Redd for ny livsstil

Mens mannen frykter livsstilen vil endres dersom han gifter seg, er hun mest engstelig for festen.

Publisert Oppdatert

LES OGSÅ: PENGER GIR DEG DRAGET

Stipendiat Anne Reneflot ved Høgskolen i Lillehammer har studert samboere og deres forhold til ekteskap. Hun har funnet ut at menn og kvinner har ulike motiver for å forbli samboere framfor å gifte seg.

Menn nøler ofte med å gifte seg, blant annet fordi de frykter de må inn i en annen livsstil med mer tradisjonelle kjønnsroller der mannen er hovedforsørger, skriver Forskning.no.

Prinsessedag
Det er ikke bare gutta som er skeptiske. Kvinnene nøler også, men av andre grunner. For dem er ekteskapet mer enn en formalitet. De skal ha en skikkelig fest med mange gjester og romantikk. Det er både dyrt og krevende.

Dermed ender bryllupsplanene opp som et overskuddsprosjekt.

Forholdet ryker oftere
- Vi har også spekulert litt i om samboere med barn i samme grad som barnløse kan forvente at foreldrene trår til med økonomisk støtte om de velger å gifte seg, sier Reneflot til Forskning.no.

- Kanskje oppleves samboerpar med barn som så etablerte at foreldrene ikke ser det som naturlig å yte noe økonomisk ved et eventuelt bryllup.

Rundt halvparten av alle barn fødes i dag utenfor ekteskap, i all hovedsak hos samboerpar. Samboere med barn har to til tre ganger større risiko for samlivsbrudd enn gifte par. Mange velger også samboerskap uten kontrakter eller testamente.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning