Graviditet og utvendige endringer

Under graviditeten din vil du merke en rekke endringer som skjer med kroppen og utseendet ditt. Bortsett fra de åpenbare endringene, vil huden- og hårteksturen din gjerne forandre seg. Da hjelper det å endre rutinene dine.

Publisert Oppdatert
Pigmentendringer

Endringer i huden din merker du mest sannsynlig etter 20 uker inn i svangerskapet og videre fremover. Jo mørkere hud du har, jo større sjanse er det for at du ser endringene tydelig. Har du lysere hud eller rødt hår, merker du kanskje ikke noe i det hele tatt.

Pigmentendringer kan være:
 • Brystvortene dine får en mørkere farge, de kan bli større og området rundt selve vorten kan utvides.
 • En mørk linje vises loddrett midt på magen og brystet ditt.
 • Noen kvinner får en maske-lignende fargetoning i ansiktet, noe som kan komme i uregelmessige perioder.
 • Huden kan få en ujevn brunfarge når du oppholder deg i solen på grunn av ujevn pigmentasjon i huden. Det er ikke bevist at soling kan skade babyen din, men noen anbefaler å ikke bruke solsenger når du er gravid.

  Tørr hud

  Fuktighetsgivende bade- og dusjeprodukter kan hjelpe deg hvis huden din føles tørr, klør eller er irritert. I sjeldne tilfeller kan huden føles svært irritert kontinuerlig, det anbefales da å oppsøke lege.

  Strekkmerker

  Det er størst sjanse for at du får strekkmerker på magen, brystene og lårene dine etter seks måneder inn i svangerskapet og videre fremover. Strekkmerker er utvendige tegn på ødelagte elastiske fibre i huden, de ser røde ut i starten og jevner seg ut til en sølv-grå farge til slutt. Det finnes kremer og geleer som påstår at de har en effekt, men de hjelper dessverre ikke særlig fordi ødeleggelsen av fibrene i huden skjer under hudens overflate. Mange eksperter hevder at strekkmerker er arvelige, så dersom din mor har dem, er det større sjanse for at også du vil få strekkmerker.

  Håret ditt

  Hår kan se skinnende og tykt ut under en graviditet, sannsynligvis fordi normalt daglig hårtap reduseres. Etter fødselen kan det føles som om håret faller av raskere, det er nok på grunn av kontrasten som du merker mer tydelig, enn noen annet mer alvorlig. Snakk likevel med doktoren din om du er bekymret.

  Det er greit å bruke hårfarge og permanentvæske i håret ditt, likevel kan det hende resultatet blir annerledes enn du forventet. Årsaken til dette er at håret kan være mer porøst under en graviditet, noe som påvirker hvordan håret reagerer iforhold til et produkt.

  Kilde:www.bbc.co.uk
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning