Superpille mot røykesug

I dag lanseres pillen som skal gjøre det lettere å stumpe røyken.

Den nye pillen skal hjelpe mot nikotinavhengighet.
Den nye pillen skal hjelpe mot nikotinavhengighet.
Publisert Oppdatert
Trine Nielsen sluttet å røyke for tre år siden, ved hjelp av Champix. Hun er fortsatt røykfri.
Trine Nielsen sluttet å røyke for tre år siden, ved hjelp av Champix. Hun er fortsatt røykfri.

Det er et faktum at mange som røyker gjerne skulle sett seg sigarettene foruten - uten å klare å stumpe dem for godt. En undersøkelse legemiddelfirmaet Pfizer har gjort, viser at bare tre til fem prosent av alle røykere klarer å slutte helt uten hjelpemidler.

Derfor lanserer Pfizer i dag den aller første røykesluttpillen i Norge. Pillene, som har fått navnet Champix, inneholder ikke nikotin, men skal virke direkte mot nikotinavhengighet.

Av røykere som bruker Champix lykkes 44 prosent i å slutte etter en 12 ukers kur. En av fire er røykfrie etter et år, opplyser Pfizer.

Fjerner abstinenser
Dr. Yngve Mikkelsen, som er medisinsk fagsjef i Pfizer, forklarer suksessen med at pillen tar bort mye av abstinensene som vanligvis er forbundet med det å slutte å røyke. Han sier de som prøver å slutte vil bli mindre irritable og rastløse hvis de hjelper til med pillen under røykeslutt.

- I tillegg vil pillen ta bort effekten av nikotinet, om du skulle sprekke i løpet av kuren, sier han til DetNye.no.

- Kan man klare å slutte å røyke kun ved hjelp av pillen?

- Det er to ting som er avgjørende ved røykeslutt: Motivasjon og nikotinavhengighet. Champix tar seg av nikotinet, men du må selv sørge for motivasjonen, sier Mikkelsen.

Meldte seg frivillig
Trine Nielsen (34) er en av de som meldte seg frivillig til å forsøke røykepillen. For tre år siden så hun en annonse i avisen, og fant ut at hun ville være med på forsøket.

- Jeg tror mye av årsaken til at jeg nå er røykfri er at jeg var så utrolig klar da jeg begynte med pillene. Jeg vet ikke om de fungerer like godt om man ikke er motivert, så da kan man jo si at en del av årsaken er det psykiske, sier hun.

Hun hadde røyket i 15 år da hun begynte å ta pillene. Etter tre måneders kur på ekte piller, fikk hun placebopiller uten å vite om det - men begynte likevel ikke å røyke igjen.

- Jeg kjente ingen forskjell på de første tre månedene og de neste tre månedene. Men det var vel kanskje fordi jeg allerede hadde blitt røykfri, sier hun.

- Ingen mirakelmedisin
Pillen er allerede lansert på det utenlandske markedet, men kommer til Norge i dag.

Den svenske overlegen Hans Gilljam er en av landets fremste eksperter på røykeavhengighet. Han har sett virkningen i vårt naboland siden september.

- Dette produktet er mye mer intelligent enn tidligere legemidler. Men det er ingen mirakelmedisin, og man må derfor ha klare mål om å slutte å røyke, sier han til Aftonbladet.

Pillen er reseptbelagt, og koster omkring 2600 kroner for en tolvukers kur.

Artikkelen er hentet fra DetNye.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning