Eksotiske kjønnssykdommer

Planlegger du å ha heftig feriesex på utenlandsturen i sommer? Her har du oversikten over hvilke kjønnssykdommer du risikerer å ta med hjem dersom kondomet sprekker.

Herlig, herlig, men farlig, farlig. Du kan få mer enn brunfarge på ferie. (Foto: Sanja Gjenero)
Herlig, herlig, men farlig, farlig. Du kan få mer enn brunfarge på ferie. (Foto: Sanja Gjenero)
Publisert Oppdatert

Selvsagt har vi kjønnssykdommer i Norge, men i utlandet finnes det kjønnssykdommer som det ikke er mulig, eller like lett, å pådra seg her hjemme. Hepatitt A, B og C, syfilis og HIV er eksempler på disse.

MER: SEX OG SAMLIV

- I Middelhavslandene finnes endel hepatitter, B og D, og klart mer HIV enn hos oss. Og mer gonokokker også, uttaler spesialist i mikrobiologi, Miklos Degré, til Detnye.no.

- Hva med feriemål som Afrika, Asia og Sør-Amerika?

- Hele den sydlige delen av Afrika er farlig. Ikke minst HIV, men også hepatitt A, B og C. Thailand og Asia har HIV og mye gonoré. Sør Amerika har endel gonoré og mer syfilis enn i Europa, forklarer eksperten.

Feriesex
Sol, alkohol og guttetur? Nettopp denne kombinasjonen er årsaken til at mange nordmenn pådrar seg kjønnssykdommer i utlandet.

- Teknisk sett er det neppe noe forskjell mellom hjemme og utlandet. Men det er sikkert forskjell i vår oppførsel. Jeg er ganske sikker på at kontrollen er mindre og terskelen lavere når man er på ferie, forretningsreise eller på oppdrag i Afrika, uttaler spesialist i mikrobiologi, Miklos Degré, til Det Nye.

Sexpirator og redaktør for nettsiden Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, er enig.

- Man gir mere f* og forsyner seg mer fordi mulighetene er der, tror hun.

Norsk kondom og sunn fornuft
Norsk Folkehelseinstitutt råder alle som skal på ferie til utlandet, og vurderer å ha sex, å ta med norske kondomer i bagasjen. Den utlandske kondomkvaliteten er nemlig av varierende kvalitet.

Det viktigste er selvsagt å ikke miste hodet selv om alkoholen flyter og man er langt hjemmefra.

- Vær kritisk med valg av seksualpartnere om du absolutt må ha sex under utenlandsopphold. Bruk kondom. Ikke stol på noen, lyder Miklos' oppfordring til ferieklare nordmenn.

Cecilie Kjensli er mer liberal til feriesex enn spesialisten. Men også hun understreker viktigheten av trygg sex.

- Bruk kondom. Det hjelper mot fylleangsten, og så slipper du kjønnssykdommer, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning