Fruene er mest frustrerte

Et forhold som oppfattes middelmådig for deg, kan fortone seg som et stressmareritt for partneren din.

Publisert Oppdatert
Et forhold som oppfattes som midt på treet av mannen kan vurderes som under pari av kvinnen.
Et forhold som oppfattes som midt på treet av mannen kan vurderes som under pari av kvinnen.

Hvis forholdet ditt er et stykke fra rosenrødt, kan det være grunn til å være på vakt. Et forhold som oppfattes som midt på treet av mannen kan nemlig vurderes som under pari av kvinnen.

Det er en amerikansk studie som viser at dårlige parforhold er verst for kvinner. Mens han slapper av, tærer problemene på kvinnen, og gjør henne mer og mer stresset.

Mannen stresser ikke
Tretti par i tidsklemma deltok i undersøkelsen og forskernes mål var å finne ut hvordan småbarnsforeldre i full jobb påvirkes forskjellig av parforholdet.

I undersøkelsen ble nivået av stresshormonet kortisol målt. Det er normalt å ha et ganske høyt nivå om morgenen, og et synkende nivå mot kvelden.

- Men noen mennesker går rundt med et vedvarende høyt kortisolnivå i kroppen. Dette har blitt knyttet til lidelser som depresjon, utbrenthet og kreft, skriver forskerne ved University of California Los Angeles.

Undersøkelsen viste at alle mennene hadde et tydelig fall etter arbeidsdagen var over. Fallet var ganske likt for alle mennene, uavhengig av hvordan forholdet deres fungerte.

Pliktene kaller
For kvinnene var det annerledes. Forskerne fant ut at de lykkelige kvinnene kvittet seg med kortisolen etter endt arbeidsdag. De som var i dårlige forhold, ble derimot mer stresset.

Én mulig årsak kan være kvinnene i størst grad må bære konsekvensen av et dårlig fungerende forhold. Fremdeles er det ofte kvinnene som må sørge for at familierutinene går sin vante gang. Dermed er det kanskje ikke så rart at kvinner i tidsklemme stresser ekstra mye når samarbeidet med mannen går dårlig.

Kilder: forskning.no, Darby E. Saxbe, Rena Repetti m.fl., University of California Los Angeles

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning