- En kjærlighetsærklæring

- Det er så viktig å vise barna våre at de er mer enn gode nok akkurat som de er, sier Bodil Vidnes-Kopperud. Nå debuterer hun med boken Ønskejenta.

Publisert Oppdatert
Forfatterdebutanten har selv en datter, og elsker selvsagt henne over alt på jord. Men historien om Nora i Ønskejenta er ren fiksjon.

- Det aller viktigste for meg, var å fortelle en historie om det å være elsket og ønsket - en kjærlighetserklæring fra en mor til en datter, forteller Vidnes-Kopperud.

Adopsjon

Hun fikk den opprinnelige ideen til barneboken på backpackertur i Kina der hun tilfeldig møtte på flere adoptivforeldre som skulle hente sine babyer. Det gjorde varig inntrykk.

- Det var vidunderlig å se på alle parene som var rundt 40 pluss og overlykkelige med de små babyene i armene sine, det var et vakkert syn, smiler forfatteren. Da boken ble påtenkt og skrevet ferdig, var det fremdeles anledning for enslige til å adoptere barn fra Kina.

Nå har kinesiske myndigheter stengt den muligheten. Forfatteren understreker at hun er overbevist om at aleneforeldre gjør en like god jobb som to, men det var ikke derfor hun valgte å skrive en barnebok om en jente som blir adoptert fra Kina av en enslig mor.

- At jeg endte opp med å lage en adopsjonshistorie som ramme skyldtes blant annet et ønske om å fjerne meg fra min egen virkelighet. Jeg ser naturligvis på adopsjon som noe positivt, men mine betraktninger om adopsjon blir nok på et ganske generelt grunnlag. Jeg har selvsagt gjort mye research i forbindelse med boken, men jeg har for eksempel ikke adoptert selv, forklarer hun.

Illustrasjoner

Forfatteren mener selv at historien kan passe som høytlesing og hun håper den kan inspirere til samtale mellom foreldre og barn. Illustrasjonene, hele 18 i tallet i løpet av 67 boksider er i flotte farger, og nesten som en fortelling i seg selv av Kåre Martens. Her kan barn som ikke er så lesesterke, bla seg gjennom og forstå hva som skjer.

Vidnes-Kopperud er teaterutdannet fra London, og jobber blant annet som instruktør og skribent innen barne- og ungdomsteater og har jobbet som frilansjournalist. Men som forfatter har hun ikke tenkt å gi seg med den første boka. Den andre boka om Nora ligger allerede klar på skrivepulten hennes og tar historien videre.

- Jeg valgte å skrive en bok fordi det egentlig er ganske nærliggende det jeg jobber med til vanlig. Samtidig var det godt å kunne jobbe hjemme og sitte i ro da jeg hadde fått mitt første barn, forklarer hun.

- Sorteringssamfunn

Det er altså ikke uten grunn at Vidnes-Kopperud er opptatt av å vise mor og barn-tematikken og fokuserer på de yngste i dag. I kjølevannet av undersøkelsen som viser at barn i Norge, Polen og Portugal er minst lykkelige i Europa, tror Vidnes-Kopperud at det er flere faktorer som spiller inn.

- Jeg tror vi var mye mer beskyttet som barn enn det barna våre er i dag. På tv ble ikke barn eksponert for døde mennesker, selvmordsbomber, og vi var også beskyttet for eksempel fra pornografisk innhold på Internett, mener forfatteren.

- Vi lever dessuten til en viss grad i et sorteringssamfunn der det allerede fra tidlig alder er om å gjøre å vise om du holder mål eller ikke, sier hun og fortsetter;

- Barn får være barn mye kortere i dag enn før. Og da er det viktigere enn noen gang å vite at man er elsket, og at man hører til et sted.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning