Julemiddagen begynner du på nå

Har du en fryser eller en vakuumpakker?

VARMES: Ribbe og kalkun tåler fint å bli stekt et par dager i forveien og varmes opp til gjestene ankommer.
Publisert Sist oppdatert

Mange voksne har det travelt i juletiden. Kanskje også i førjulstiden, men det er på selve julaften det strammer seg til. Vi skal rekke innom kirken, gjøre klart for overnatting, det siste av rengjøring og rydding er selvsagt ikke gjort og herreminhatt, hva om det går galt med rotmosen!

Slapp av. Hva om julemiddagen alt var ferdig laget?

Det meste av julemiddagen kan lages på forhånd og oppbevares til servering noen uker senere. Har dere kalkun, pinnekjøtt eller ribbe til jul, er det faktisk bare potetene du må koke på julaften - det vil si, hvis du ikke har en vakuumpakker da.

Eller skal dere ha julekoldtbord? Det eneste du må fikse før du kan servere apertiffen, er å skjære opp loffen og steke eggerøra.

Kan ikke fryse poteter

Tenk at det "vanskeligste" med julemiddagen når du skal lage den på forhånd, er potetene. De oppfører seg ikke noe pent når det kommer til oppbevaring over tid.

- Fryser du ned poteter, blir de melne og vil smake kornete, sier kokk og matkonsulent ved frukt.no, Toril Gulbrandsen ti Klikk.no.

- Men har du mulighet for å vakuumpakke dem, vil de holde seg gode, og det er i tillegg veldig enkelt å varme dem - du putter ganske enkelt posen i varmt vann eller i mikrobølgeovn, sier Gulbrandsen.

Deretter klipper du opp posen, har potetene i en egnet bolle og strør fersk dill over.

Surkål, rotmos og rosenkål

Surkål har naturlig lang holdbarhet, og vil holde seg god i en drøy uke i kjøleskap etter koking, hvis emballasjen er tett. Vakuumpakker du den, holder den ennå lenger.

Rotmos kan fryses ned. Pass bare på å ikke ha for mye potet i den - da vil de smake kornete. Eller du kan lage en kålrotstappe og ta to av de forhåndskokte potetene og mos inn, mens resten av mosen varmes. På den måten unngår du helt muligheten for kornete mos.

Rosenkål kan kokes på forhånd og da må de vakuumpakkes, ikke fryses. Alternativt kan du kjøpe frosne rosenkål som du damper mens resten av julematen varmes, eller du kan gjøre som Gulbrandsen foreslår.

- Rosenkålen kan med fordel renses og forvelles og fryses, klar til oppvarming i kokende vann med litt smør.

- Og grønnsaksgarnityr til oksestek eller lignende kan skjæres i passende biter, forvelles og fryses, klar til å varmes etter behov.

 

STRESS NED: Det går helt fint å lage det meste av julematen i ukene og dagene før jul. Så kan du få bedre tid til gjester og kos på selve dagen.

Hva med sausen?

I vår familie lager vi alltid en prøvemiddag uken før jul. På den måten får jeg ribbefett til å lage saus på forhånd. Flere produsenter selger nå ferdiglaget ribbefett, som er verd å prøve for å få en passende saus med hjemmelaget smak.

Forhåndslaget saus kan i likhet med mye av det andre enten fryses eller vakuumpakkes.

I år steker vi også juleribba uka før. Det er ikke så viktig med svoren, mener noen. Men for meg er den viktig, så jeg følger rådene nedenfor når det kommer til akkurat den biten.

Stek ribba på forhånd

Er du så heldig at familien forventer seg ribbe til julemiddagen, kan du lage den også på forhånd - dette er den mest populære oppskriften i vår database.

- Ja, det går helt fint, stek den ferdig, som du hadde gjort på julaften. Må få sprø svor, ellers blir den ikke sprø ved oppvarming. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt, skriver MatPrat.

- Skjæres opp kald i serveringsstykker og varmes sammen med medisterkaker og pølser i ca 30 minutter på 200 grader, skriver de.

Merk at du ikke skal fryse ned ribba.

- Det er vanskelig å få sprø svor etter at den er frossen. Mister lett konsistensen og blir litt ”gummiaktig”. Velg heller å steke ribba 1-3 dager i forveien, og oppbevbar den i kjøleskap. Rå ribbe har relativt kort holdbarhet i fryseren. Anbefalt ca. 3 mnd. Maks 6 mnd (fettet harskner lett, men det er ikke farlig, smaker bare ikke så godt).

Ribbe fra i fjor er ikke julemat! Den skulle du ha spist opp i sommer (på grillen)! Du kan lage en romjulsspareribs av den. Skjær av svor og spekklag og pensle den med en god spareribssaus med litt julekrydder. Godt som ”juletapas”.

Komplisert dessert som er enkel å servere

Skal du imponere gjestene, lager du også desserten fra bunnen. Jeg er oppvokst med engelsk julemiddag og etter kalkunen var det selvsagt plum pudding, eller christmas pudding. Den dynkes i konjakk og tennes på, og det skal ligge en penny under puddingen.

Min mann er vant med ribbemiddag og is til dessert.

Naturlig nok serverer vi derfor plum pudding og is, og jeg skal gladelig innrømme at den ene av de to er ferdiglaget:

En hjemmelaget, fyldig vaniljeiskrem er godt supplement til puddingen og gir barna en dessert de orker å spise etter den tunge julematen.