakker og liker drama og sladder.

Nei, dette har ikke noe med jenter å gjøre. Både gutter og jenter kan baksnakke og sladre. Om det er vanlig i venninnegjengen din, så er det fordi noen har begynt med det og resten har fulgt etter. Det går fint an å la være, og det finnes massevis av jenter som ikke driver med baksnakking!

 

5. Jenter kan ikke spille dataspill.

Bare tull. Det er ingen forskjell på gutter og jenter. Det kommer bare an på hvor mye man spiller. Hvis guttene i klassen er flinke, er det fordi de har spilt masse, ikke fordi de er gutter. Og hvis en jente får pes (av gutter eller andre) når hun spiller, synes hun kanskje ikke det er like gøy, og ender opp med å spille mindre. Alle som liker å spille bør fortsette med det!

Og dessuten: Internasjonalt er det flere jenter enn gutter i gaming!

 

6. Hvis en gutt er utro, er det jenta han er utro med sin skyld.

Hvis kjæresten din og en annen jente kysset, ville du blitt sint på henne? Sikkert. Både gutter og jenter tenker nemlig ofte at det er jenta sin feil. Grunnen er noen eldgamle ideer om at jenter manipulerer og gutter ikke kan styre seg. I tillegg er det vanskelig å være sint på på noen man er glad i.

Men sannheten er at det er den som har en kjæreste som har ansvar for å ikke kysse noen andre. Alltid. Og det gjelder både gutter og jenter.

 

7. Jenter blir sure av å ha mensen eller PMS.

Det er sant at hormoner kan føre til humørsvingninger, og det er ingenting galt med det. Men det betyr ikke at alle jenter blir sure av å ha mensen. Langt derifra, mange kjenner ingen forskjell på humøret i det hele tatt. Begge deler er helt normalt.

Og hvis du er uenig i noe eller bare i dårlig humør, er det ikke greit at folk spør om det er fordi du har mensen. Det er faktisk diskriminerende, si det til dem.

 

8. Jenter må ta det som en kompliment hvis gutter roper og plystrer etter dem på gata.

Nei, det trenger de slett ikke. De kan gjøre det hvis de vil, men mange synes plystring er ubehagelig, og det er faktisk ikke noe rart.

Grunnen er at gutter ikke roper og plystrer for å være hyggelige, de bruker jenta (og utseendet hennes) for å tøffe seg. Men ofte skjønner ikke guttene at mange jenter synes det er ekkelt, de gjør bare det samme som eldre gutter gjør.

Si ifra til dem, så skjønner de det kanskje etter hvert!

 

9. Alle jenter liker …

… å pynte seg?
… å shoppe?
… sjokolade?
… romantiske komedier?
… gutter?
… rosa?

Det er kjempevanlig blant både barn og voksne å si «alle» jenter (eller gutter) er sånn og sånn eller liker det og det. Det er bare tull. Det finnes ingenting alle jenter liker. Vi er alle forskjellige personer, og det er personen du er som bestemmer hva du liker og ikke liker.
Det kan godt hende at alle venninnene dine liker romantiske komedier, men det betyr likevel ikke at alle jenter gjør det.

Det er absolutt ingenting galt med verken romantiske komedier, å pynte seg eller å like sjokolade (selvsagt!), poenget er at det ikke finnes noen regler som jenter må følge. Det er bra at vi er forskjellige!

 

10. Størrelsen på tampongen kommer an på størrelsen på skjeden.

Nei, det er ikke slik det funker. Hvilken tampongstørrelse du trenger kommer an på hvor mye du blør. Skjeden er elastisk og utvider seg etter behov, det er ikke et hulrom som må «tettes igjen». Jenter som bruker stor tampong har ikke større skjede enn andre jenter.

(Obs! Det kan likevel være lurt å begynne med minste størrelse første gangen du bruker tampong, selv om du blør mye. Det er fordi at før du har lært deg teknikken, er det lettere å sette inn en liten tampong.)

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning