Fuktige fakta om å kline

Å kysse krever en god porsjon muskelkontroll. Kysset har blitt benyttet og utnyttet i siden menneskene ble til. Her er noen fakta.

En av tre snur hodet mot venstre når vi kysser, så slipper vi å krasje med nesene.
En av tre snur hodet mot venstre når vi kysser, så slipper vi å krasje med nesene.
Publisert Oppdatert

Kysset har et vitenskapelig navn, nemlig filematalogi.

Historisk sett går man ut fra at ordet "kyss" er et onomatopoetikon, altså at ordet hermer etter lyden av å kysse. Som ordet "bang".

Urkysset
Antropologer hevder at det å kysse er noe tillært, og nært relatert til oppførselen man ser hos dyr som steller med hverandre.

Teorien om at kysset stammer fra da våre urmødre tygget maten før hun ga det videre til barna, er også svært sannsynlig. Et kyss er derfor noe nært og forbundet med det å være glad i hverandre. Det er en følelse vi har tatt med videre, helt fra steinalderen. Selv om det kan høres ekkelt ut å bli matet som en fuglunge.

Hallo- og farvelkysset
Det praktiseres ulike skikker for kyssing ettersom hvor man er i verden.

I noen land er det vanlig å hilse på hverandre ved å kysse hverandre på kinnene, selv om leppene ofte ikke berører kinnet. Bare kinnene kommer nær hverandre, kysset går ut i luften. Det varierer hvor mange kyss man skal benytte seg av. I Polen er det vanlig å kysse fem ganger, to ganger på det ene kinnet, og tre på det andre.

I arabiske land er det å kysse noen på pannen, et tegn på respekt.

Kommunistiske ledere kysset hverandre ofte på kinnet som en hilsen.

Det symbolske kysset
Det er flere symbolske kyss. Som å kysse pavens ring for å vise underdanighet, eller å kysse en dame på hånden for å vise respekt. Et kyss kan også være noe uhøflig, som å slenge ut et slengkyss mot en som prøver å gi deg en beskjed. Å gi et slikt "smask" har et eget uttrykk i USA, det heter bussing.

Judas forrådte også Jesus med et kyss. Dødsskysset er kjent som noe av det siste du gjør.

Hvis noen gjør noe bra, er et uttrykk å si "Åh" Jeg kunne kysset deg!" uten at det nødvendigvis er noe man har tenkt å gjøre.

Det romantiske kysset
Her i vesten tenker vi mest på kysset som noe romantisk og et tegn på hengivelse.

Når kysset er et uttrykk for romantisk tiltrekning eller tenning, involverer det minst to mennesker, og kyssene er lenger og mer intense enn ved hilsningskysset eller det symbolske kysset. Man kan kysse på så mange ulike måter at noen av kyssene har fått navn, som fransk kyss. Det er som kjent å bruke tungen.

I følge Forskning.no snur en av tre hodet mot venstre når de kysser. Det er fordi et kyss er assymetrisk og krever at hodet legges litt på skakke.

Rare fakta

  • Man bruker de samme musklene når man kysser som når man spiller et blåseinstrument
  • Verdens lengste kyss varte i 30 timer, 59 minutter og 27 sekunder
  • I India kaller man franske kyss for engelske kyss. Det var fordi man ikke hadde noen skikk på slike dype tungekyss, men så det på engelske filmer
  • Eskimoene kysset hverandre ved å gnikke neser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning