Skråtak på soverommet:

Å innrede rom med skråtak

Smarte og praktiske løsninger når du skal innrede soverom med skråtak.

ENKLERE MED VEGG: En lav vegg gjør det enklere å innrede rom med skråtak.
ENKLERE MED VEGG: En lav vegg gjør det enklere å innrede rom med skråtak. Foto: Foto: Mona Gundersen/ifi.no
Publisert Oppdatert

La oss si det som det er; Skråtak kan være noe dritt.

Hege Kaisa Styrerud som er interiørdesigner hos Cleopatra Design i Oslo, er helt enig i utsagnet. Hun peker samtidig på at rom med skråtak kan by på spennende og annerledes løsninger og muligheter som du kanskje ikke ville ha fått til i et firkantet soverom uten skråtak.

- Størrelsen og fasongen på skråtaket spiller en stor rolle i forhold til hvilke muligheter du har. Den største utfordringen ligger i å klare å utnytte plassen, fastslår hun.

Utnytt volumet

Kari Ruud, interiørarkitekt MNIL, er enig. Hun forteller at spesiallagede skuffer eller uttrekksenheter som du kan skyve under skråtaket, er gode løsninger for å utnytte plassen under skråtaket.

- Dybden på skuffene er avhengig av høyden på kneveggen og takvinkel. Med dype skuffer kan fronten trekkes så langt ut at det går an å stå oppreist. De nederste skuffene vil være dypere enn de øverste. Fronten kan også lages som en skapfront med påmonterte hyller eller skuffer på hjul. Da trekkes hele seksjonen frem, slik at man kommer til på baksiden. Dette forutsetter at man har nok gulvplass utenfor fronten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

INNEBYGDE SKUFFER: Eksempler på hvordan du kan unytte plassen under skråtaket. Begge disse løsningene er spesiallaget av Solfjeld Møbelfabrikk som blant annet produserer innredninger.
INNEBYGDE SKUFFER: Eksempler på hvordan du kan unytte plassen under skråtaket. Begge disse løsningene er spesiallaget av Solfjeld Møbelfabrikk som blant annet produserer innredninger. Foto: Foto: Solfjeld

Hvor bør sengen stå?

Skal du plassere sengen på en rett vegg, eller kan den få plass under skråtaket? For mange vil den mest naturlig løsningen være å plassere sengen opp mot en rett vegg.

- Jeg pleier å anbefale kundene mine å sette sengen opp mot en rett vegg og heller bruke skråtaket til for eksempel oppbevaring, sier Styrerud.

Dersom budsjettet ikke tillater deg å bygge en spesialløsning der og da, oppfordrer hun til å gjøre det beste ut av "dødplassen". Pynt med en koselig lykt eller noe annet dekorativt som gir stemning til rommet.

Ulike sengeløsninger

Kari Ruud påpeker at i noen rom vil det være mulig å plassere sengen under skråtaket.

- Hodepanel bør ha en høyde på 140cm. Hvis skråtaket går lenger inn, kan man utnytte plassen bak hodepanelet til hyller eller skuffer. Du kan også bygge nattbord på hver siden med dype skuffer som utnytter hulrommet innunder skråtaket, sier hun.

En slik løsning må trolig spesialbygges, men det kan absolutt være verdt pengene med tanke på hvor godt du vil kunne få utnyttet plassen.

- Det er mange ting å tenke på og faktorer du må ta i betraktning. Blant annet hvor langt ut sengen må plasseres for at du skal kunne sitte oppreist under skråtaket, forteller Ruud og påpeker at du trenger minst 40 cm for å kunne sitte i sengen.

Et annet alternativ er å få laget en innebygget seng under skråtaket, slik som i bildeeksempelet nedenfor. Her kan du få god lagringsplass i en stor skuff under sengen og det er muligheter for å bygge inn både hyller, skuffer eller skap på siden av sengen, dersom rommet er stort nok til dette.

- God og riktig belysning er viktig på et rom med skråtak. Ulike løsninger av takvinduer gir en bedre utnyttelse av arealet, men det vil kreve byggemelding med nabovarsel, opplyser Ruud.

Artikkelen fortsetter under bildet

SMARTE LØSNINGER: En innebygget seng eller en smart skuffeløsning vil utnytte volumet på soverom med skråtak.
SMARTE LØSNINGER: En innebygget seng eller en smart skuffeløsning vil utnytte volumet på soverom med skråtak. Foto: Begge foto: Per Erik Jæger/ifi.no

Rimelige løsninger

- En enkel og rimelig garderobeløsning i et rom med skråtak er å plassere kommoder eller trådhyller under taket.  Vil du skjule trådhyllene kan du montere gardiner i taket som skjuler dette. Velger du panelgardiner vil det fungere som en skyvedørsgarderobe, og du kan åpne "døren" der du har behov for det, påpeker Cecilie Sletbak hos C Inn AS i Ski.

RIMELIG LØSNING: En rimelig løsning er å skjule en garderobeinnredning ved å bruke en gardinstang og lange gardiner.
RIMELIG LØSNING: En rimelig løsning er å skjule en garderobeinnredning ved å bruke en gardinstang og lange gardiner. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

- Dersom det er veldig lavt under taket, mot veggen, så er det mulig å sette inn en høyere kommode. Da vil det bli et rom bak kommoden som kan brukes til bod. Dekk ryggen på kommoden med en plate så du ikke får så mye støv inn i «boden», tipser Styrerud.

Svevende garderobeløsninger

De siste årene har det kommet lekre garderobestenger i heltre og skinn, som henges fra taket.

Cecilie Sletbak tipser om hengerstativet "swing" fra den danske interiørprodusenten Lind Dna. Denne garderobestangen henger i to skinnstropper som festes i taket.

- Lengden på stroppene kan justeres etter ønske og det gjør dem ideelle både å feste rett under skråtaket, men også hvis du ønsker å feste den mot sideveggen, sier hun.

Produktet kan spesialbestilles etter mål. Eller kanskje det frister å prøve seg på en hjemmelaget variant?

Artikkelen fortsetter under bildet

SVEVENDE: Garderobeinnredningen "swing" fra den danske produsenten Lind Dna kan festes i skråtaket.
SVEVENDE: Garderobeinnredningen "swing" fra den danske produsenten Lind Dna kan festes i skråtaket. Foto: Foto: Lind Dna

Skråtak-tabber

Jo da, du kan gjøre innredningstabber dersom du har et soverom med skråtak.

- En vanlig tabbe er å innrede på en slik måte at det blir umulig å re opp sengen, noe som for eksempel kan være vanskelig dersom du plasserer en dobbeltseng med langsiden inn mot skråtaket, sier Ruud.

Personen som får lov til å ligge innerst vil trolig også merke at det kan bli problematisk å komme seg inn og ut av sengen når den er plassert på denne måten.

Det kan være lurt å tegne opp et snitt for å finne ut hvor stor gulvplass du får i høyde på 1.90 til 2.00 meter.

- Huk at det kan være bæring i en knevegg, så slike ting må sjekkes før man planlegger å utnytte hulrommet utenfor kneveggen, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning