JAN TORE KJÆR FRA «FARMEN KJENDIS» SLET MED TØFFE SMERTER

Jan Tore Kjær opplevde marerittet på ferie: – Jeg trodde jeg skulle dø

Jan Tore Kjær opplevde marerittet. På ferie i Italia fikk han høy feber, store smerter og utslett over hele kroppen.

<b>JAN TORE KJÆR: </b>– Jeg håper jeg slipper tilbakefall, men jeg er ikke helt «ute av skogen enda», sa ishockeyprofilen til Her og Nå i 2019. På bildet til venstre er Jan Tore på sykehus i Toscana i det som ble et ublidt møte med det italienske helsevesenet.
JAN TORE KJÆR: – Jeg håper jeg slipper tilbakefall, men jeg er ikke helt «ute av skogen enda», sa ishockeyprofilen til Her og Nå i 2019. På bildet til venstre er Jan Tore på sykehus i Toscana i det som ble et ublidt møte med det italienske helsevesenet. Foto: Privat
Sist oppdatert

Jan Tore Kjær (54) kom tidlig inn som utfordrer i årets sesong av «Farmen kjendis» og har bitt seg fast i konkurransen.

Den tidligere ishockeykeeperen og eksdirektøren i Vålerenga Ishockey har de siste årene vært å se i flere TV-programmer som «Iskrigerne», «Skal vi danse», «Sofa» og «Kompani Lauritzen».

Deltaker i «Farmen kjendis»

Nå ønsket han å teste seg selv og det enkle liv på landet.

– Vi har det jo til vanlig veldig godt med god mat, vin og komfort til over pipa. Så jeg ville utfordre meg selv også som menneske, forteller han til VG.

Oppholdet på Steinsjøen gård gjorde imidlertid at Jan Tore måtte gjennom en stor prøvelse.

– Jeg har jo fobi mot å bli møkkete på hendene, og jeg hater bæsjelukt og bæsj. Jeg klarte jo ikke å skifte bleie på datteren min da hun var liten, innrømmer han til TV 2.

<b>FARMEN KJENDIS:</b> Jan Tore måtte overkomme en stor fobi da han sa ja til å leve som for 100 år siden. På Steinsjøen gård var det dyremøkk overalt i tillegg til utedo. Her med Aleksander Sæterstøl på «Farmen kjendis».
FARMEN KJENDIS: Jan Tore måtte overkomme en stor fobi da han sa ja til å leve som for 100 år siden. På Steinsjøen gård var det dyremøkk overalt i tillegg til utedo. Her med Aleksander Sæterstøl på «Farmen kjendis». Foto: TV 2

Han begynner å brekke seg bare han snakker om temaet. På «Farmen kjendis» lever deltagerne 100 år tilbake i tid, og sanitærforholdene var ikke de samme som i dag.

– Utedoer som luktet dritt, uffa meg. Samtidig vasset man i dyrebæsj overalt på gårdstunet, beskriver han til VG.

Les også: Farmen kjendis-delta­gernes kalddusj: – Vi har ikke strøm eller inn­lagt vann

Bitt av insekt i 2019

I 2019 opplevde imidlertid Jan Tore noe som var mye verre. På ferie i Sør-Afrika ble han trolig bitt av et insekt. Symptomene fikk han først da han var hjemme i Norge igjen, kort tid før han og kona Anne (54) skulle reise til Italia.

Under oppholdet i Sør-Afrika ble han nemlig bitt av et insekt - et bitt som nesten skulle nesten ta livet av ham. Det var datteren Jenny, Kjær var på reise med, og de hadde en opplevelsesrik tid sammen.

– Sør-Afrika var helt fantastisk! Flott natur og et eventyrlig dyreliv. Det var ikke før jeg kom hjem at jeg begynte å ane at noe var galt, fortalte Kjær til Her og Nå i 2019.

Etter oppholdet i Sør-Afrika skulle han og kona Anne (54) videre på ferie til Toscana i Italia.

– Alt var som vanlig, inntil et par dager før avreise. Da begynte jeg å kjenne meg litt klam og svett. Formen var dalende, men jeg tok smertestillende og satset på at det ville gå over. Da vi landet i Italia, følte jeg meg skikkelig dårlig, fortalte han om opplevelsen.

Ishockeyprofilen er ikke den som vanligvis klager eller legger seg ned uten grunn:

– Men jeg må innrømme at jeg aldri noensinne har følt meg verre, sa Jan Tore til Her og Nå i 2019.

De sjekket inn på hotellet i Toscana, og Jan Tore fikk endelig lagt seg i hotellsengen.

<b>NY FERIE:</b> – Ferien i Italia ble ødelagt og det kostet meg en Hellas-tur, spøkte Jan Tore tilbake i 2019, som spanderte tur på kona og datteren til Hellas i etterkant. Her er datteren Jenny på safaricampen i Sør-Afrika.
NY FERIE: – Ferien i Italia ble ødelagt og det kostet meg en Hellas-tur, spøkte Jan Tore tilbake i 2019, som spanderte tur på kona og datteren til Hellas i etterkant. Her er datteren Jenny på safaricampen i Sør-Afrika. Foto: Privat

Oppdaget svart flekk

– Jeg hadde høy feber hele natten. Jeg svettet, skalv og det var vondt overalt. Da jeg våknet dagen etter, hadde jeg utslett over hele kroppen. Alle lymfekjertlene mine hadde hovnet opp og var ømme. Det virket som om hvor enn jeg kjente på kroppen så var det en kul. Jeg oppdaget også at det var en svart flekk på hofta med en rød og svart ring rundt, fortalte Kjær i 2019.

Ekteparet ville hjem reise hjem, og de kontaktet forsikringsselskapet. Da ble de bedt om å ta kontakt med et sykehus.

Selv om Jan Tore hadde tatt alle de nødvendige vaksinene før safari-reisen, mistenkte han at sykdommen kunne ha sammenheng med turen til Sør-Afrika.

Jeg fryktet at det kunne være malaria, sa han til Her og Nå.

<b>BLODIG MØTE:</b> – Neste gang jeg blir syk i utlandet, skal jeg på et privat sykehus. Vi gikk fra å være redde til livredde da vi havnet på det italienske sykehuset, fortalte Jan Tore til Her og Nå i 2019.
BLODIG MØTE: – Neste gang jeg blir syk i utlandet, skal jeg på et privat sykehus. Vi gikk fra å være redde til livredde da vi havnet på det italienske sykehuset, fortalte Jan Tore til Her og Nå i 2019. Foto: Privat

Jan Tore fortalte om en dramatisk og frustrerende tid i møte med det italienske helsevesenet.

– På sykehuset spurte vi etter engelskspråklig hjelp og ble raskt henvist til akutten. Men den engelske hjelpen kom aldri. Ingen snakket engelsk. Vi brukte Google Translate for å snakke med legen. Personalet tok blodprøver og forsvant. Plutselig var de tilbake og jeg ble skysset inn på et rom med mange andre syke mennesker.

– Her satte de kanyler mens blodet «sprutet». Kanylene måtte derfor byttes flere ganger før de fikk bukt med blødningen. Jeg ble så koblet til to store «poser». Jeg visste ikke hva de ga meg, annet enn at jeg fikk noe intravenøst, fortalte Kjær.

Borreliose

TV-profilen sendte bilde av utslettet og det svarte merket til eieren av safari-campen han hadde vært på. Etter litt tid fikk han beskjed om at de trodde det var African Tick Bite Fever, bedre kjent som borreliose – en sykdom man kan pådra seg etter flåttbitt.

– Da jeg googlet African Tick Bite Fever, hadde jeg absolutt alle symptomene. Kona var selvfølgelig veldig bekymret, for alt på sykehuset virket utrolig amatørmessig. Anne spurte gjentatte ganger den som behandlet meg om hun var lege. Til slutt ble legen irritert og dro frem identitetskortet sitt fra lommen. Det viste at hun faktisk var lege, fortalte han.

– Rett før vi reiste, leste vi tilfeldigvis at Italias sykehus er verst i Europa når det gjelder resistente bakterier. Det hjalp heller ikke på humøret, forteller Jan Tore, som klarer å le av hendelsen nå som han har fått den på avstand, sa han til Her og Nå i 2019.

Dag ble til kveld på sykehuset, og Jan Tore følte seg fremdeles like dårlig.

– Da fikk vi plutselig beskjed om at jeg skulle sendes hjem. Jeg fikk utdelt seks kanyler med tilhørende pulver. Jeg forsto at jeg skulle blande ut pulveret, for så å sette sprøytene på meg selv. I tillegg fikk jeg 25 milligrams kortisontabletter som jeg skulle ta i 14 dager. Så sterke tabletter får du ikke i Norge. Jeg fikk også med meg en epikrise på italiensk som jeg ikke forsto noe av, fortalte han.

Les også: 14 ting du bør vite om flått

<b>UHELDIG I AFRIKA:</b> Jan Tore Kjær har vært i Sør-Afrika én gang tidligere. Da falt han av en hest og brakk fem ribbein.
UHELDIG I AFRIKA: Jan Tore Kjær har vært i Sør-Afrika én gang tidligere. Da falt han av en hest og brakk fem ribbein. Foto: Privat

Måtte sette sprøyter selv

Ekteparet dro tilbake til hotellet hvor han ble liggende i en hel uke. Gjennom de ansatte ved hotellet fikk kona kontaktet lege som kom til rommet med en tolk. Gjennom tolken fikk Jan Tore litt bedre oversikt, men han måtte både ta sprøytene og kortisonet. Fremdeles manglet han en konkret diagnose.

– Jeg tror de helgarderte seg. Jeg har sannsynligvis blitt behandlet for alle tenkelige sykdommer jeg kan pådratt meg i Sør-Afrika, sa han i 2019.

Det ble noen tøffe dager for Jan Tore og Anne.

– Det var ingen god følelse. Vi var på et fremmed sted, i en fremmed seng. På sykehuset ville de bare bli kvitt meg. Du blir sendt hjem uten å vite helt hva som feiler deg og hvordan det vil gå. Allmenntilstanden min var på tidenes bunn-nivå. Da føler du deg liten i verden og ensom. Jeg lå våken på nettene og tenkte: «Hvor alvorlig kan dette være?» Du tenker jo det verste, erkjente Jan Tore.

På dagtid forsøkte han å holde humøret og motet oppe, spesielt for konas skyld.

<b>GIFT I 22 ÅR: </b>Kona Anne ble bekymret da Jan Tore ble innlagt på sykehus i Italia. Ingen på sykehuset kunne engelsk, og alt virket amatørmessig. Her fra premieren på «Skal vi danse» i 2019.
GIFT I 22 ÅR: Kona Anne ble bekymret da Jan Tore ble innlagt på sykehus i Italia. Ingen på sykehuset kunne engelsk, og alt virket amatørmessig. Her fra premieren på «Skal vi danse» i 2019. Foto: Morten Bendiksen

Dagene gikk og heldigvis begynte han å føle seg bedre.

– Etter en uke hadde jeg ikke vondt noe sted. Albuen jeg har hatt vondt i hver dag i fem år, var smertefri. Kortisonet og antibiotikaene hadde gjort sitt, men da begynte jeg å bekymre meg for hvilke konsekvenser behandlingen ville få. Hadde jeg blitt behandlet for rett diagnose?

– 25 milligram kortison er ekstremt mye, og kortison kan som kjent ha alvorlige bivirkninger. Hva ville behandlingen gjøre med ledd og sener?, fortalte han i 2019.

Les også: (+) Det var kona som slo alarm da Jan Runar (48) begynte å si og gjøre merkelige ting

Kiloene raste

Vel hjemme i Norge dro Kjær til en lege i Oslo. Selv etter to uker med behandling, viste blodprøvene fremdeles høye infeksjonsverdier.

– Jeg fikk heldigvis beskjed om at jeg fortsatt kunne delta i «Skal vi danse», men jeg må lytte til kroppen, fortalte Jan Tore fornøyd, som deltok i «Skal vi danse» tilbake i 2019.

Flere medier skrev den gangen om Jan Tore Kjærs store vekttap.

– Jeg så deltagelsen som en mulighet til å kickstarte en endring og få bedre helse. Jeg hadde allerede gått ned noen kilo, men med sykdommen fikk jeg ordentlig drahjelp. Jeg hadde ikke matlyst da jeg var dårlig, så dette var den første ferien jeg har vært på hvor jeg har gått ned i vekt, fortalte han i 2019.

Siden har Kjær også deltatt i programmer som «Iskrigerne», «Sofa» og «Kompani Lauritzen», og nå er han videre til finaleuken i «Farmen kjendis».

<b>
KOMPANI-
REKRUTT:
</b>I fjor var Jan Tore med på «Kompani Lauritzen». De siste årene har han også vært å se i programmer som «Sofa», «Iskrigerne» og «Skal vi danse».
KOMPANI- REKRUTT: I fjor var Jan Tore med på «Kompani Lauritzen». De siste årene har han også vært å se i programmer som «Sofa», «Iskrigerne» og «Skal vi danse». Foto: TV 2

Finaleuken i «Farmen kjendis» kan ses på TV 2 tirsdag og onsdag kl. 21.40, og vinneren kåres søndag 19. februar kl. 20.00. Du kan også se programmet her på TV 2 Play.

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2019, og sist oppdatert 13/02 2023.

Les også